Kötü barınma koşulları düzelen Parislilerin yemyeşil bir Central Park’ta dolaştıklarını, Paris bulvarlarının yeşil koridorlara dönüştüğünü ya da günlük kullanım için havadan süper hızlı bir trenin geçtiğini düşleyin.
Bunlar Avrupa’nın önde gelen mimarlarının, bu ay içinde açıkladıkları daha yeşil ve daha büyük bir Paris vizyonundaki fikirlerin bazıları.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçtiğimiz haziran ayında 10 mimar ve şehir plancısından “Büyük Paris”i, en çevre dostu ve en cesur tasarlanmış başkentlerden biri olarak hayal etmelerini istedi.

Proje, 19. yy’ın ortalarında Baron Haussmann’ın geniş bulvarlar ve Champs Elysees’yi açarak Paris’in yüzünü değiştirdiği dönemden beri yapılmış en heyecan verici iş olarak tanımlandı.Seçilen vizyoncular arasında Pritzker ödüllü üç isim de bulunuyor: Paris’e Pompidou modern sanat merkezi’ni yapan Richard Rogers, yakın zamanda Paris’in siluetine yeni bir odak noktası ekleyecek olan jean Nouvel ve kenti yeniden düşünme konusunda öncü isim Christian de Portzamparc.

jean Nouvel
Seçilen 10 ekipten 30 yıl içinde dünyanın ilk “post-Kyoto”yeşil kentsel merkezine sahip ve sınırları şimdiki 2 milyon kentlinin ötesine taşan bir Avrupa metropolü hayali istendi.
9 aylık çalışmanın ardından mimarlar Paris’in temel sorununu belirlediler: Paris’in merkezinden, çalışma alanlarından ve alışveriş imkanlarından tamamen yalıtılmış ve kötü durumdaki banliyöler hem görüntü olarak negatif bir hal almakta hem de kentsel yaşama bir hakaret haline gelmektedir.
Kent merkezi ve çevre banliyölerinde 8 milyon kişiye ev sahipliği yapan Londra’nın aksine Paris kent sınırları içinde 2 milyon, çevre banliyölerinde ise farklı yönetimlere bağlı 6 milyon kişi yaşamaktadır.
Roland Castro ve ekibi:
Kent merkezinden 10 km uzaklıkta bulunan ve bölgenin en düşük gelir grubunu ağırlayan konut dokusunun bulunduğu çok kültürlü bir banliyö olan La Courneuve’de Central Park projesini önerdi ve kötü görünümlü yerleri iyi bir peyzaj çalışmasıyla güzelleştirmek gerektiğini belirtti. Ayrıca Paris’in doğusunda, Chelles’de dev bir ulusal alışveriş merkezi, kuzeybatıdaki Gennevilliers’de ise bir opera binası önerdi.
Portzamparc:
Banliyölerin Paris kent merkezine daha iyi bağlanabilmesi için Portzamparc, Paris’in kent merkezi ve banliyö arasındaki bariyer olarak görülen ring yolunun üzerinde yüksek hızda bir tren hattı geliştirdi. Ayrıca kentin kötü durumdaki ana istasyonlarını tek bir Avrupa Kuzey İstasyonu ile birleştirmeyi önerdi.

Fransız mimar Christian de Portzamparc ve Michel Clement
Antoine Grumbach:
Paris’ten 1 saat uzaklıktaki Le Havre’ye yüksek hızlı tren hattı öneren mimara göre Paris metropolünün banliyölerde sınırlanmaması, denize ulaşması gerekiyor.
Groupe Descartes Architects:
Ekip, 2100 yılına kadar Paris’in ortalama sıcaklığını iki derece düşürecek son teknolojiler ile bir orman yapılması, böylelikle küresel ısınmaya karşı koyulmasını önerdi.
Rogers ve ekibi:
Sarkozy’nin “yeşil yaşam” talebini merkeze koyan ekip, Paris’in konut bloklarının üzerine çatı bahçeleri kurma ve ana bulvarları bisiklet ve yayalar için yeşil koridorlara çevirme önerisi sundu. Ancak Paris’in amaçlarına ulaşmak için yeşil mimarinin yapımının değil Fransız politikasının değişiminin sağlanması gerektiğini belirtti.

İngiliz Mimar Richard Rogers
Bernardo Secchi:
Bu ekonomik kriz döneminin sonunda bu tür sorunları ortaya koyan ve çözüm girişiminde bulunan metropollerin ayakta kalacağını belirtti.
10 proje, önümüzdeki Salı günü özel bir sergi ile Kültür Bakanlığı’na sunulacak.
Özel olarak seçilen bir plan olmamakla birlikte mimarlar en azından fikirlerin gerçeğe uyarlanabilmesini ümit ediyorlar.
Kaynak: AFP
Çeviri: Mimdap



1 Yorum
lale sim
Paris için bunlar konuşuluyorsa ve halen yaşayan bir planlamadan söz ediliyorsa bunu kendimize dönerek biraz düşünsek faydalı olur kanaatindeyim