Mevlana’nın tarihi dokusu ortaya çıktı

2 Dakika Okuma Süresi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Müzesi’nin çevresinde temizlik yaptıklarını söyledi. Akyürek, ‘Mimari yapıları, çevresindeki, uzun süredir bakım çalışması yapılmamış ağaçları budayarak tarihi dokuyu açığa çıkardık’ dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, tarihi kent merkezinde bulunan mimari yapıları, çevresindeki, uzun süredir bakım çalışması yapılmamış ağaçları budayarak ön plana çıkarıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı açıklamada, Konya’nın uzun yıllar Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış bir kent olduğu, bu özelliği nedeniyle tarihi kent merkezinde bu dönemden günümüze ulaşan çok sayıda mimari yapı bulunduğunu belirtti.

Akyürek, tarihi kent merkezindeki şaheserlerin başında, Mevlana Müzesi, yanında bulunan Osmanlı dönemine ait Mimar Sinan’ın yaptığı Selimiye Camii, Selçuklu dönemi ince taş işçiliği ve çinilerle süslü Karatay veİnce Minareli Medrese ile Alaaddin Tepesi üzerinde yer alan tarihi Alaaddin Camii’nin geldiğini söyledi.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu mimariyapıların, çevresindeki uzun zamandır kapsamlı şekilde bakımı yapılmamış ağaçlar nedeniyle adeta gizlendiğini ifade eden Akyürek, şunları kaydetti:”Bir kaç ay önce ilk olarak tarihi Alaaddin Tepesi üzerinde bir kalegibi yükselen Alaaddin Camii’nin çevresindeki ağaçları budayıp, eldengeçirdik. Ortaya çıkan görüntü çok güzeldi. Vatandaşlarımız tarihidokuyu ön plana çıkaran bu uygulamayı çok beğendiklerini, gönderdiklerielektronik postalarla gösterdiler. Bunun üzerine aynı çalışmayı, Alaaddin Tepesi ile Mevlana müzesi arasındaki caddedeki ağaçlarda, Mevlana Müzesi ve Karatay Medresesi çevresinde de yaptık. Halen devameden bu çalışmamız da büyük beğeni topladı.”

Akyürek, artık Mevlana Müzesi çevresinden özellikle yeşil kubbenin çokdaha güzel göründüğünü, hatta Alaaddin Tepesi’nden Mevlana Müzesi’ninaçık seçik görünmeye başladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Yeni Şafak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir