Otomobil Müzesi

2 Dakika Okuma Süresi

Ulusal Otomobil Müzesi / Cino Zucchi Mimari: Cino Zucchi Mimarlık
Konumu: Torino, Italya
Proje yılı: 2011
Proje alanı: 17,700 m²
Fotoğraflar: Cino Zucchi Architetti

Mevcut müze kompleksi, Amedeo Albertini tarafından 1958-1960 yılları arasında gerçekleştirilmişti. Çok farklı binalarda yer almaktaydı. 114 metre uzunluğundaki cephe, Po nehri ve Corso Unita d’İtalia bakmaktaydı. Yarışma programı, Via Richelmy üzerinde yeni bir kanat oluşturmayı, yaya ve araç ulaşımını sağlamayı ve en önemlisi Avrupa müzelerinin son dönemlerdeki gelişmeleriyle uyumlu olmayı bekliyordu.

Yeni müze yıllık 250.000 ziyaretçi için düzenlendi. Konferans ve eğitim etkinlikleri için özel olarak mekanlar ayrıldı ve kentin güneyindeki kentsel yenileme için bir odak noktası olması beklendi.

Torina’ya güneyden giriş, olağanüstü bir manzara ve yeşil çevre ile şekillenmekte. Po nehri boyunca oluşan yürüyüş yolları, parklar, Pier Luigi Nervi’nin etkileyici strüktürlerini içeren Palazzo del Lavoro ve yenilenen Palavela yine bu çevrede bulunan önemli yerler.

Proje Corso Unita d’Italia dan algılanan “arabayla geçmek”  ile Via Richelmy’nin daha korunaklı yaya bölgesi arasında ilişki kurmaktadır.  Mevcut binanın simetrisi, yeni bir zeminde yeniden tanımlanmakta ve çevre ile ilişkiler bu şekilde kurulmaktadır.

Nehir kıyısında mevcut yatay çizgileri vurgulayarak, müze mekanları ve ilişkili etkinlik alanlarını (kitapevi, hediyelik eşya satışı, cafe-bar…) bağlayan bir dizi ilişki alanı bulunmakta.

Mevcut avlu, üstünü örten cam örtü sayesinde güneş ışığının içeri girmesi sağlanırken diğer taraftan da hoş bir etkinlik avlusuna dönüşüyor.

Batı kanatta yer alan büyük mekan, çok sayıda farklı sergileri barındırabilecek sergi alanı oluşturmakta, Via Richelmy’ye bakan farklı şeffaflık derecelerindeki cephe müzenin imajını yenilerken yeni ve eski bölümler arasındaki ilişkileri de yeniden tanımlamakta.

Kaynak: Archdaily
Çeviri: Mimdap

1 Yorum

  1. Ahmet Oran

    bir dokudan ve metal yüzeyden farklı -yeni bir görünüm ve değer çıkarabilmek zor iş sahiden.
    cephedeki sesenleme de çok hoş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir