Suriye’de iç savaş olmasaydı ya da çocuklar için bilim merkezi…

2 Dakika Okuma Süresi

Henning Larsen Architects tarafından Çocuk Keşif Merkezi


Proje: Massar Çocuk Keşif Merkezi
Yer: Damas, Suriye
Henning Larsen Mimarlar
Massar – Massar Çocuk Keşif Merkezi Suriyeli bir eğitim programının kalbinde olacak. Merkez, bilim tabanlı çalışmalar yoluyla, uygulamalı deneyimler ve faaliyetleri kendi geleceğini inşa etme aşamasındaki genç Suriyelileri güçlendirmek için sunulacak.

Keşif merkezi Şam’ın kalbinde eşsiz bir konuma sahiptir. Bina sergi, kütüphane, eğitim ve yönetim alanından oluşur. Merkez 170,000 m² kamusal alan içinde entegre bir ana çekim noktası oluşturacak.

Form benzersiz Damas kentinden esinlenmiştir. Öneri projede, iç mekanların içine giren ışık demeti, neşeli ve göz kamaştırıcı bir sahne sağlayan bir gül yaprakları katmanları gibi konumlanan kabuk yapısından da anlaşılacağı gibi süzülerek ve yansıyarak zemine inecektir.

Sergi ve idari alanlarda, pencere olarak gökyüzü ile duvarlar tarafından oluşturulan Şam’ın eski kentinde düzenlenen yürüyüşlerden esinlenerek, bir iç labirentte yolculuklar oluşturulacaktır.

Gül merkezinde büyük bir toplumsal yönelim alanı oluşturulmakta bilginin karşılıklı etkileşimi yöntemi ile insanlar için bilgiyi paylaşma ve yeni fikirler geliştirme alanı ortaya çıkmaktadır.

Buradan bir dizi rampalarla üst kabuk yapısına ulaşılmakta, yeni bir ağ oluşmaktadır. Açık gökyüzü altında merkezden hareketle oluşan bir dikey Arap kenti ortaya çıkmakta, geleneksel yatay hareketliliğe meydan okunmaktadır.

Kaynak: Archiscene
Çeviri:Mimdap

1 Yorum

  1. Ali

    Bu resimlere bakınca çok utandım. Proje “doğu için iyidir” denilen türden, her ne kadar bir fikir varsa da… Ama şu an o yapıda dolaşabilecek çocukları düşündüm. Ve dolaşamayacaklarını düşündüm. Kendi çocuklarımızı pozitif bilimden uzaklaştığı bir dönemde kendi çocuklarının yönlenmesi için çaba sarfedenler olması son derece olumlu geldi bana.
    Her zaman bir demokrasiye dönüşme şansı olan bir ülke olarak gördüm Suriye’yi, Türkiye etkisi, Avrupa etkisi özellikle baba Hafız Esad’ın vefatından sonra bir umut kapısı gibi olabilir, Suriye bir İspanya olabilir diye düşünüyordum. Derken bariz bir şekilde dışarıdan körüklenen savaş çıktı ve insanların birbirlerine ateş ettikleri, daha da kötüsü ateş etmeye “komşu bir ülkenin hükümeti” tarafından, üstelik sünni şii ayrımı nedeniyle teşvik edildikleri bir ülke durumuna geldi. Kendi hesabıma ben çok utandım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir