Editör: Ben Dreith 

Mimarlık stüdyosu Renzo Piano Building Workshop, Toronto için yakındaki tarihi binalara saygı göstererek “modern bir adalet kurumunun kimliğini ve değerlerini” sergileyecek bir adalet binası yarattı .

 

 

 

 

 

 

 

Yerel stüdyo NORR Architects and Engineers ile birlikte çalışan Renzo Piano Building Workshop ( RPBW ), şehrin ceza mahkeme salonlarının çoğunu barındıracak olan Toronto şehir merkezi için yapıyı tasarladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontario Adalet Divanı binası, 19. yüzyıldan kalma bir dizi yargı yapısının yanı sıra Viljo Revell tarafından tasarlanan Toronto Belediye Binası’nın bitişiğinde yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Renzo Piano ve NORR Architects, Ontario’nun hukuk sistemi için Toronto’da bir adliye binasını tamamladı

 

 

 

 

 

 

 

 

Adliye binasını iki ana unsur oluşturuyor: Devasa bir atriyum içeren dört katlı bir podyum ve onun üzerinde yer alan 13 katlı bir kule.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dışarıdan bakıldığında kule ve podyum, sokağa doğru uzanan konsollu bir taban plakası ve cephedeki bir girinti ile ayrılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podyumun girişinin önünde, bu konsollu zemin plakasını destekleyen bir dizi masif sütunun yanı sıra ana girişin üzerine yığılmış iki küçük konsollu zemin plakası bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dört katlı bir podyumun üstüne yerleştirilmiş bir kuleden oluşur

 

 

 

 

 

 

Stüdyoya göre, kamusal alanı artırmak ve onu “kentsel dokuya” bağlamak için Nathan Phillips Meydanı’na bakan binanın önüne mümkün olduğunca fazla alan yerleştirildi.

 

 

 

 

 

 

Adliye binasının yakındaki Belediye Binasının yüksekliğini aşmamasını sağlamak için bina yalnızca 96 metre yükseliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asansörleri sarı kuvarsla kaplı

 

 

 

 

 

 

 

 

Stüdyo, “Tasarım, bitişikteki ikonik Belediye Binası’nı zorlamadan, modern bir adalet kurumunun kimliğini ve değerlerini ifade etme ihtiyacını dengelemeyi amaçlıyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapının güney tarafında, binanın yan tarafına büyük bir mimari “direk” yapıştırılmıştır. Stüdyoya göre direk, mimarlar john Ewart ve WW Baldwin tarafından 1832 yılında inşa edilen Osgoode Hall’un doğu tarafıyla aynı hizada olacak şekilde yerleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

RPBW, “Bu şekilde proje, bir buçuk asırdan fazla bir süre önce şekillenmeye başlayan yargı bölgesini tamamlıyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asma bir merdiven ikinci kata çıkar

 

 

 

 

 

 

 

 

Podyumun içinde atrium 20 metre yüksekliğindedir. “Minimum yansıtıcılığa” sahip olacak şekilde tasarlanmış ve kuş dostu olması için üzerine desen basılmış bir tür camla çevrelenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Binanın içindeki yapısal elemanların müdahalesini sınırlamak ve atriyumun mümkün olduğunca açık olmasını sağlamak için cephede kablo gergi sistemi kullanıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekip ayrıca kulenin cephesi için camdan geriye doğru yerleştirilen hidro-şekillendirilmiş kabartmalı metal panellerden oluşan birinci sınıf kaplamaya da büyük ölçüde güvendi. Cam binanın köşelerinde durarak alttaki metali ortaya çıkarıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Beechwood mahkeme salonlarını dolduruyor

 

 

 

 

 

 

 

 

RPBW, “Bu dikkatle tasarlanmış kompozisyon, birçok fabrika ziyareti, prototip ve maket içeren kapsamlı bir geliştirme sürecini içeriyordu” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Sonuç, gün ışığına ve hava koşullarına bağlı olarak sürekli olarak yansıtıcı ve şeffaf arasında salınan kule cephesinin yarattığı son derece dinamik bir etkidir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çatı bahçesi var

 

 

 

 

 

 

 

Atriyumun iç kısmı sarı kuvars panellerle kaplanmış bir dizi asansör çekirdeğine ev sahipliği yapıyor. Binanın zemin katını birinci kattaki mahkeme salonlarına bağlayan yüksek tavana büyük, beyaz bir merdiven asılmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

Giriş programı beton ve taşla karakterize edilmiştir. Ancak stüdyo, kuleden ahşabın hakim olduğu mahkeme salonlarına doğru gidildikçe iç mekanlarda “kayın ağacı miktarının arttığını” belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

Binanın tepesindeki mekanik sistemler, bankların olduğu bir çatı bahçesi ve fotovoltaik panellerden oluşan bir alan oluşturmak için aşağıdaki katlara taşındı.

 

 

 

 

 

 

 

Tasarım aynı zamanda ülkenin yerli topluluklarına yönelik şiddeti iyileştirmek için araştırma yapmaya ve önerilerde bulunmaya çalışan Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’na da gönderme yapıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Yerel mimarlık firması Two Row Architects ile danışman olarak çalışan ekip, halka açık bir Yerli Öğrenim Merkezini dahil etti ve siteye başka “kültürel bilgiler” de ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

İkonik Toronto Belediye Binası’nın yanında duruyor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje 2016 yılında başladı ve bu yılın sonlarında açılacak. 72.000 metrekarelik alanıyla Ontario eyaletinin en büyük adliye binası olacak.

 

 

 

 

 

İtalyan mimar Renzo Piano, stüdyosunu 1981 yılında kurdu ve o zamandan bu yana, İngiliz mimar Richard Rogers ile işbirliği içinde Paris’teki Centre Pompidou’nun yanı sıra Los Angeles’taki Akademi Sinema Resimleri Müzesi de dahil olmak üzere, Avrupa’da ve uluslararası alanda birçok yüksek profilli projeyi tamamladı .

 

 

 

 

 

Fotoğraf Nic Lehoux’a ait .

 

 

 

 

 

Proje kredileri:

 

 

 

 

 

Mimar: Renzo Piano Building Workshop, NORR Architects

 

 

 

 

 

Yapısal : Stephenson Engineering Ltd.

 

 

 

 

 

Mekanik : The Hidi Group

 

 

 

 

 

Elektrik: MBII

 

 

 

 

 

Cephe: Knippers Helbig

 

 

 

 

 

Bina kabuğu: BVDA Group Ltd.

 

 

 

 

 

Dikey ulaşım: HH Angus

 

 

 

 

 

A/V danışmanı: Sight N Sounds Design Inc

 

 

 

 

 

İnşaat mühendis: WalterFedy

 

 

 

 

 

Enerji ve sürdürülebilirlik: Morrison Hershfield

 

 

 

 

 

Mikro iklim danışmanı: Theakston Çevresel

 

 

 

 

 

Akustik: Valcoustics

 

 

 

 

 

Trafik: Tranplan Associates

 

 

 

 

 

Patlama danışmanı: Thornton Thomasetti

 

 

 

 

 

Geotech: Amec Foster Wheeler

 

 

 

 

 

Miras danışmanı: +VG Architects

 

 

 

 

 

Yerli danışman: Two Row Architect

 

 

 

 

 

Code: Muniak Enterprises

 

 

 

 

 

Wayfinding: Frontier

 

 

 

 

 

Peyzaj: Vertechs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir