Röportajı yapan: Rima Sabina Aouf
Biz Tasarlıyoruz Beyrut , şehri yeniden şekillendiren bir dizi felaketin ardından Lübnan başkentinin beş yıl içindeki ilk tasarım haftasıdır.
Festival, 2020’deki liman patlamasından bu yana kapalı olan PSLab’ın stüdyolarını kullanacak. Fotoğraf: Walid Rashid
Başlangıçta Ekim 2023’ün sonlarında yapılması planlanan etkinlik, yakınlardaki İsrail ve Gazze’de savaşın patlak vermesi ve şiddetin Lübnan sınırına yayılması nedeniyle yalnızca iki hafta önceden ertelendi .
Güney Lübnan’da devam eden hava saldırılarına ve birçok yabancı hükümetin ülkeye seyahat etmeme yönündeki tavsiyelerine rağmen Wehbe ve ekibi, Beyrut’un yıpranmış yaratıcı endüstrileri için büyük bir fark yaratacağına inandıkları bir etkinlikle ilerlemeye karar verdi.
Wehbe, Dezeen’e “We Design’ın filizlenmesinin nedeni Lübnan’ın buna ihtiyacı olmasıydı” dedi. “Ülkemin buna ihtiyacı var. Yaratıcı topluluğumuzun buna ihtiyacı var.”
Kriz zamanlarında bazen “yapmanız gerekeni yapmaya devam etmenin” doğru yol olduğunu söyledi.
“Bu ülkenin böyle bir şeye ihtiyacı var” diye devam etti. “Sihire ve umuda geri ihtiyacı var.”
Aciliyet duygusu We Design Beyrut’un planlamasını yönlendiriyor
Lübnan , son beş yılda meydana gelen ekonomik çöküş, Kovid-19 salgını ve başkentin limanındaki yıkıcı patlamadan oluşan üçlü darbeden kurtulmaya çalışıyor .
Daha eski bir yıllık tasarım etkinliği olan Beyrut Tasarım Haftası 2012’de kuruldu ancak 2019’dan beri süresiz olarak durduruldu.
Wehbe, “4 Ağustos 2020’den (patlama tarihi) sonra 300 bin kişi ülkeyi terk etti” dedi. “Bu bir göçtü. Esnafımız sıkıntı çekiyordu, öğrenci eğitimimiz yüzde 30 düştü.”
Wehbe, özellikle ülkenin kültürel mirası olan el sanatları endüstrilerinin ek destek olmadan daha uzun süre ayakta kalamayacağını söyledi.
Wehbe, “Ciddi zanaatkarlık yapan en genç adam 60 yaşında” dedi. “Bu nesilden nesile aktarılmıyor. Yani eğer onlara destek olmazsak artık esnafımız da kalmayacak. Bu bizim için son derece önemli.”
Bu ay We Design Beirut’a devam etmeye karar vermek, bu aciliyet duygusunu güvenlik ve halkın ruh hali ile ilgili endişelerle dengelemek anlamına geldi.
Şu anda Lübnan’ın güneyinde İsrail ile Hizbullah arasında sık sık sınır ötesi temaslar ve hava saldırıları yaşanıyor ve hiçbiri henüz Beyrut’u vurmamış olsa da, etkilenen kasabalar çok uzakta değil ve bazıları çatışmanın tırmanabileceğinden korkuyor.
Wehbe endişenin yüksek olduğunu kabul ediyor ancak ekibin misafirlerin güvenliği konusunda güveni olmasaydı etkinliğin yapılmayacağını söyledi. “İki ya da üç” yabancı misafir ayrılırken çoğunun yere inmek için “beklediğini” söyledi.
Wehbe, “Asla kimseyi riske atmayız” dedi. “Fakat günün sonunda insanlar kendi kararlarını vermek zorunda.”
“Şehrimizden can gitti”
Kendi halkla ilişkiler ajansı Mariana Wehbe Halkla İlişkiler’in başkanı olan Wehbe, Vogue Arabia ve AD Middle East gibi yüksek profilli lüks etkinlikler düzenleyerek adını duyurdu.
Ancak Beyrut’ta yaşamak onun yoluna dolambaçlı yollar kattı. Wehbe, 2020 yılında şehir merkezindeki ofisinin pencerelerini ve bölmelerini patlatan ve her yeri camla kaplayan liman patlamasına yakalandı.
Sonraki günlerde mimar bir arkadaşıyla birlikte Bebw’Shebbek adında bir STK kurdu ve şehirdeki ev ve işyerlerinin kapı ve pencerelerini onardı. Beyrut’un mantığa meydan okuyan bir dayanıklılığa sahip olduğunu anlatıyor.
