Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, konut alırken binanın dış görünüşüne aldanılmaması gerektiğini belirterek, “Bir binanın yaşanılır olmasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri yangın yönetmeliğidir” dedi.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi üyeleri, yangın ve yangına karşı korunma yöntemleri ile yeni yangın yönetmeliğini masaya yatırdı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Yangın Önlem Şube Müdürü Abuzer Demirci’nin katıldığı toplantıda, yangın yönetmeliği konusunda Bursalı mimarların bilgilendirileceği ortak bir seminer düzenlenmesine karar verildi. Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, yapıları yangın, deprem ve sel gibi olası afetlere çözüm olacak şekilde tasarlanması gerektiğini söyledi. Mimari yapılarda özellikle yangından doğabilecek problemlerin önceden düşünülmesinin, olası can ve mal kayıplarının en aza indirilmesini sağladığını vurgulayan Kaya, “Bunun için yönetmeliğin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Yönetmeliğin mimarlara yüklediği ciddi sorumluluklar var ve bir mimar sorunları ne kadar çok algılarsa, o kadar çok çözebilir. Bunun için yeni düzenlemeleriyle yönetmeliğin tüm mimarlara anlatılması gerekiyor” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Yangın Önlem Şube Müdürü Abuzer Demirci, yangın güvenliğinin ve yönetmeliğin Bursalı mimarlara daha detaylı aktarılması konusunda ortak çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Demirci, yönetmelikte hayati önem arz eden duman tahliyeleri ve izdiham sonucu yaşanan ölümler konusunda ise eksikler olduğunu dile getirdi.
Bilhassa yüksek katlı yapıların yangınlarda büyük risk taşıdığı vurgulanırken, enerji verimliliğinde avantajlar sağlayan yalıtım malzemelerinin çabuk tutuşması bakımından tehlike arz ettiğine dikkat çekildi.
Kaynak : Sabah



1 Yorum
gürdogan
http://www.gurdogan.com.tr
YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI SEKTÖRÜNDE HANGİ UYGUNSUZLUKLAR YAPILIYOR?
Yangın söndürme özelliği olmayan yangın söndürme cihazları satılmaktadır.
Ne yazık ki, yangın söndürme cihazı sektörünün çok önemli bir kısmında, (%80 civarında) uygunsuz çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bunların başında cihazların içine kuru kimyevi toz niteliği taşımayan mermer tozu, tebeşir tozu vs. gibi maddelerin şarj edilmesi gelmektedir. Ayrıca bazı şirketler de dolum işleminde hâlihazırda dolu olan cihazlarınıza “Silver” dediğimiz teknikle, yani SİLip VERerek, başka hiçbir işlem yapmadan fatura kesmektedirler. Ticari kazançlarından başka hukuki, etik veya vicdani hiçbir kaygısı olmayan birçok kişi ya da şirket bahsettiğimiz uygulamaları sıklıkla ve rahatlıkla gerçekleştirmektedirler.
Sektördeki uygunsuzluklar hakkında gerekli bilince sahip olunmalı ve bu şekilde çalışan firmalar tercih edilmemelidir.
Ülkemizin kurumları(TSE, Sanayi Bakanlığı gibi) personel yetersizliği gibi sebepler dolayısıyla, mantar gibi türemiş olan yangın söndürme cihazı firmalarına denetim yapamamaktadırlar. Geriye serbest piyasanın özelliği, uzun vadede firmaların müşteriler tarafından doğal seleksiyonu ile işini doğru yapan firmaların kalacağını umuyoruz. Dolayısıyla müşterilerimizin de uygunsuzlukların farkında ve sektör hakkında bilinçli olmaları gerekmektedir. Unutmayın! ”Kalitesiz cihaz yangın değil ocak söndürür.!”