Tasarım: Snøhetta

Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau kayak bölgesi, deniz seviyesinden 2030 metre yükseklikte bulunan halka açık bir gözlem yapısı ve manzara kulesi olan “Alpbachtal’ın Zirvesi”ni oluşturmak için Snøhetta’yı görevlendirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeni ahşap yapı, Wiedersberger Horn zirvesine ve Hornbahn 2000 teleferiğinin dağ istasyonuna yakın, sansasyonel bir bölgede yer almaktadır. Snøhetta, bu türünün tek örneği bina için Alp mimari geleneklerinden ve nefes kesici doğal ortamdan ilham aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Alpbachtal Tepesi”

 

 

 

 

 

 

Kayak bölgesinin onuncu yıl dönümü şerefine, eski bir teleferiğin yerine Hornbahn 2000 telesiyeji kuruldu. Snøhetta, ikonik bir sembol olarak hizmet verecek ve konukların dağdan aldıkları keyfi artıracak şekilde teleferiğin servis odasının tepesinde bir gözlem güvertesi tasarlamakla görevlendirildi. “Alpbachtal’ın Tepesi” ahşap kulesi 13 metre yüksekliğindedir ve Tirol Alpleri’ndeki dağ inşaat uygulamalarından ilham almıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Alpbachtal bölgesi, zengin ahşap inşaat tarihi ile ünlüdür. Bu mihenk taşlarını yeni bir yaklaşım için ilham kaynağı olarak kullanmak hiç akıllıca değildi. Bina, geleneksel uygulamalara uygun olarak çevreye duyarlı ve kaynak tasarrufu sağlayacak şekilde inşa edilebilir. Snøhetta Studio Innsbruck’un Ortağı ve Genel Müdürü Patrick Lüth’e göre, aynı derecede önemli, onu dağ ortamını tamamlayacak şekilde tasarladık.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zirveye doğru incelen yeni ahşap “Alpbachtal Tepesi”, yakındaki bir kiremit üreticisi tarafından hazırlanmış kiremitlerle kaplıdır. Panoramik odadan sırasıyla kayakçılar, kar ayakkabısıyla yürüyüş yapanlar, kayak turları yapanlar ve yürüyüşçüler yararlanabilir. Ahşap binanın beton temelindeki asansör kontrol odasının hemen ötesinde halka açık bir salon bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Birinci katta yer alan bu panoramik oda, klasik Tirol çiftlik evlerinde bulunan salonlara göre tasarlanmıştır. Ahşap duvar kaplaması, geleneksel salonlara atıfta bulunarak iki katlı alanın alt seviyesini çiziyor. Tersine, üst kısım, tarımsal ortamlarda yaygın olarak görülen bina tarzına bir geri dönüş olan çatı çerçevesinin açık bir konstrüksiyonuna sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modern Tirol salonu, ayrı oturma alanlarına sahip ahşap bir platform oturma düzenine sahiptir. Misafirler, açık kat lounge alanında diledikleri yerde yüklerini indirebilirler. Bu alan hava koşullarından korunmaktadır ancak ısıtılmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

Alpbachtal Tepesi’nde hiçbir şey tüketmeden dinlenmek mümkün. Geniş manzara pencereleri, doğal ışığın içeri girmesine izin verir ve büyüleyici manzaranın ve ötesindeki yüksek dağların panoramik manzarasını sunar. Anahtarsız tasarımı, hem yaz hem de kış aylarında ikili amaçlara hizmet eden geleneksel dağ sığınakları tarafından belirlenen şablona dayanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Açık havada gözetleme kulesinin tepesinde durarak çevredeki dağ manzarasının nefes kesen manzarasını seyredebilirsiniz. Yine kiremitlerle kaplı vadi istasyonu, dağın tepesindeki kule gökyüzüne uzanırken çevresiyle eşit bir güvenle uyum sağlar. Genel olarak, yeni Hornbahn 2000 teleferiğinin yapısı, “Alpbachtal’ın Tepesi”, olağanüstü ayarlarına ve manzarasına özenle yanıt veren uyumlu bir birim olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

 

 

 

 

Yer: Alpbach, Tirol, Avusturya

 

 

 

 

 

Mimar: Snøhetta

 

 

 

 

 

İşveren: Alpbacher Bergbahnen

 

 

 

 

 

Gerçekleşme: 2020 – 2022

 

 

 

 

 

Boyut: Çatı terası: 40 m²; Panorama odası (1. kat): 70 m²; Ameliyathaneler ve umumi tuvalet (zemin kat): 50 m², Teknik odalar (yer altı): 156 m²

 

 

 

 

 

Ortak çalışanlar: Seilbahnbüro DI Andreas Gröbner, Kitzbühel (Teleferik Planlayıcısı ve İnşaat Denetimi); PlanTEC, Kitzbühel (Yapı Mühendisi); Leitner Teleferikleri (Teleferik Üreticisi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir