Tasarım: Heesoo Kwak ve IDMM Architecture
Gimpo kenti, bölgenin iyi yapılandırılmış yolları ve binaları, hiç kullanılmamış bir dama tahtasına benziyor. Yerel topluluklar aracılığıyla, sıradan yaşamların ve duyguların yerleşmeye başladığı bir alanda, farklı kentsel kültürlerle meşgul olmaya ve kendi kimliğini kurmaya çalışıyorlar.
Yakın kilise, Unyang-dong’un köşesinde, Gimpo’da yer almakta. Köşe, kenar gibi sözcükler, birden fazla çizginin veya yüzeyin varlığını belirtir. Kilise, sitenin tepesinde birbiriyle çatışan iki cepheden oluşan bir cepheye sahiptir. Birincisi, çevre sakinleriyle olan ilişkiyi göz önünde bulundurarak önerilen katı ve parçalanmış bir beton kütle, diğeri geniş parka ve kilisenin ibadet hizmetlerine bakış açan şeffaf bir camdır. Tribünler gibi yapılandırılan şapel, kompakt bir alanda kurulu olup, alanın kapasitesini artıracak şekilde tasarlanmıştır. Küçük odalar, tribünlerin eğimli yüzeyinin arkasında ve üst kısmında, kilisenin alanını en iyi şekilde kullanabileceği biçimde konumlandırılmıştır. Özellikle zemini ve çatıyı birbirine bağlayan dış merdivenler, kilisenin dış cephesini belirleyen önemli bir unsur olarak çalışıyor ve kullanıcılarının canlı hareketi kilisenin mimari ifadesini daha dinamik yapıyor. Açık hava ibadet hizmetlerine ev sahipliği yapabilecek çatı alanı, kilise toplulukları için olduğu kadar yerli halka da açıktır.
Yakın kilise iktisat tarafından boğulan yerel apartmanlar için bir ibadet yeri, kültürel mekan ve halk mimarisi örneğidir. Burada bir çatı haçı bulunamıyor; ancak burada haç, duvarda eğiliyor ve mütevazi bir sesle konuşuyor. Büyük bir rezonans, hareketli bir öykü sunanlardan ziyade dinleyiciler arasında heyecanlanıyor ve hiyerarşik değil, samimiyette olan ustalık ortaya çıkmakta. Yeryüzüne inen haç, gölgeli bir ağaç gibi sokaktaki insanlarla bir öyküyü paylaşacak.
Kaynak: Archdaily Çeviri:Mimdap




















1 Yorum
A. Osman Öztürk
Komplekse girip dini yapılarını eski zamanların kopyası yapmaya kalkmayan mimarlar diyarına selam olsun.