Tasarım: TJAD Atelier L+

Yaklaşık 60 haneye ev sahipliği yapan Shentan Köyü, Solcu Yazarlar Birliği’nin arkasındaki vizyoner ve ünlü bir modern şair ve edebiyat teorisyeni olan Xuefeng Feng’in doğum yeri olarak benzersiz bir şöhret iddiasına sahiptir. Bu köyün kalbi, Shentan Köyü’nün kültürel hazinelerine ve Xuefeng Feng’in olağanüstü kariyerine derinden kök salmış bir edebiyat cenneti olan muhteşem Xuefeng Edebiyat Müzesi’dir. Bu kültürel mücevher, bir dağın eteğine oyulmuş açık bir alanda stratejik bir konuma sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xuefeng Edebiyat Müzesi’nin Tasarım Konsepti

 

 

 

 

 

 

 

 

Xuefeng Edebiyat Müzesi’nin mimari parlaklığı, doğal ışığı ve havalandırmayı en üst düzeye çıkaran termodinamik bir mekansal yapıyı teşvik eden, katı ve boş alanların dinamik etkileşimi ile karakterize edilen avlu tarzı bir tasarımın kullanılmasında yatmaktadır. Bunu başarmak için müze, düz bir düzenin monotonluğunu ustaca kıran ve tüm yapıyı farklı bir “yerinde” özle dolduran dört avlu ve platform alanına sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dikey tabakalaşma, Xuefeng Edebiyat Müzesi’nin düzenini tanımlar, zemin kat büyük bir giriş oluşturmak için yükseltilir ve ikinci kattaki çatıya giden geniş bir platform bulunur. İkinci kat, platform aracılığıyla beyaz hacimle sorunsuz bir şekilde bütünleşerek, binanın şık ve hakim mimari formunun altını çizen bir yükselme ve sürekli hacim izlenimi yaratıyor. Koyu gri katlanmış çatı, dağların ve köyün dalgalı manzarasını yansıtarak çevredeki çevreye bir selam verir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güney ucundan uzanan bir çatı terası, iç avluya uzunlamasına bir bağlantı kurar ve arkasındaki tepenin doğal ölçeğiyle uyum sağlar. Üç boyutlu bir boş avlu, sergi salonundaki çıkıntılı bir havalandırma tavan penceresi ile birbirine bağlanarak iç ve dış mekanlar arasında verimli bir termodinamik hava akışını kolaylaştırır. Binanın oryantasyonu, hakim güneydoğu rüzgarlarıyla uyumludur ve genel formunu ve enerji tasarruflu tasarımını şekillendirir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xuefeng Edebiyat Müzesi’nin kalbinde, mekansal çekirdek görevi gören, bina boyunca anlatıya ve akışa rehberlik eden iki katlı bir salon yer alıyor. Bu merkezi çevreleyen konferans salonları ve kafeler gibi halka açık olanaklar bulunurken, karşı kanatta ana sergi salonu ve lojistik ofisleri bulunmaktadır. Merkez salonu saran bir merdiven, ikinci kattaki sergi salonuna ve kahve alanına erişim sağlayarak yazarların konut stüdyolarına ve lojistik alanlarına bağlantı sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sergi salonu, birinci ve ikinci katları sorunsuz bir şekilde birbirine bağlayarak avlular ve çatı terası ile bütünleşerek ziyaretçilerin gölün ve köyün nefes kesen manzarasının tadını çıkarmaları için sakin bir ara sunuyor. Kahve alanı, çatı terası ile sorunsuz bir şekilde birleşerek Shentan Köyü’nün büyüleyici bir güneydoğu manzarasını ve Xuefeng Eski Rezidansı’nın uzak bir perspektifini sunar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bütçe kısıtlamalarına rağmen, Xuefeng Edebiyat Müzesi’nin tasarımı, zengin tarihini ve kültürel önemini malzemeler aracılığıyla yansıtıyor. Açık ve koyu gri elastik dokulu boya oyunu, sakinliği tarihi ağırbaşlılıkla yan yana getirerek kalıcı bir güç ve miras izlenimi yaratıyor. Xuefeng Edebiyat Müzesi, yalnızca adaşına bir övgü olarak değil, aynı zamanda mimari ustalık ve kültürel korumanın bir kanıtı olarak da duruyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

 

 

  • Mimarlar: TJAD Atelier L+
  • Proje Alanı: 4015 m²
  • Yıl: 2022
  • Fotoğraflar:ZY Mimari Fotoğrafçılık
  • Tasarım Ekibi: Linxue Li, Kaifeng Zhou, Yang Liu, Yongqian Jiang, Wenjing Wu, Ying Wang, Congcong Liu, Qiang Wu, Changming Su, Yaotong Zhang, Yu Hu, Xing Ye, Ying Yuan, Heliang Bing, Zhiqiang Jin
  • Mühendislik: Tongji Mimari Tasarım
  • Peyzaj Tasarımı: Tongji Mimari Tasarım
  • İnşaat: Zhejiang Jinrui Yapı Dekorasyon Mühendisliği A.Ş.
  • Müşteri: Yiwu Şehri Yatırım İnşaat Grubu
  • Şehir: Jinhua
  • Ülke: Çin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir