Residence Aglantzia / Yiorgos Hadjichristou Mimarlar, Petros Constantinou
Mimarlar: Yorgos Hadjichristou Mimarlar, Petros Constantinou
Yer: Aglantzia, Lefkoşa, Kıbrıs
Sahibi: Ifigeneia Kaizer
İnşaat Mühendisleri: Antros Ahilleos
Makina Mühendisleri: Andreas Florides ve Kyriakos Athienitis
Elektrik Mühendisleri: Dimitris Tsaggarides ve loukianos Raftis
Yapımcı: House ustalar lt, Christos Apostolou
Fotoğraflar: Christos Papantoniou
Arsa, Aglantzia yeni bir yerleşim bölgesinde, Lefkoşa’da yer almaktadır. Zemin katta bir daire, 2 katta ise ailenin her çocuğu için birerden iki daire bulunmaktadır. Ayrıca en alt kotta küçük bir Yunan Dili ve Tarihi enstitüsü bulunmaktadır. Ev ev sahibi Bayan Ifigeneia Kaizer ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edildi.
Bir iç avlu etrafında organize olan plan şeması eski evleri hatırlatmaktadır. Çevrede bulunan heterojen doku bu içe kapanmayı desteklemektedir.











Fonksiyonlar bir betonarme kabuk (iç ısı yalıtımı ile) içinde yer almakta, ana kütle eğimli bir arsa üzerinde bir heykel gibi oyulmuş verandalarla ortaya çıkmakta. Kabuğun dış yüzü boyunca görüntüler oluşturan, gölgeler yaratan paneller ile yapı dışarıya kapanmaktadır.
Avluların sadece dış dünya ile bağlantıları vardır. Paneller ahşaptan imal edilmiş, bu nedenle betonarme küp üzerinde tamamlayıcı bir etki yapmaktalar. Girintiler, iç mekanlar, ardışık mekan düzenlemeleri, homojen, doğal ışık ve çapraz havalandırma ile yapı kendisini tanımlamaktadır.
Oturma alanları Beşparmak dağlarının manzarası ile zenginleşmekte, müşteri ile mimar arasında kurulan mükemmel işbirliği ile yapı ortaya çıkmaktadır.
Kaynak:Arcdaily
Çeviri:Mimdap


























2 Yorum
ali herkül çelikkol
açık söylemek gerekirse,Kıbrıs’ın O güzelim doğası,tarihi geleneksel yapıları arasında bu yapıyı hiç de çekici bulmam .Bu modernizmin repertuarında 1960 larda çok daha iyilerini gördüğümüz örneklerden birisi.
Hacer Akgün Marino
Çok başarılı, bu mimarlık estetiğini alkışlayacak toplumsal vizyona ne zaman sahip olacağız bizler de? herhalde daha var bi 100 yılı…