Paris planının kuzey – doğu kesimi için oldukça stratejik bir öneme sahip “Filarmoni Paris” 19 600 metrekare’lik bir alana, yaklaşık 200 Milyon Euro bütçe kullanılarak inşa edilecek. Parc De La Vieillette’in ortasına inşa edilecek bina, çevredeki birçok noktadan görülür bir büyüklüğü ve konuma sahip olacak. Filarmoni Paris, kentin gözde alanlarından birinde inşa edilecek, geceleri bolca ışıklandırılarak, mimarisindeki farklı anlatımla dikkat çekecek.
Konser salonu yaklaşık 2400 oturma kapasitesine sahip olacak. Bina içerisinde, konser salonu dışında müzik kütüphanesi, sergi salonları, bilgi edinme merkezi ve çeşitli ofisler yer alacak.

Binanın yapımı için açılan yarışmanın finalistleri, Zaha Hadid, MVRDV Mimarlık, COOP Himmelblau, Christian de Potzamparc Atölyesi,Francis Soler Mimarlık olurken, birincilik ödülünü alan jean Nouvel oldu.

1.’lik Ödülü Alan Proje

Mimar: jean Nouvel

Finalistler

Mimar: Zaha Hadid

Mimar: MVRDV Mimarlık

Mimar: COOP Himmelblau

Mimar: Christian de Portzamparc Atölyesi

Mimar: Francis Soler Mimarlık

Kaynak: wettbewerbe aktuell temmuz 2007 sayısı
Çeviri: mimdap

8 Comments

  1. Ben Mvrdv nin de fikrini begendim,dağ gibi yığmış binayı insanlar sıkılınca çıkıyorlar binanın üzerinde geziyorlar.Yanlış anlamadım heralde projeyi?

  2. Bir rüya sanki, insanın aklını başka türlü çalıştıran, böylesi de oluyormuş dedirten, parmak ısırtan tasarımlar. Bunları meraklıları herhalde kendi klasörlerine kopyalayıp arada bir önlerine çıkaracaklardır.

  3. Jean Nouvel, Zaha ve Christian de Portzamparc Atölyesi projeleri akışkan formların hem vaziyet plan (planimetrik düzlemde) hem de üç boyut aleminde çok iyi kaynaşmış, hakikaten çok ifadeli ve arkası boşlukta kalmamış enfes tasarım yaklaşımları. Şapka çıkarılır.

  4. Geçtiğimiz gün bir toplantıda bir büyüğümüz, “bu salonları böyle kıvrım kıvrım yapıyorlar, içiyle dışının alakası yok, önce salonu(binayı) yapıp bu kurdeleleri ona ekliyorler…” mealinde bir yorum ve açıklama yaptı. Şimdi fikrimce bu projeleri gerçekten incelemek gerekir. Bu denli plastik, heykelsi dış form yaklaşımına iç mekan kurguları tam bir cevap vermiş, gerçekten ustalıklı tasarımlar. Dünyada usta mimarlar böyle bir yola girdi ve bu tutum “dışına kurdela eklemek” gibi basit bir tutum değil. Mimarlığın biçim alanında yeniden bir keşfi gibi sanki. Bazılarında strüktür dışa vurup kendisi bir tasarım ögesi olarak baskın bir rol oynuyor (Calatrava’nın projeleri gibi) bazılarında ise strüktür serbest formların içinde kalıyor ve asıl algılanan form kendisini öne atıyor. Bence Berlin Filarmoni yarışması tasarımı zaten çok usta olan tasarımcıların bir gövde gösterisi, bu çağın mimarisinin bir geçiş töreni gibi.

  5. Jean Nouvel projesi çok aşmış bence de. Bu projeler elastik form arayışının son noktaları gibi. başka türlü bir mimarığa açılan yol. yeni mimarlık düşüncesi sanırım dünya mimarlarının kafasında tartışılıyordur.

  6. FİNALİSTLERDEN Christian de Portzamparc Atölyesi projesi çok akıcı ve tek kelimeyle harika bence.

  7. Alman ekolü projeciliği müthiş bence. Yarışmalar tam bir er meydan gibi. Şimdi bu salonları görüp de dudak kıvıran olur mu acaba? Formu şöyle böyle diyenler olur mu? Dışı da içi de ayrı ayrı güzel.
    Jean Nouvel diğerlerini sadece bir adım geçmiş. Hepsi müthiş.

  8. “Bütün melekler müthiştir,
    ve güzel müthişin başlangıcıdır.” R.M.Rilke

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir