Prof. Dr. AHMET VEFİK ALP
Benim yaşlarımda olanlar oraların güzelliklerini hatırlarlar. Bugün Tuzla’daki özel ve askeri tersanelerin bulunduğu bölge harika bir plajdı. Sahilde kır gazinoları vardı. Su cam gibiydi. Balıklarla beraber dalış yapılırdı. Küçük Pavli adası açıklarından ıstakoz çıkarılırdı. Tuzla Gölünde çeşit çeşit kuşlar, Eşek yarımadasında muhteşem ağaçlar vardı. Oralara pikniğe gidilir, balık yemeğe gelinirdi.

Tersanelerden sonra göl kurudu, etraf çelik ve beton yapılarla, vinçlere doldu. Pavli adası karaya bağlandı. Deniz kirlendi, balıklar gitti denizanaları geldi; kuşlar gitti, sivrisinekler geldi. Güzelim sayfiye mekanları Pendik Temenye, Kaynarca, Güzelyalı bitti. Tuzla Mercan, Eşek Adası can çekişiyor.

Birde üstüne üstlük neredeyse her ay bir cenaze çıkıyor. Tersaneler yapılırken defalarca söylemiştim. Istanbul kıyı şeridini sanayi tesisleri ile kesmeyin demiştim. Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Kartal, Pendik, Temenye, Güzelyalı, Kaynarca, Tuzla, Bayramoğlu, Darıca şeklinde gidiyordu güzelim sahil. Sn. Demirel yazlarını Tuzla, Mercan da geçiriyordu. Villası halen orada. Bugün beton ormanına dönüşen Bayramoğlunda evi olmak prestij konusuydu.

Tersaneler geldi, Istanbul’un sayfiye sahilini ortadan hem bıçak gibi kesti, hem çevreyi kirletti. Bir bakıma Istanbul’un bir kolunu kesti. Yöneticiler, karar vericiler bunları nasıl göremiyorlar anlamam zor.

Şimdilerde Sabiha Gökçen Havalimanı bölgeye bir ivme getirdi, yanlışı toparlamaya çalışıyoruz. Pendik Marina yapıyor. Formula-1 orada. Yeni Oteller yapılıyor. Kartal (nedense yabancı bir Mimara teslim edilmiş) kentsel dönüşüm projesi başlatıyor. Bütün bunların anlamlı olabilmesi için Tersanelerin buradan taşınması kaçınılmaz.

Bu söylediklerim Istanbul’un Avrupa yakası içinde geçerli.

Sanayii Kent dışına atmalıyız.

İstanbul’a, İstanbullulara sahillerini iade etmeliyiz.

2 Comments

  1. istanbullunun temiz sahillerini geri almaya hakkı vardır kuşkusuz, az çok tahmin edebiliyorum eski istanbulun eşsiz sahillerini sizin gibi görmemiş olsamda , fakat konu şu ki tuzla tersanelerini gündeme geliş sebebi işçi ölümleriydi , sanırım halen de yaşanmakta bu acı olaylar. Çoğu kadrosuz çalışan bu işçiler ölüme terkedilmiş ve bizde büyük bir normallikle bu haberleri hergün izliyoruz. Olağan olmamalı ..

  2. Tuzla’da çok büyük bir sıkışıklık var ve bu bölge zaten tersanelere yetmemeye başladı. Bu körfezin kirlenmesi de söz konusu ama bugün Tuzla’nın gündemimizdeki yeri iş kazaları. İş kazalarının önlenmesi için sağlıklı iş ortamına, daha fazla can güvenliğine ve tedbire gereksinim var. İş güvenliği ortamı ve çağdaş bir üretim düzeni mutlaka kurulmalı.
    Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir