Fransa ve Brezilya’da faaliyet gösteren mimarlık firması Triptyque’in São Paulo’daki terk edilmiş bir evde gerçekleştirdiği “Pipe Light” enstalasyonu, görenlerin ilgisini çekiyor.

Bu ilginç proje, 2008 başlarında gene aynı evde düzenlenen tasarım fuarında sergilendikten sonra, burada bırakılarak, devamlı ziyaret edilebilecek bir sanat eserine dönüştürülmüş. Enstalasyon, metal borularla birbirine bağlanan ve binanın hem içinde hem de dışında yer alan lambalardan oluşuyor.

Enstalasyonun sponsorluğunu ise Micasa isimli mobilya ve elektronik eşya üretici firmadan Houssein jarouche üstlenmiş.

“Pipe Light” fikri, tasarımcıların aklına, bakımsız bir evin her tarafını saran sarmaşıkları gördükten sonra gelmiş. Triptyque’ten bir yetkili, “Bu projeyle sanatı ve tasarımı birbirine yaklaştırmayı amaçlıyoruz” diye konuşuyor.

Her ne kadar “Pipe Light”ın ilham kaynağı olan bitki fotosentezle ve güneş ışığıyla besleniyor olsa da, enstalasyon gücünü ve besinini karanlıktan sağlıyor.

Işık, aynı zamanda terk edilmiş durumda bulunan bu binanın mimarî detaylarını da gözler önüne seriyor.

Yapıda daha evvelden bulunan eşyalar ve diğer malzemeler, olduğu gibi bırakılmış. Böylece işlevsellik, estetik ve sanatsallık aynı tabağın içinde servis edilmiş.

São Paulo’daki bu ev, yetenekli tasarımcıların eserlerini sergiledikleri bir sanat merkezi haline gelince, ziyaretçilerin de akınına uğramış. Evdeki diğer mekânlarda 19 farklı tasarımcının eserleri yer almaya devam ediyor.

Bu enstalasyon, sanat ve tasarım arasındaki diyalogu tartışmaya açarken, bir yandan da yaratım sürecinin önemli bir sorununa da çözüm üretmeyi amaçlıyor. Firma yetkilileri, amaçlarının sanat ve tasarım arasındaki sınırları kaldırarak, bu iki kavramı birbirine yaklaştırmak olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Dezeen

2 Comments

  1. Üzerinde degil düşünmek,yazmak,gülmek bile insanın icinden gelmiyor.
    Eloglu sacmalıklarından yeni bir örnek daha.
    Sınırları zorlıyan coklu alternatif arayışının sonucu böyle birşey olabilirmi,mümkünmü bu?
    Böyle bir ‘şey’ ne olabilir? Mimari desen degil,
    Hadi bircok örnekler gibi heykel desen yine degil…..Enstelasyon ?
    Degerli meslekdaşlarımı,’sanat’ adı altında,’ben ne yaparsam odur’ dayatmalarına tepki vermeye,ve gelişen Mimarinin ,bugün
    yoruma acık bircok iyi ve kötü örneklerini irdelerken,bu tür YORUMSUZ ve kimliksizliklere de tepki vermeye davet ediyorum.
    Saygılarımla
    Ümit SÖNMEZ 4005

  2. günlük kullanım dışı, tasarım ama yaşamsal olma iddiasını aşmış. enstalasyon sonuçta, göstermelik. değişik evet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir