Nasıl Bir İstanbul, Nasıl Bir Yönetim?

5 Dakika Okuma Süresi

“Tarihine, Bugününe Yarınına ve Geleceğine Sahip Çıkan Bir İSTANBUL, Toplumcu Halkçı Bir YEREL YÖNETİM”


Bu sloganla yapılan TMMOB’ye bağlı Odaların İstanbul Şube Başkanlarının konuşmacı olduğu“Başkanlar Açıklıyor: Nasıl Bir İstanbul, Nasıl Bir Yerel Yönetim?” Paneli 11 Mart 2009 Çarşamba günü PERPA Ticaret Merkezi A Blok Konferans Salonunda yapıldı.

p1010724.jPG

Panelde konuşmacı olarak Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İbrahim Kaya, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Tevfik Özlüdemir, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Fırat, jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Örgün, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, Orman Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkan Vekili Besim B. Sertok, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube İkinci Başkanı Pelin Pınar Özden, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Gemi Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Tansel Timur yer aldılar. Panelin açılışını TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı yaparken, paneli TMMOB İkinci Başkanı Nail Güler yönetti.

İstanbul’un tartışıldığı panelde Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ve İlçe Belediye Başkan Adayları da yer aldılar. Cumhuriyet Halk Partisi adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting programından dolayı katılamadığı panele Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Adayı Prof. Dr. Alper Ünlü, Millet Partisi adayı Ahmet Aktaş , Hak ve Özgürlükler Partisi adayı Mehmet Ali Erdoğan, Demokrat Parti adayı Mehmet Dülger katıldılar. Ayrıca İlçe Belediye Başkan adaylarından, Birlikte Başarabiliriz Platformu Kadıköy Belediye Başkan Adayı Nursel Şengür, DTP Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Basri Aslan, ÖDP Beşiktaş Belediye Başkan Adayı Erdal Karayazgan da panele katıldı.

p1010720.jPG

TMMOB’ye bağlı meslek odalarının, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde bir dizi etkinlik ile İstanbul’un ve İstanbul Halkının sorunlarına yönelik yaklaşımlarını ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmayı hedefleyen etkinliklerden birisi olarak planlanan panele meslek odalarından 600 üye katıldı. Yerel seçimlerde adaylara meslek alanlarından yola çıkarak önerilerin ve çözümlerin sunulduğu panelde her oda başkanı kendi alanına ilişkin İstanbul Çözümlerini anlattı.Daha sonra adayların söz alarak Odaların çözümleri üzerine görüşlerini belirttiği panelde ilk sözü Demokrat Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Dülger aldı. Dülger bir İstanbul aşığı olduğunu, eski bir planlamacı olarak planlamanın unutulduğu bir dönemde kendilerinin odaların görüşleri doğrultusunda kapsamlı planlarla kenti yöneteceklerini belirtti. Ayrıca birinin yaptığını birinin bozduğu bir yönetim anlayışından dolayı da planlamanın yapılmasının güçleştiğini belirten Dülger, “burada bizleri çağıran ve önlerinde önümü iliklediğim Odaların Başkanlarının İstanbul’un idarecilerine her alanda birikimlerini sunmaya hazır olduklarını görüyorum. Bundan daha güzel ne olabilir.” dedi.

md-au.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Adayı Prof. Dr. Alper Ünlü ise konuşmasında İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığında ilk defa Genel Sekreter ve Belediye Meclis Başkanlıklarının da adaylık sürecinde açıklanarak kamuoyuna sunulmak suretiyle bir seçim süreci yaşadıklarını belirtti. Katılımcı ve demokratik bir yönetim anlayışı ile meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin katılımcı oldukları Kent Danışma Meclisi oluşturacaklarını ve bu meclisin karar sürecinde yer alacağını belirten Ünlü, kentin çeperlerinde derin bir yoksulluk yaşandığını ve bir yaşam kaygısının, korkusunun insanların gözlerinden okunduğunu bu sorunu kentin rantının kamusal ve adil bir paylaşım anlayışı yeniden dağıtarak çözülebileceğini belirtti. Ünlü, kendi yandaşlarına rant sağlayan anlayışların bu kenti bu hale getirdiğini, dürüst siyasetin İstanbul’a hakim olacağına inandığını söyledi.

Diğer adayların da söz alarak projelerini ve görüşlerini aktardığı panelde oturum başkanı Nail Güler “odalarımız, demokratik katılıma açık, çağdaş bir yerel yönetim anlayışı geliştirilmesini tarihsel önemde görmektedir. Kentimizin yönetiminde kamu yararının, bilimin ve hukukun esas alınması için, seçim süreci ve yerel yönetim anlayışına ilişkin politika, düşünce, uyarı ve önerilerimizi, kamuoyu ile paylaştığımız bu etkinliklerimizi devam ettireceğiz ve kentimizin yönetimine talip olan adaylara da mesajlarımızı iletecek vaatlerinin takipçisi olacağız” dedi.

Kaynak: Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

1 Yorum

  1. yüksel dokutan

    aman efendim ne çoklu bir panel olmuş, ne çok sesli böyle. bazı başkan adaylarıyla bazılarının yardımcıları gelmiş sağolsunlar. biz halkçı belediye istiyoruz demek için bence geç bir zaman bu panel. daha önceleri nerelerdeydiniz diye sorabilirler çünkü herkes programını yaptı neticeten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir