Ubud, Bali’de tenha bir bölgede yer alan WYAH Art & Creative Space, orman ve engebeli arazi ile çevrili bir bina var. Çevredeki doğa ile uyumlu bir şekilde harmanlanan bir bina inşa etmek zor bir iştir. Tasarım süreci, engebeli arazi ve ağaçlar da dahil olmak üzere mevcut özellikleri koruyarak başladı. Bu yaklaşımın arkasındaki amaç, insanları doğal çevre ile daha güçlü bir bağ geliştirmeye teşvik etmektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WYAH Art & Creative Space, doğal yeryüzü şekliyle uyum sağlayan ve ağaçlar arasındaki boş bir alanı dolduran yuvarlak bir çokgen şekline sahiptir. Bu tasarım, Bali’deki geleneksel mühendislerin inşa etmesini kolaylaştırıyor. Yuvarlatılmış çokgen şekli, çevre ile sorunsuz bir şekilde bütünleşen Sirap ile kaplanmıştır. Boru kolonları, ağaçların düzenini taklit etmek için bina boyunca stratejik olarak yerleştirilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İnsanlar, mekan ve doğa arasındaki benzersiz mekansal his ve bağlantı, mevcut ağaçlardan kaçınarak ve kontur seviyesini uyarlayarak elde edilir. Çatı ve korkuluk deseni, konturlu arazinin akan çizgisini ifade eder. İşlevsel çatı, benzersiz bir dinamik desen oluşturan Sirap (demir ağacı) ile kaplanmıştır. Bu uzak bölgedeki insanlar arasındaki ana merdiven bağlantısı doğa ile çevrilidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir binada duvarların olmaması, çeşitli doğal olayların doğrudan deneyimlenmesine izin verir. Bunlar sıcaklık, rüzgar, nem, yağmur kokusu, doğal ışık ve gölgelerdeki değişiklikleri içerir. Bina, doğal ortamı daha da zenginleştiren ağaçlarla çevrilidir. Duvarların olmamasına rağmen, doğal ışık ve sıcaklık uygun koşulları sağladığı için iklimlendirmeye gerek yoktur. Bu, yapay aydınlatma ve klima kullanımından kaçınarak enerji tüketiminde bir azalmaya yol açar.

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

 

 

Mimarlar: PSA Studio

 

 

 

Alan: 518 m²

 

 

 

Yıl: 2021

 

 

 

Fotoğraflar: Mario Wibowo

 

 

 

Üreticiler: Toto, Tsudio

 

 

 

Baş Mimarlar: Ario Wirastomo, Ditta Astrini Wijayanti

 

 

 

Tasarım Ekibi: Marselinus David

 

 

 

Ülke: Endonezya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir