RMJM Mimarlık da “yeşil kule” yaptı

2 Dakika Okuma Süresi

RMjM, Rusya’nın 3. en büyük şehri olan Ekaterinburg’da inşa edeceği yeni kulenin resimlerini yayınladı. Türünün tek örneği olacak kule, dikeyde konuşlanmış ve “asılı” durumda olan bir bahçeyi de içinde barındıracak.

Geçtiğimiz gün düzenlenen bir konferansta konuşan RMjM Londra’nın müdürlerinden Matt Cartwright, şunları söyledi:

“Londra da dâhil olmak üzere pek çok şehrin geleceğinde, dikeyde yükselen binalar yer alacak. Biz bu binaları sürdürülebilir olarak inşa edebildiğimiz takdirde çevreyi koruyabileceğimizi, enerji sarfiyatını en aza indirebileceğimizi ve uygun yaşama alanları yaratabileceğimizi düşünüyoruz.”

Cartwright ayrıca “Yüksek binalar inşa ettiğiniz takdirde, binanın tabanda kapladığı yer daha az oluyor. Böylece parklar, akarsular ve yeşil alanlar için daha fazla yer ayırabiliyorsunuz” diyerek neden yüksek binaları tercih ettiklerini de açıkladı.

Şehrin yeşil doğasından etkilenen kule tasarımı, içinde bulundurduğu dikey bahçeyle birlikte, yüksek binaların da şehirde yeşil alan yaratmak konusunda iddialı olabileceğini kanıtlıyor.

Ekaterinburg kulesi, içinde çalışanlar kadar, şehirde yaşayanlar için de eğlenceli olması amacıyla tasarlanmış. Firma, ülkenin iklim şartlarına uygun bir tasarıma imza atarken, aynı zamanda binanın hemen yanına kamuya açık geniş bir yeşil alan eklemeyi de ihmal etmemiş.

Kaynak: BD Online
Çeviri: mimdap

2 Yorum

  1. Hayati Binler

    Yeşik kula yapmak bir özlem mi, bir nostalji mi, yoksa bir yarış mı? Tam bilemiyoruz. Ama bir şeyi biliyoruz ki, insanoğlunun göklerde bir enaniyet, egoizm yarışı var. Sanırım biraz insaflı olanlar kulelerini yeşil yaparak içlerindeki vicdanı susturmaya çalışıyorlar olsa gerek. Başka yorumlarımda yeteri kadar gereksiz çok katlılığın ve göklerdeki yarışın lüzumsuzluğundan bahsediyorum. Bu nedenle burada o yorumlarıma havale edip kısa kesiyorum.

    Ey insanoğlu! Gel, toprağa yakın ol ve yarışını başka alanlarda yap. İlimde, fende, sağlıkta, fakir-fukaraya yardımda ve faydalı alanlarda yap. Gökyüzüne füze yaparak bir yere varamazsın. Mutsuzluğunu artırmaktan başka bir şeye yaramaz.

  2. nedret okan

    ekolojiyle her türlü binanın buluşması yolunda dünyada güçlü bir akım başladı. yer düzleminin kıvrılarak çatı örtüsü haline gelmesi, bütün bitki dokusu ile yapının içlerine doğru çekilmesi derken yüksek binalarda da çatı bahçeleri, çiçek terasları yapının parçası haline gelmeye başladı. bu yapay fiziki çevre ile doğanın barışma işareti mi, nostalji mi, insanoğlunun bozulan ekolojik dengeye karşı bir duyarlılık sembolü mü bilinmez. ya da işe yarayacak bir yöntem midir bunu da önümüzdeki zamanlarda örnekler hayata geçtikçe göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir