Wright kampusu, Fortaleza Salonu’yla H. F. johnson jr’ın anısını yaşatıyor.

1935’te H. F. johnson jr, Wisconsin’den Brezilya’ya kadar, sürdürülebilir doğal balmumu kaynağı olan carnauba palmiye ağacı bulmak amacıyla 24 bin kilometrelik bir uçuş yaptı. Bundan 63 yıl sonra ise oğlu, aynı uçağın kopyasıyla bu uçuşu yineledi.

Bu inanılmaz yolculuğun anısı, Fortaleza Salonu’nun açılmasıyla yeniden anıldı. Yeni alan, tarihi uçağın kopyasına ev sahipliği yaparken, ziyaretçilere ve buradan geçenlere uçuşun hikayesini aktaracak. Wisconsin’deki Frank Llyod Wright kampusunda inşa edilen ve Foster and Partners tarafından tasarlanan projede, restoranlar, mağazalar ve spor salonu gibi çalışanlar için ayrılmış bir Toplum Merkezi de yapılacak.

Wright kampusun ‘johnson Wax’ ofis binası ve araştırma kulesinin hemen yanına yerleştirilen tamamen şeffaf Fortaleza Salonu, uçağın hem öğrenciler hem de halk tarafından daime görünebilir olmasını sağlıyor. Şeffaf cephe, Wright kampusunda bulunan diğer, içe dönük, katı kütlelerle zıtlık yaratırken, oval formu da, kopya uçağın 360 derecelik açıyla her yerden görünmesini sağlıyor.

Projenin ikinci binası olan Toplum Merkezi, kampusa daha sert bir görsel kontrpuan kazandırmak amacıyla tasarlandı. Bu dikdörtgen yapının Kasota taşı duvarları, Wright merkezinin tuğla duvarlarını yansıtırken, Fortaleza Salonu’na bakan cephesinin kıvrımlı oluşu da, yeni yapılan binanın formuyla kucaklaşıyor. Binalar birbirleriyle, yeşil bir duvarı, sudan bir duvarı ve yansıtıcı havuzu bulunan bir giriş avlusuyla bağlanıyor. Bir yer altı kemeri de, kampusun ana iletişim ağını oluşturan bir tüneller matrisine bağlanıyor.


Yazı ve Görseller: World Architecture News
Çeviri: Mimdap



1 Yorum
Lalehan
zemin ve zemin altına inen boşuğun bu kadar şeffaf bir şekilde örtülmesiyle kazanılan net mekanlar çok iyi. uygulama kalitesi düşünce kadar takdire şayan.