Trinity Kolejinin yeni binası “Uzun Oda Buluşma Noktası” ile İrlanda Üniversiteleri 21.yüzyılı şekillendiriyor.
Trinity Kolleji yeni Beşeri Bilimler Binası toplam 1300 m2 alanı ile Irlanda Üniversiteleri için 21.yüzyılda dünya standartlarını yakalayacakları bir ortam oluşturmakta. Ussher Kütüphanesi ile başlayan, ve McCullough Mulvin tarafından yürütülen bir master plan çalışmasıyla ve yapılabilirlik etütleriyle süregelen, devam eden Dublin’in tarihi dokusunun içindeki bir proje. Bu bölge düşünmek ve yapıcı bağlantılar kurmak için oluşturulan bir bütünlüğü hedef almaktadır.







Burası düşünmek, bağlantılar kurmak için ideal bir mekan olarak tasarlanmıştır.



Bu proje Fellows Meydanı içinde, Trinity Kolejinin en tarihi dokusunun kalbinde, dikdörtgen bir bina, dört ilave katıyla yükselerek çevre gabarilerini delmekte. Yüksek pencereler ışığın içeri girmesini sağlarken, cephenin de parçalanmasına olanak vermekte. Yeni bina halk tarafından “fikirlerin güç evi” olarak algılanmakta. “Kırıklarla” dolu granit kaplı cephe kararsız, belirsiz üzerinde yer aldığı sanal küpün üstünü örtmekte, ışık sütünları, cepheyi parçalamakta, ışık, gölge ve hareketlerle her an değişen yeni perspektifler sunmakta.







Mekanlar ve işlevler:
Trinity Kollejinin paha biçilmez kitap koleksiyonunun dijital ortama aktarılması için tasarlandı. Aynı zamanda bu alan doktora sonrası öğrenci çalışmaları için ortamlar sunmakta. Uluslar arası araştırmacılar burada kendilerine mekanlar bulmakta, seminer odaları, okuma salonları, konferanslar, sempozyumlar, kollogyumlar burada konumlanmakta.

Kaynak: openbuildings
Çeviri ve uyarlama: Mimdap



3 Yorum
necmi yazgan
gayet iyi düşünülmüş tarihi yapının içinde onunla hiç yarışmadan ama haysiyetli bir farklı duruşu becermiş nefis bir uygulama projesi. alkışlar doğrusu.
Refik İmranlı
etkileyici, çok net, tavrıyla eski yeni beraberliğinde özet gibi bir tasarım. mustafa beyin dediklerine katılıyorum. bizde bu tasarım dosyasında kalır asla hayata geçmez. mimar dosyasını üniversitede anlatsa sorun çıkar kurula gitse aşağılanır uygulama projesi yapıp da odaya gitse projesi çed lenir ve ismi karalistelik olur. yani bu kadar baskı aşağı yukarı şimdiki akp nin basın mensupları üzerindeki baskısından az değildir ve dolayısıyla bu proje hayata geçmez.
Mustafa Sakince
Hey gidi hey!
Güzel memleketimi düşünüyorum da bu projeyi İstanbul’da yapmaya kalksalardı:
.Mimarlar (ve mimarlığın düşmanları) odası dava açar projeyi iptal ettirmeye çalışırdı.
.Mimarlık (nedir bilmeyenler) fakülteleri, toplantılar düzenler bunun bilimsel olmadığını söylerlerdi.
.(Anlarsın ya) sivil toplum örgütleri sadece çullanırlardı.
.(beni de gör) yerel yönetimleri her türlü bürokratik zorluğu çıkartırlardı.
.korumama kurulları ise onlardan söz etmek bile istemiyorum.
Sonuçta bu yapı olmaz yerine bir gökdelen dikilirdi.
Bu yapı 21 yüzyılı kuçaklamak için yapılmış biz henüz orta çağlardayız.