Wehbe, “Çok, çok, çok, çok aylar boyunca sokaklar ölüydü; yoğun bakım ünitesindeki ölüler gibi, kara ölüler gibi, şehrimizdeki hayatın gittiğini görebileceğiniz gibi ölüydü” dedi.
Ancak patlamadan bir yıl sonra şehrin kalp atışlarının zayıf ama ısrarcı bir şekilde geri geldiğini hissetmeye başladığını söyledi.
“Ve şimdi bir restoranda yer bulmaya çalışın!” dedi. “Rezervasyon bulmaya çalışın.”
“Burada bildiğimizden daha büyük bir şey var” diye devam etti. “Bir sihir var, bir eşiğin eşiğindeyiz. Ne olduğunu bilmiyorum ama bu şehrin her zaman hayata geri döneceğini bilecek kadar uzun yaşadım.”
We Design Beirut, Wehbe’nin yanı sıra kurucu ortakları olan endüstriyel tasarımcı Samer Alameen ve marka ajansı Bananamonkey ile diğer birçok gönüllü ve katkıda bulunanların tutkusu tarafından yönlendirilmektedir .
Wehbe, finansman konusunda zorluk yaşanmasına rağmen (festival Ekim ayında ertelenerek topladığı gelirin yüzde 70’ini kaybetti), özel destekçilerden oluşan uzun bir listeye sahip olan ve hemen hemen tüm kadınların katıldığı etkinliğin tabandan gelen yapısından gurur duyduğunu söyledi. nispeten küçük miktarlarda parayla.
Dünyanın başka yerlerindeki tasarım etkinliklerinden farklı olarak ekip, devam eden mali krizi yaratan yolsuzluk ve kötü yönetimden yaygın olarak sorumlu tutulan hükümetten herhangi bir fon almadan idare etmek zorunda kaldı.
Wehbe, Beyrut’u Tasarlıyoruz’un mali ve diğer açılardan her zaman devletten bağımsız kalacağını söyledi.
“Bu bizim için çok karmaşık” dedi. “Ve hükümetimizin finansmanı yok! Biz şehrimizi finanse ediyoruz.”
Ticari fuar yerine sosyal konulara odaklanın
Bu tür alışılmadık derecede gergin koşullar, gündemin diğer tasarım etkinliklerinden farklı olduğu anlamına geliyor. Wehbe, We Design Beirut’un hiçbir zaman markalar ve stantlarla ticari fuar tarzı bir düzene sahip olmayacağını, kendisini sosyal konulara yönlendireceğini söylüyor.
Ülkenin zanaat geleneklerine ışık tutmak ve kapatılan alanlara erişimin açılması büyük bir odak noktası.
Bunlar arasında liman patlamasında harap olan Beyrut doğumlu küresel aydınlatma markası PSLab’ın stüdyoları da yer alıyor . Wehbe, arazide büyümüş olduğu anlaşılan 20 kadar zeytin ağacı dışında o zamandan beri boş kaldığını söylüyor.
Alan, yerinde çalışan ve el sanatlarını sergileyen zanaatkarların yer aldığı bir zanaatkar vitrinine ev sahipliği yapacak. Kiremit üreticisi BlattChaya’nın yanı sıra ahşap, pirinç, rattan ve seramikle çalışan zanaatkarlar da katılımcılar arasında yer alacak.
We Design Beirut ekibi ayrıca, nadir görülen başka bir mekan olan, uzun süredir terk edilmiş bir tekstil fabrikası olan Abroyan fabrikasında sürdürülebilirlik üzerine bir sergi oluşturmakla görevlendirilen şehrin tasarım öğrencilerine de bazı fırsatlar vermek istedi.
Sergiler herkese açık ve ücretsiz ancak biletli etkinlikler de mevcut. Bir akşam yemeğiyle Gazze’deki tıbbi yardım kuruluşu Ghassan Abu Sittah Çocuk Fonu için para toplanacak.
Vehbe, Lübnan’daki herkesin olduğu gibi, Filistin halkının acılarının da organizatörlerin aklında ön planda olduğunu söyledi.
Wehbe, “Filistinlilerle uzun bir geçmişimiz var” dedi. “Ülkemize sığındılar ve Lübnan’da her zaman yerleri oldu.”
Filistinlilere mesajı, Lübnan’ın yaratıcı topluluğunun onların yanında olduğudur.
“Bu, Yahudi olmanız ya da Müslüman olmanızla ilgili değil” dedi. “Bu artık insanlıkla ilgili.”
Fotoğraf : Walid Rashid
Kaynak: Dezeen
Lübnan neler çekti bu coğrafyada, daha da izleri devam ediyor. İç savaş yaşadı ve bir arada yaşama kültürü hala belirli dengelere bağlı.