Yer: Alcañiz, İspanya
Yıl: 2007
İşveren: Ciudad del Motor de Aragon sa
Program:70.000 m2Pist, otel, perakende alanı, çok amaçlı etkinlik alanı, kapalı bölüm, ofis ve spor tesisleri dahil
Farklı programların yer aldığı komplekste her program kendi aşamalarını gerçekleştirdiği, farklı boyut ve karaktere sahiptir.
Birbirlerine yakın konumlandırarak, otopark paylaşılabilir, bir cep oluşturulabilir ve ortak bir meydan paylaşılabilir. Bu aynı zamanda gelişmeye de uygun bir sistemdir. Malzemenin (kırmızı kum, taş, küçük bitkilerden oluşan bitki örtüsü) ile programın tartışmasız büyük çatıları kapsayan bir ısı tamponu çatı olumlu etkiler yapacaktır.
Böylece binalar daha ekolojik ve doğal karakter kazanırlar. Onlar manzara ile “uyum” sağlamakla hoş gölgeli meydan sağlamakla kalmazlar erişim ve etkinlikler için ayrıcalıklı alanlar da sağlarlar.
Sadece biraz hoş gölgeli plaza erişimi ve etkinlikler için oluşturulabilir bu binaların kenarlarını, kaldırma eylemi bu plaza programın bir bölümünü oluşturacak bir cam cephe açar.
Ortaya çıkan bu blokların duvarları konsollar için kirişler olarak hareket eder. Beton bir iklim tamponu sağlar ve güneş yansımasını artırmak için pigmentli bir beyaz renge sahiptir. Bu bir vaha hissi yaratarak, kumlu çevre ile güçlü bir kontrast yapar. Pencerelerin farklı nitelikleri ve yönelmeleri programını gereksinimlerini karşılar. Farklı programlar böylece çöl “taşı” olarak, tasavvur edilmektedir. Bu birliktelik kaya ya da toprak oluşumları ortaya çıkartır.
Parçanın tribünlerde boyunca mevcut planlanan yol ile birlikte, yeni bir kuzey yol yaparak, bir halka sistemi oluşturulabilir. Site üzerinden bir potansiyel merkezi yaya omurgası tutarken, olası bina, şimdi ve gelecekte erişim için olanaklar sağlar.
Dolayısıyla bir plaza olarak kullanılacak bir çatı ile kaplı destinasyon, uzun yürüyüş mesafelerinden kaçınarak, otomobil miktarına bağlı olarak bir ya da iki farklı kat oluşturabilir.
Yapıların yerleşmesi, rahat gölgeli park yerleri sağlar. Çatı parkları ise bir soğutma cihazı olarak kullanılmıştır.
Her bina kendi programını ele alabilir. Farklı bitki örtüsü, farklı karakter, farklı su çözümleri, farklı eğlence programları. alışveriş merkezi önünde bir oyun alanı, bir aromatik bahçe restoranın yanında, idarenin önünde bir zeytin bahçesi, çeşmeler. Birlikte su arıtma ile bu vaha soğutma kapasitesini büyütmek yemyeşil bir ortamı birlikte oluştururlar. Bahçeler, rampalar ve merdivenler vasıtasıyla bağlanır.
Tasarım Ekibi: Winy Maas, jacob van Rijs ve Nathalie de Vries
Stefan Wittemann, Gerd Wetzel, Oana Rades, WY Frank Chen, joão Vieira Costa, jose Antonio Escobar
Ortaklar:
Ortak-mimar: GRAS, Madrid, İspanya
Yapı ve Çevre: ARUP Londra, Birleşik Krallık
Peyzaj Mimarı: LES, Madrid, İspanya
3D modelleme: Stack Studios, Siena, İtalya
Kaynak: MVRDV Architects Çeviri:Mimdap








