Kızılırmak suyunun tarihi hala belirsiz

3 Dakika Okuma Süresi

Gökçek’in daha önce Kasım ayı ortalarında su verileceğini belirttiği Kızılırmak suyuyla ilgili belirsizlik hala sürüyor. Gökçek’in, yaz aylarının kavurucu sıcağında günlerce susuz kalan Ankara’ya “çare olarak” sunduğu Kızılırmak’tan su gelemedi. Anadolu Ajansı da dün yetkililerin tarih vermekten kaçındığını duyurdu.

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in en geç geçen yılın sonunda Ankara’ya ulaşacağı sözünü verdiği Kızılırmak suyuyla ilgili belirsizlik hala sürüyor. Belediye yetkililerinin Kesikköprü Barajı’ndan su taşıyacak 1. ve 2. boru hattının döşenmesinin tamamlandığını belirtmelerine karşın suyun ne zaman geleceğine ilişkin kesin bir tarih vermekten kaçındıkları bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yapımı biten hatların basınç ve sızdırmazlığını test etmek için su verilmeye başlandı.

Hirfanlı ve Kesikköprü Barajları’ndaki 7 milyar metreküp su rezervinin, 125 kilometrelik mesafeden Ankara’ya getirilmesini öngören projede çalışmaların aksamadan sürdüğünü ifade eden yetkililer, Kesikköprü’den Ankara’ya suyu taşıyacak 1. ve 2. boru hattının tamamlandığını, 3. hattın ise çalışmalarının devam ettiğini kaydettiler.

TARİH VERMİYORLAR

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kızılırmak’tan Ankara’ya su getirilmesine ilişkin kesin bir tarih vermekten kaçınan yetkililer, çalışmaların önümüzdeki günlerde biteceğini söylediler.

Proje kapsamında 5 adet 30 bin metreküplük, 2 adet 15 bin metreküplük, 3 adet de 7 bin 500 metreküplük su depolarının oluşturulduğunu bildiren yetkililer, pompa istasyonları ile hat vanaları, vantuz ve tahliye odalarının tamamlandığını kaydettiler.

Basınç ve sızdırmazlıkla ilgili testler için yapımı biten boru hatlarına bölüm bölüm su verildiğini belirten yetkililer, ileride yaşanabilecek olası aksaklıkların önüne geçebilmek amacıyla kontrollerin “titizlikle ve uzun aşamalı” yapıldığını söylediler.

Gökçek kasım ortası demişti

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak Projesi’nin Kasım ayı sonunda bitireceğini açıklamış ancak projenin tarihi sürekli ertelenmişti. Gökçe, 8 Ekim 2007’de Belediye Evi’ndeki iftarda gazetecilerin bu konudaki sorularını şöyle yanıtlamıştı:

“Proje, normalde Aralık ayı sonuna kadar biter, bunu ’Ekim sonuna almaya çalışıyoruz’ demiştim. Maalesef Ekim değil, Kasım sonuna olacak gözüküyor. Üç hat olan projenin iki hattının toplam uzunluğu 250 kilometre. Bunun üç kilometresi kaldı. Bu da birkaç günlük iş. Depoların tamamı bayrama kadar bitecek. Motor, pompa ve vantuzlar gelmeye başladı, montajları yapıldı. Onlar da bitince borulara su vermek istiyoruz. Olası arızaları görmek için, borulara bölüm bölüm su vereceğiz. Umut ediyorum, Kasım ayı içinde bu işi bitirmiş olacağız.”

Gökçek bir gün sonra da gazetecilere proje alanını gezdirirken, 20-25 Kasım arasında üçüncü hattın çalışmalarının bitirileceğini söylemişti.

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir