“Hayalet Hikayeler: Mimarinin Taşıyıcı Çanta Teorisi”ni Keşfediyor

Türkiye Pavyonu, 2023 Venedik Mimarlık Bienali’nde “Hayalet Hikayeler: Mimarinin Taşıyıcı Çanta Teorisi”ni Keşfediyor

 

 

Referans görüntü. Görüntü İKSV’nin izniyle

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Maria-Cristina Florian

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul merkezli SO? stüdyosunun kurucuları Sevince Bayrak ve Oral Göktaş Mimarlık ve Fikirler, 18. Venedik Bienali 2023 Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü Ghost Stories: Carrier Bag Theory of Architecture adlı sergi projesiyle yaptı. Enstalasyon, geleceğe yönelik daha umut verici öneriler keşfetmek için kullanılmayan binalara dair kabul edilen algıları sorguluyor. Sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda 20 Mayıs-26 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında ziyarete açık olacak. Proje ekibi Aysima Akın, Kevser Reyyan Doğan, Merve Akdoğan’dan, araştırma ekibi ise Taylan Tosun, Doğu Tonkur, Hatice Bahar Çoklar Berke Şevketoğlu, Duygu Sayğı’dan oluşuyor.

 

 

 

 

 

 

Araştırma projesi, Türkiye genelinde kullanılmayan binaların sunduğu fırsatları yeniden değerlendirmek için Elizabeth Fisher’ın Taşıyıcı Çanta Evrim Teorisi’ni ele alıyor. Bu yaklaşım, av araçlarından ziyade, insanlar tarafından kullanılan ilk kültürel aracın, muhtemelen toplanan sebzeleri taşımak için kullanılan bir taşıma çantası olduğunu savunur. Fikir, silah kullanan kahramanca yıkım hikayesine, işbirlikçi ve alışılmadık bir hayat hikayesine bir alternatif yaratmak için genişletildi. Ülkenin yapılı çevresine tercüme edilen bu kavram, daha kahramanca, başarılı örneklere odaklanmak yerine terk edilmiş binaların hikayelerini dinlemeyi ve anlamayı öneriyor.

 

 

 

 

 

 Türkiye Pavyonu. Görüntü İKSV’nin izniyle

 

 

 

 

 

 

 

Sergi hazırlığı, Aralık 2022’de başlatılan ve kullanılmayan binaların güncel belgelerini derlemeyi amaçlayan bir açık çağrıyı içeriyordu. Ardından yüzlerce konut, site, terkedilmiş üretim alanları, kısmen veya tamamen boş gökdelenler, oteller, okullar, hastaneler, restoranlar ve sosyal tesislerin görüntülerinden oluşan bir arşiv oluşturuldu. Sergi, Kahramanmaraş’taki yıkıcı depremlerin ardından daha da acil bir konu olarak anlayarak, mevcut bina stokunun güçlendirilmesi ve yeniden kullanılması fırsatlarına odaklanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sergi, adından da anlaşılacağı üzere ikili bir kurguya sahip. Hayalet Hikayeleri bölümü, “Bulut” ta çeşitli işlevlere sahip terk edilmiş binalardan örnekler sunacak. Taşıyıcı Çanta Mimarlık Teorisi alanı, bu gerçek ama atıl tabloyu şehirlerin geleceği için bir umut deposuna dönüştürmeyi amaçlayan renkli bir “Çalışma Tezgahı” olarak konumlandırılmıştır. Tezgâh alanında, mevcut yapıların rolü üzerine tartışmalar başlatma planlarıyla birlikte bir manifesto sergilenecek. Bu, her biri tezgah alanında özel bir tabloyla sağlanan 15 bölüm aracılığıyla ifade edilir: Öykü, Teori, Bağımlılık, Hayaletler, Entropi, Son Kullanma Tarihi, Neden Yıkım?, CSI, Concrescere, Repair Shop, Venice Charter – Revisited, Learning From, Test Sürüşü, Transformers, Havuz. Ek olarak, küratörler, araştırmayı temaya göre daha da geliştiren bir kitap hazırlıyorlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Görüntü İKSV’nin izniyle

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de inşaat, mekânsal ihtiyaçlardan çok ekonomik büyümeyle tetiklendiği için, hastanelerden havalimanlarına kadar kullanılmayan çok sayıda binamız var. Biz bu projeyi hazırlarken Türkiye’nin güneydoğusunda 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem büyük hasara yol açtı. Depreme dayanıklı olması için güçlendirilmesi gereken muazzam bir bina stoğuna sahip bir ülkede -çünkü hepsini yeniden inşa etmek mümkün değil- mevcut olanı dönüştürmenin yollarını bulmalı ve kolektif hayallerimizi ve tartışmalarımızı beslemek için yeni araçlar ve yöntemler tanıtmalıyız. – Sevince Bayrak ve Oral Göktaş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basın toplantısı. Görüntü İKSV’nin izniyle

 

 

 

 

 

 

 

BU YÜZDEN? Architecture and Ideas’ın çalışmaları, MoMA/PS1’in Genç Mimarlar Programı’nın kazananları ve Londra’daki Kraliyet Sanat Akademisi’ndeki yarışmaya davet edilen katılımcılardan biri olarak uluslararası düzeyde yayınlandı. Stüdyo, Mies ve Aga Khan Ödülleri’ne aday gösterildi ve Architectural Review Emerging Architecture Award 2019 finalistleri arasında yer aldı. Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın son dönem çalışmaları arasında Beylikdüzü Atatürk Sanatları kültür merkezi ve bir yüzme havuzunun dönüşümü yer alıyor. her ikisi de İstanbul şehrinde bulunan bir kamu salonu için havuz ve hangar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sevince Bayrak ve Oral Göktaş . Görüntü İKSV’nin izniyle

 

 

 

 

 

 

Küratör Lesley Lokko, 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi – Venedik Bienali için Geleceğin Laboratuvarı temasını seçti. Diğer ülkeler de seçilmiş küratörlerini ve sergi projelerini açıkladılar ve bunların çoğu yapılı çevrenin unutulmuş veya gizli kalmış yönlerine odaklanıyor. Bulgar Pavyonu okulu terk etmeyi ve kentsel gerilemeyi araştırıyor; Almanya, onarım ve bakıma odaklanan bir projenin küratörü olarak ARCH+ ve Summacumfemmer Büro juliane Greb’i seçerken, BAE pavyonunun küratörlüğünü ülkesinin kurak arazisinin potansiyelini keşfetmeyi seçen Faysal Tabbarah yapacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Arch Daily

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir