Novosibirsk Yaz Pavyonu | Tom Wiscombe Tasarım

2 Dakika Okuma Süresi

Tom Wiscombe Tasarım özel bir yarışmada ikincilik ödülünü kazandığı Novosibirsk Yaz Pavyonu’nu sundu.

 

 

Mimaların tanımıyla: “Bu pavyonunun tasarımı ızgara tabanlı kabuklar üzerine yapılan bir araştırmanın sonucudur. Nervi, Otto, Candela tarafından 1950-60 yılları arasında inşa edilen ızgara tabanlı kabuk başyapıtlar ile Gotik dönemin zeka ve analog şekil hesaplama yöntemlerinin birleşmesinden oluşmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yapılar form oluşumunda eğim verme ve kabartma yapma olanaklarının sınırları içinde tekdüze modüller olarak şekillendi. Bö çözümler ancak minumumlarda istikrarlı ve malzeme limitleri ile sınırlı  bir şekilde tanıdık formların rasyonel ifadesi ve doğru eğilimler ile sınırlı kalmıştır. Gridkabuk, bu gün yeniden icat edilmekte, kompozit malzemeler gibi muntazam olmayan kalıplar sayesinde yeni sonuçlar ortaya çıkmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarımın eğimleri ve kuvvetlerin dağılımlarının yüzeyde oluşturduğu desenler tepkilere dayanmaktadır. Desenlerin morfolojisi, değişkenlik, yoğunluk, derinlik en az üç modelden oluşan bir yapısal düzen içinde oluşmaktadır. Yapıların finiküler formları geleneksel biçim bulmanın sınırlamalarının ötesinde daha karmaşık, dengesiz yüzey şekilleri ile biçimlenmektedir.

 

 

 

Bu projenin temelleri aslında teknoloji köklü iken, yüzey-çizgi oluşturma ile sağlanan görsel etkiler, projenin başarısını sağlamaktadır. Karmaşık birleşmeler, derin genişlemeler, kabartma ve şişirmenin getirdiği yapısal problemlerin çözümleri gibi düşünülmemeli, dijital tasarımının sonsuz uyumu ve baştan çıkarıcı alternatifleri gibi görülmelidir.

 

Kaynak:Arch2O
Çeviri:Mimdap

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir