Nikos Valsamakis ( Yunanca: Νίκος Βαλσαμάκης , 17 Temmuz 1924’te Atina’da doğdu. Hem modernizim hem de modern sobrası dönemin mimarıdır. 1960’lı yıllarda gösterişli villa tasarımlarıyla tanındı. 2001 yılında kariyerinin 50. yılında Politeknik Üniversitesi tarafından Fahri Profesörlük unvanına layık görüldü .

Hayatı
Valsamakis ( Valsamachi’den Yunancaya çevrilmiş ) İyon Adaları’nda bulunan soylu bir ailedir . Nikos Valsamakis , babası Andreas Valsamakis ve annesi Penelope Lazarides’in bir süre yaşadığı Atina’da, Kefalonya’lı bir gemi sahibi ailenin oğlu olarak büyüdü .
Valsamakis işlevselciliğe atfedilen bir Yunan mimardır. 1953 yılında Metsovio Politeknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olmuştur. O zamandan beri mimarlık stüdyosunu işletmekte ve bugün de çalışmalarını burada sürdürmektedir.
En dikkat çekici eserleri arasında Yunanistan’da modern mimarinin yenilenmesi ve evriminin anlaşılmasında temel kilometre taşları olan Semitelou Sokak bloğu ve Amalia Otelleri yer almaktadır. 20. yüzyıl Avrupa mimarisinin en seçkin örnekleri arasında, neredeyse çağdaş sayılabilecek iki müstakil ev örneği daha yer alıyor. Bunlardan biri de Yunanistan kıyısında ayrıcalıklı bir konumda bulunan Anavisssos’ta 1961 yılında inşa edilen yazlık konut olan Lanaras Evi, işlevlerine göre ayrılmış iki gövdeden oluşuyor ve bu sayede iç mekan ile dış mekan arasında belirgin bir bağlantı sağlanıyor. Gündüz alanına karşılık gelen ana gövde, arkada zemine, önde ise metal profillere oturan iki ince beton düzlemle biçimlendirilmiş, katların geniş bir çıkıntısına izin vererek ana girişi boş bir dikdörtgen içinden yapılandırmıştır. Kapalı alan, iç mekan ile dış mekan arasında görsel sürekliliği sağlamak amacıyla tabandan tavana kadar camla kaplanmıştır. Gece alanına karşılık gelen ikincil bina, ana binayla 90 derecelik bir açı oluşturuyor ve yatak odalarından erişilebilen kendi dış mekanına sahip, üç yatak odası ve iki banyodan oluşuyor. Duvarlar iç kısımdan başlayarak inşa edilen gövdelerin çevresinin ötesine uzanarak her bir çekirdeğin bağımsızlığını güçlendiriyor. Hem işlevsel hem de biçimsel olarak kusursuz bir şekilde tasarlanmış bir proje: Beton çatı levhasının hem inşa edilmiş mekanları hem de ana girişi ve oturma odasının yanındaki verandayı birleştirici yapısı sayesinde, inşa edilmiş kütleler ile bitişik mekanlar arasındaki etkileşimi çoğaltan, polinükleer Neoplastisizm temelli bir kompozisyon.

Diğeri ise Valsamakis’in 1961 yılında Atina’nın Filothei bahçe kentinde inşa ettiği kendi evi. İç mekan üç işlevsel bölgeye ayrılmış: oturma-yemek odası, yatak odaları ve mutfak. İç mekan bölmelendirmesi oldukça sade olup, bunu gerçekleştirirken mobilya ve şömine elemanlarından yararlanılmıştır. Yapının yapısal sistemi, çatıdaki beton levha ile onu ayakta tutan on iki dairesel metal destek arasında farklılık gösterirken, kurulumlar iç mekandaki doğramalarda gizlidir. İç ve dış mekanlarda kullanılan malzemeler; çıplak beton, çıplak tuğla, ahşap ve camdır.
Filothei’de biçimsel kompozisyon, program çözümlemesi ve inşa tekniklerinin kullanımı, yine yatay boyuta hakimiyetle uyum içindedir. Evin arka tarafı yoldan bir duvarla korunmaktadır; Ön tarafta büyük bir cam bölme ile bahçeye ve havuza açılıyor ve bu sayede iç mekan ile dış mekan arasında bir süreklilik sağlanıyor. Kat planı, onu oluşturan tüm elemanların düzenli bir şekilde yerleştirildiği modüle edilmiş bir ızgaraya göre düzenlenmiştir.
Valsamakis, 1945-1947 ve 1950-1953 yılları arasında Atina Politeknik Üniversitesi’nde mimarlık okudu. İlk binası, rol modeli Giuseppe Terragni’den büyük ölçüde esinlenerek tasarladığı Atina’daki Semitelou 5 apartman binasıydı. Bu dönem için alışılmadık olan, cephede moloz taş kullanılmasıdır. Bunu Atina’daki Ermou/Plateia Kapnikareas 9 ofis binası izledi. En ünlü yapılar, Valsamakis’in tasarladığı villalardır, örneğin 1963’te Anavyssos’ta inşa edilen Villa Lanaras. Otel binaları , 1963’te Amalia Hotel Delphi , 1967-1970 arasında Argostoli yakınlarındaki White Rocks Hotel ve 1977’de Olympia’da inşa edilen Amalia Hotel gibi belirgin bir modülerlikle karakterize edilir. Nafplio’daki Hotel Amalia zaten postmodern özellikler göstermektedir ve daha az başarılı olarak kabul edilmektedir.
Nikos Valsamakis ilk olarak Martha Deligiannis ile evlendi ve 1965’ten itibaren mimar Maria Serdaris ile evlendi.
Yapıları

- Apartman, Semitelou 5, Atina, 1951–53

- Apartman, 86 Vasilissis Sofias, Atina, 1954–55

- Apartman, 129 Vasilissis Sofias, Atina, 1955–56

- Apartman, 272 Kifissias, Atina, 1957–58

- Ofis binası, Ermou ve 9 Kapnikareas, Atina, 1958

- Otel Amalia, Delphi , 1963

- Villa Lanaras, Anavyssos, 1961–63

- Lanaras Hafta Sonu Evi, Anavyssos, 1961–63

- Filothei’deki villa , 1961–63

- Rio’daki villa , Patras , 1963–65
- Argostoli yakınlarındaki Hotel White Rocks 1967–70

- Otel Amalia, Archea Olympia , 1977–79

- Alpha Bank yönetim binası, 40 Stadiou, Atina, 1981–90

- Otel Robinson Club Daidalos, İstanköy , 1988–91

- Kilada’daki Villa , 2000–02

- Kifissia’daki villa , 2001–06

- Antiparos’taki villa , 2007–10

- Kilada’daki Villa, 2008–11

- Ekali’deki villa , 2008–11
- Otel Amalia Otel, Nafplio
- Otel Meteora, Kalambaka
Dünyaca ünlü mimar Nicos Valsamakis ile buluştuğumuz gün , onu stüdyosunda çalışırken buluyoruz – Yunanistan’ın Atina kentindeki Kolonaki semtinin karakteristik özelliği olan engebeli yollardan birinde bir binanın zemin katındaki bir bahçenin arkasına sıkışmış – kalemi, cetvelleri ve kağıtları elinde. ” Ben işleri geleneksel şekilde yapıyorum ,” diyor Bay Valsamakis , her zaman elinin altında bir mekanik kalem bulundurduğunu belirtiyor. Çok nazik ve misafirperver, işine karşı elle tutulur bir coşkusu var. Stüdyosunun kitaplarla dolu konferans odasında konuşurken, mimarlık dergilerine olan sevgisini bizimle hevesle paylaşıyor – henüz öğrenciyken toplamaya başladığı akıl almaz sayıda dergi var – ve raflardan mükemmel bir şekilde korunmuş geçmiş sayıları çekip, en sevdiklerinden bazılarını hızla gösteriyor. Hiçbir zaman kendisi için ilgi aramadı ve her zamanki gibi, inanılmaz tasarımlarından bir avuç dolusu Yatzer’de yer alma talebimizden gerçekten eğleniyor gibi görünüyor !

Nicos Valsamakis , Yunanistan’ın Atina kentinde doğdu ve haklı olarak sadece günümüzün en önemli Yunan mimarı olarak değil , aynı zamanda dünyanın en seçkin mimarlarından biri olarak kabul ediliyor. 1953’te, Atina Ulusal Teknik Üniversitesi Mimarlık Okulu’ndaki çalışmalarını tamamladıktan hemen sonra stüdyosunu kurdu; o zamandan bu yana geçen on yıllarda, dünyaya güzel, düşünceli yapılar hediye etmeyi ve bunlar için sayısız ödül almayı bırakmadı; örneğin, 1992’de Yunanistan’dan ilk kez Mies Van der Rohe ödülüne aday gösterilen mimar oldu. Başarılarına rağmen, dünyaya sunduğu işinin yaratıcılığını küçümsemekte hızlı davranıyor. ” Ben binalar tasarlıyorum ,” diyor, sanki bu herkesin fazla düşünmeden yapabileceği bir şeymiş gibi, rahat bir omuz silkmeyle.



