Slovenyalı mimarlık firması OFIS Arhitekti, Paris’in Route des Petits Ponts bölgesi için düzenlenen öğrenci evleri yarışmasını kazandı.

Yarışma için seçilen alan, katılımcıları zorluyordu; zira alanın biçimi garipti, verilen süre kısıtlıydı, engelliler için özel çözümlerin üretilmesi istenmişti ve Paris’in iklim planı dolayısıyla yüksek sürdürülebilirlik standartları getirilmesi gerekiyordu. Katılan projeler, sadece binayı alana entegre etmekle kalmayıp, onu caddenin bir parçası haline getirmeyi amaçladı.

Paris’in 19. ilçesinde bulunan alanda, 192 adet stüdyo daire içerecek bir kompleks yapmayı öngören proje, 2011 yılına yetiştirilmeye çalışılıyor. Bir diğer amaç ise, binanın olabildiğince az enerji tüketmesi olmuş. Dolayısıyla, hem kısa zamanda yapılacak, hem de çevre dostu bir bina tasarlamak gerekmiş.

Alanı parsel bazında incelediğimizde de, enteresan bir tablo çıkıyor karşımıza: Kuzey güney doğrultusunda uzanan alan, 200 metre uzunluğunda ve yalnızca 11 metre genişliğinde. Dolayısıyla, hemen yolun kenarında olan yapının caddeye eklemlenmesi de şart olmuş.

Yapının her kısmı, ekonomik olarak da düşünülmüş. Zemin katta lobi, odalar, ortak paylaşım alanları ve engelliler için stüdyo daireler yer alıyor. Üst katlarda ise kalan stüdyo tipi daireler ve bir de teras var.

Projede hedeflenen bir diğer önemli etkense, öğrencilerin içinde bulunmaktan zevk alacağı, hem iç mekânda hem de dış mekânda buluşma ve birlikte olma fırsatlarının bulunacağı bir yapı tasarlamak olmuş. Güvenlik gerekçeleri nedeniyle, binaya sadece bir noktadan girilebiliyor.

192 stüdyo daireden oluşan rezidansta, alt katlardaki stüdyolar engelli öğrencilere ayrılmış. Onun dışında, her katta iki yatak odalı birer stüdyo da bulunuyor. Birlikte yaşamak isteyen öğrenciler, toplamda 7 adet olan bu dairelerden birine geçebiliyor.

Tasarım, tüm dairelerin günışığından yararlanabileceği şekliyle düşünülmüş ve oluşturulmuş. Enerji performansı açısından hedeflenene ulaşmak amacıyla, ısı ve ses yalıtımına büyük önem gösterilmiş. Isı kaybını önlemek amacıyla 16 cm çaplı yalıtım malzemeleri kullanılmış.

Kompleks, 2 adet dörtgen şeklinde bloktan oluşuyor. İlk bloğun ebatı 30x11m, ikincisininse 65x11m. Binanın toplam yüksekliği ise 29.2 metre.

Yapıda güçlendirilmiş beton kullanılmış. İçerideki tüm duvarların kalınlığı 20 cm olarak belirlenmiş.

İki bloğun arasında kalan alan, bahçe olarak değerlendirilmiş. Burada öğrencilerin toplanması ve boş zamanlarını geçirebilmesi amaçlanmış. Öğrenciler, oda anahtarlarını ya da kartlarını kullanarak, bahçeye dışarıdan da geçiş yapabiliyor.

Tüm yeşil alanlara su toplama üniteleri yerleştirilmiş. Böylece bu kısımların olabildiğince az su tüketmesi sağlanmış.

Engelli öğrenciler için geliştirilen özel çözümler de unutulmamış. Dairelerin 23 tanesi, engelli öğrencilerin direk geçiş yapabileceği şekilde düşünülmüş. Bu daireler zemin katta ve ilk katta yer alıyor. Buralardan ortak kullanım alanlarına geçiş de kolaylaştırılmış. Böylece hareket imkânı kısıtlı olan kişilerin de diğer öğrencilerle etkileşime geçmesi mümkün kılınmış.

Kaynak: Bustler

2 Comments

  1. ahşap görünümlü şimdilerde yaygın kullanıma giren kopakt laminant kaplama yüzeyler ile ve tasarımcının planda minimalist yaklaşımı üç boyutta kütle hareketleri ile sağladığı çizgi uyumlu aslında. neticede bir fonksiyonun karşığı olarak yapılıyor fakat alışılagelenden değişik olması başka bir lezzet vermiş.

  2. Bir yurt gibi ve ya bir otel odası konsepti bu aslında. Tek kişilik oda-mekan burada stüdyo daire olarak yorumlanmış. Ancak bilinen apartman görüntüsü yerine cephede balkonu içine alan farklı açılı kutulama yöntemi getirilmiş ve biçimi ile ilgi çekmiş. Başarılı bir düşünce.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir