Archiprix-TÜRKİYE 2008 Mimarlık Öğrencileri Bitirme Ödevleri Yarışması ödülleri dağıtıldı. Türkiye’de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere düzenlenen yarışmanın sergisi, 15 Kasım 2008 tarihine kadar Yapı-Endüstri Merkezi’nde gezilebilir.
1.Ödül Çimsa Beyaz Çimento Ödülü
Ali Dur İstanbul Teknik Üniversitesi
Kent İstasyonu / Salı Pazarı – Kadıköy
jüri Görüşü
Proje pazar temasının hareketli, spontane ve hatta kaotik, rastlantısal karakterini bünyesinde yeniden kavram ve öneri olarak formüle etmiş olup, çalışma alanı üzerinde yüksek düzeyde farkındalık sergilemektedir. Önerilen tasarım her türlü gelişmeye açık, çok farklı fonksiyonları kavrayabilecek bir servis, ulaşım, enerji v.b. altyapıyı ortaya koymuştur. Ortaya konan bu fikir ve model; kentsel ölçeğin içerdiği temel sorunlar, düzensizlikler ve çözümsüzlükleri yansıtarak sorgulamak üzere kullanılmıştır. Obje mimarisine dayanmayan, sonu açık, kendi içinde düşünsel sürekliliği bulunan bu entelektüel yaklaşım, hayal gücüne yollar açan etkili bir proje olarak başarılı bulunmuştur.
2.Ödül
Seçil Zontur Gazi Üniversitesi
Ankara’da Buz Pateni Merkezi
jüri Görüşü
Proje konusunun netliği ve somutluğu gereği, zenginliğini biçimsel oluşumuna odaklamıştır. Buz sporlarının karakteri olan kayan dairesel çizgiler ve hareketler bu projenin güçlü biçimsel anlatımına etkili bir biçimde yansıtılmıştır. Yapı, biçim ve peyzaj, projedeki hareket ve süreklilik kavramları doğrultusunda başarılı bir bütünlüğe dönüştürülmüştür. Seyirci sirkülasyonu, ana girişler, görüş açıları, dış hacimlerin organizasyonu gibi genel fonksiyonlar da projenin hareket ve süreklilik ana kavramları doğrultusunda ileri düzeyde çözülmüş, ancak kısmen denetimsiz açık alanlar oluşumuna izin verecek şekilde formüle edilmiştir. Bu çalışma üstün bir estetik anlayışın zengin biçimsel bir ürünü olarak benimsenmiştir.
3.Ödül
Didem Özkızılcık Yıldız Teknik Üniversitesi
Yedikule’de Kentsel Tasarım Projesi
jüri Görüşü
Kentin tarihi bir bölümü ve Marmara Kıyısı’nın arakesiti birleştirici bir yaklaşım doğrultusunda, olan durumu bozmayan, çevreye saygı gösteren bir örgü strüktürle işlenmiştir. Proje kentsel örgü dilini bu birleşme için yeniden ve yaratıcı bir biçimde yorumlamıştır. Bu ızgara alt ve üst yüzeylerinde benzer şekilde kullanılabilirken, park yüzeyi üzerinde bir yaşam doluluğu yaratmaktadır. Bu üç boyutlu yaşam örgüsü yeni bir coğrafyanın biçimlenmesinin başarılı bir yorumudur. Çözümde referans noktaları azlığı nedeniyle yönlenme sorunları çıkabilir. Sonuçta tasarım eski mevcut yapılaşmadan yeniye geçişte arakesit fikrini 2. boyut ve 3. boyutlar arasında da kullanarak yaklaşımını kentsel ölçekten yapı ölçeğine kadar tutarlı ve samimi bir dille sürdürmüştür.
Mansiyonlar (Eşdeğer olarak, proje numaralarına göre sıralanmıştır)
Esra Çanakkale Gazi Üniversitesi
Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi / Ankara
jüri Görüşü
Bu proje kuzeybatıdaki işlek bulvara sırtını dönerek, doğu ve güneyindeki iyi gelişmemiş konut bölgesinden kendini kurtarma çabasıyla içine dönük cesur bir bina kavramı ortaya koymuştur. Bu fikir güzel sanatlar lisesi konusuna uygun, kendi içine dönük, oluşturduğu boşluk ve doluluklar içinde zengin, yaratıcı değişken bir sanat atmosferi yaratabilir. Kısaca proje, jürice eleştirilen formalist yaklaşımına karşın, cesur ve aynı zamanda alçakgönüllü, bulunduğu yerle ve konusuyla örtüşen bir yaklaşım sergilemiş, geometrik ve topografik çözümüyle mekânın kullanıcıları için yaratıcı bir ortam tasarlamıştır.
Hatice Buşra Al Yıldız Teknik Üniversitesi
Taksim Gezi Parkı’nda Kültür Yapısı Tasarımı
jüri Görüşü
Bu proje kent merkezindeki değerli bir boşluğu, onu çevreleyen sınırlarla uğraşarak, algılanan ve deneyimlenen bir kamusal alana dönüştürmüştür. Projede, Taksim Parkı’nın batı ve güney kenarları çok dikkatli bir şekilde işlenmiştir. Bu alanı destekleyici kullanım alanları öneren yeni bir sınır yaklaşımı geliştirilerek kent ve park alanının birleşimi sağlanmıştır. Mütevazı bir tutum sergileyen bu proje iyi düşünülmüş değerli bir çözüm önerisidir.
Orkun Beydağı İstanbul Teknik Üniversitesi
Kadıköy Salı Pazarında Bir Yaşam Önerisi
jüri Görüşü
Pazaryerinin varlığına, strüktürüne ve işleyişine müdahale etmeyen bu proje, pazar olmadığı zamanlarda pazar alanı üzerinde, ortaya çıkan, pazar olgusunun zenginliğini ve dinamizmini model alan ve deneysel bir biçimde yeniden yorumlayan bir karşılıktır. Şişirilen balon ilkesiyle çalışan, yükselen çok sayıda platformdan oluşan bu proje yeni bir dünya anlayışı, çok farklı açık alanlar ve değişken bir yaşam tarzı yaratmaktadır. Bu öneri, kendine özgü her ölçekteki fikir ve bu fikirlerin yine kendine özgü geleceğe dönük yaratıcı teknolojik uygulama çabalarıyla zenginliği olan sıradışı deneysel bir yaklaşım sergilemiştir.
Teşvik Ödülleri (Eşdeğer olarak, proje numaralarına göre sıralanmıştır)
Ilgın Avcı İstanbul Teknik Üniversitesi
Altunizade Genetik Araştırma Merkezi
Mehmet Yiğit Öztürk Yıldız Teknik Üniversitesi
Yedikule Ve İstanbul Üzerine Kentsel Dönüşüm Önerileri
Gülşah Dilsizoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi
İzmir Susuzdede Bölgesinde Yüksek Yoğunluklu Konut Tasarımı
Keşke,
-jürinin verdiği ödüller bazı okulları kayırır nitelikte olmasaydı, tarafızlığından emin olabilseydik…
keşke,
-jürinin verdiği ödüller taklitciliği teşvik eder nitelikte olmasaydı gençlere doğru bir etik verebildik diyebilseydik… (özgün olmayan 2, 3 e tamamiyle kopya bir mansiyon odülüne oy çokluğu ile ödüle layıktır demeselerdi)
keşke
archiprix bu haliyle olmasaydı.
keşke…
Saygılarımla
Mesut İnan