Yunanistan’ın Koilada kentindeki ev. Domotekton tarafından inşa edildi . Fotoğraf © Nicos Valsamakis.

Yunanistan’ın Koilada kentindeki ev. Fotoğraf © Nicos Valsamakis.
Koilada’daki ev, arazinin “doğal” bir parçası gibi görünüyor, asla rekabet etmiyor, aksine dünyanın doğal arazisini, bol güneş ışığını ve onu çevreleyen inanılmaz deniz manzarasını kucaklıyor.



Tasarladığı binalar da aynı şekilde gösterişsizdir, sadelikleri tasarımlarındaki gizli karmaşıklıkları gizler. Adına 300’den fazla binadan her birinde çok saf ve minimal bir şeyler vardır , her biri ilk satırdan son satıra kadar üzerinde çalışmıştır. Bu özen sayesinde, yapıların içinden tanınabilir, ortak bir tasarım ipliği geçer ve halka bir şeyin gerçekten ” bir Valsamakis binası ” olduğunu görsel olarak tanıma olanağı sağlar.

Yunanistan, Attika’daki Filothei’de ev. Fotoğraf © Dimitris Kalapodas.

Binalarının stilini farklılaştıran faktörlerden biri, her birinin bulunduğu mülkle ilgili olarak dikkatli bir şekilde ele alınmasıdır. Özünde, arazi nihai sonucu belirleyen ayırt edici özelliktir. Bunun karakteristik bir örneği, 2006’da tamamladığı, Yunanistan’daki Argolida Körfezi’ne bakan bir yarımadada bulunan ve fotoğraflarını burada yayınladığımız muhteşem, özel bir konut olan Koilada’daki Ev’dir . Yapı, mülke “yerli” gibi görünüyor, asla rekabet etmiyor, aksine dünyanın doğal arazisini, bol güneş ışığını ve onu çevreleyen inanılmaz deniz manzaralarını kucaklıyor.


Yunanistan, Attika’daki Filothei’de ev. Fotoğraf © Dimitris Kalapodas.

Yunanistan, Attika’daki Filothei’de ev. Fotoğraf © Dimitris Kalapodas.

Bu özellik için arşivindeki binaların fotoğraflarına bakarken, yanımıza oturup binalar hakkında çeşitli ayrıntıları bizimle paylaşan ve görüntüleri önümüzde beliren adamın kendisi tarafından gerçek bir ” göster ve anlat “a maruz kalıyoruz. Örneğin, Filothei’deki özel bir evin tüm tavan armatürlerinin binanın inşasına nasıl dahil edildiğini görüyoruz ; Kos adasındaki Daidalos Oteli için ise Bay Valsamakis , otelin misafirlerinin deneyimlediği mavi deniz mükemmelliğinden büyük oteli işletmek için gereken dikkatli, saat gibi sahne arkası işlemleri gizleyen bir yapı “ekosistemini” tasarladı.
Daha önce kamuoyuna açıkladığı ve bize anlattığı gibi, tüm çalışmalarındaki güçlü ilham kaynağı her zaman ülkesine, özellikle Yunanistan’ın ışığına ve yaşam tarzına duyduğu büyük sevgi olmuştur. Ve burada yer alan binalardan herhangi birine bakmak – Anavissos’taki uçurum kenarındaki Ev’den , Delphi’deki pencere duvarlı Amalia Oteli’ne – bunun kesin kanıtıdır.
Yukarıda belirtildiği gibi, burada yalnızca çok az sayıda ” Valsamakis binasının ” fotoğraflarını yayınladık çünkü amacımız Valsamakis’in çalışmalarının ansiklopedik bir anlatımını veya retrospektifini sunmak değil. Bunun yerine, bu binalara baktığımızda hissettiğimiz ilham, coşku ve hayranlığı sizinle paylaşmaktır.
Bu dünyada tasarlanan ve yapılan birçok şey var. Ancak bazıları kendi hayatlarını temsil ediyor gibi görünüyor ve sayılarla belirlenemese veya kelimelerle yeterince tanımlanamasa da tasarımları hayata geçiren ve karşılığında yeni ilhamların katalizörleri haline gelen belirli faktörlere sahipler…





2 Yorum
İbrahim Bakır
Yalın, net ve tam anlamıyla modernist bir ustayı tanıdım sayenizde… Muhteşem
Ömer Altınkeser
Yanıbaşımızda, komşumuzda ve sanki bizden biri, bizden bir mimar. Modernist, ilkeli, çalışkan ve çok üretken.