Mumbai’nin miras bölgesinin kalbinde, Ballard Estate, geçmişin bir kalıntısı olan 140 yıllık Ambico Buz Fabrikası’nı yeniden tasarladı ve IF.BE (Buz Fabrikası Ballard Estate) olarak yeni bir hayat verdi. Bu metamorfoz, harap olmuş mekanı sanatı, sergiyi, etkinlikleri, performansları, toplantıları, yiyecekleri ve tasarımı harmanlayan canlı bir organizmaya dönüştürdü. Özünde, Buz Fabrikası Ballard Estate sadece bir yerden daha fazlasıdır; hayatın her kesiminden insanların bir araya gelebileceği ve bağlantı kurabileceği karşılaşmalar için bir alandır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buz Fabrikası Ballard Estate’in Tasarım Konsepti

 

 

 

 

 

Zaman, ihmal ve gelişigüzel eklemeler, avluda yer alan dev Banyan ağacını çevreleyen eski yapılara zarar vermişti. Ağacın direncini yansıtıyormuş gibi, Buz Fabrikası’nın zengin tarihini ve eşsiz anatomisini anlamak için duvarların, temellerin, çatıların ve arşivlerin sabırlı ve dikkatli bir incelemesi yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir zamanlar Calicut ve Cochin Caddesi arasında sürekli bir bağlantı olan avlu, geçici yapılar ve metal çatılarla dolup taşmıştı. Güç ve ilhamın sembolü olan Banyan ağacı, moloz ve betonun ortasında gelişmek için mücadele etmişti. Bu ağaç nihayetinde odağı Ambico Buz Fabrikası’ndan Buz Fabrikası Ballard Estate’e kaydıran dönüştürücü projenin başlangıcını tetikleyecekti.

 

 

 

 

 

Avlu restorasyonu, mevcut yapının güvenliğini ve netliğini sağlamayı ve aynı zamanda yeni ve eski mekanlar arasında uyumlu bir diyalog yaratmayı amaçlayan önemli bir görev haline geldi. Mimarlar, orijinal mimarideki doğal dili tanıdılar ve yeni bir tane aramaya gerek olmadığını fark ettiler. Bunun yerine, mevcut çerçeve içinde yatan tetikleyicileri benimsediler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Özel bir çabayla, onlarca yıllık sıva duvarları, altındaki zamansız tuğlaları ortaya çıkarmak için nazikçe kazındı. Zamana kaybolan değerli Burma tik ağacı ahşap işçiliği sevgiyle ortaya çıkarıldı ve restore edildi. Önde gelen Buz Fabrikası, trafo merkezi, soğuk hava deposu ve buz küpleme alanı, parçalanan, çarpık ve sızdıran duvarların yanı sıra rulmanlarından ayrılan sarkık çatıları ve makasları stabilize etmek için yapılan güçlendirmelerle yoğun muayene ve cerrahi müdahaleye tabi tutuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mevcut Kuzey ışığı makas çatıları, komşu yapılar için ışığı ve havalandırmayı korurken, Doğu ışığı çatılarını oluşturmak için iki mutasyona uğrayarak Katedralin üzerine düşünceli bir şekilde genişletildi. Alt istasyonun eğimli fener çatısı avluya uzanarak yeni oluşturulan ‘Katedral’ Alanı’na ihtişamıyla dokundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekibin fabrikanın tarihine olan saygısı, sahada bulunan endüstriyel eserlerin yaratıcı bir şekilde yeniden tasarlanmasında açıkça görülüyordu. Bir zamanlar buz üretiminde etkili olan dev soğutma bobinleri, şimdi bir müzedeki kalıntılar gibi cam zemine gömülü giriş alanını süslüyordu.

 

 

 

 

 

 

Buz plakalarını hareket ettirmek için kullanılan orijinal portal, sanat enstalasyonları ve yenilikçi oda bölümleri olarak yeniden tasarlanan Buz Fabrikası’nın ayrılmaz bir parçası olarak kaldı. Bu düşünceli dokunuşlar, geçmiş ve şimdiki zaman arasındaki boşluğu doldurdu ve yeni Buz Fabrikası Ballard Estate’in gerçek özünü spekülasyon ve gerçekliğin bir birleşimi olarak ortaya koydu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buz Fabrikası Ballard Estate, mimari harikalarının ötesinde daha yüksek bir amaca hizmet etti. Bütüncül ve sürdürülebilir kalkınmanın bir kanıtı olarak durdu ve bugün ve gelecek için örnek bir model sundu. Proje, mikro-şehircilik ve uyarlanabilir yeniden kullanım ilkelerini benimsedi ve kamusal söylem ve katılım için bir alan sağladı. Koruma yoluyla sürdürülebilirliğin maddi ve kavramsal bir temsili haline geldi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geleneksel galeri alanlarının veya performans mekanlarının aksine, The Ice Factory Ballard Estate’in çeşitli ışık, boyut, hacim ve malzeme miktarlarıyla karakterize edilen yenilikçi tasarımı, kullanıcıları ve küratörleri mekanla alışılmadık şekillerde etkileşime girmeye teşvik etti. Her ziyaretçi, gelişen programın anlatılarını, konuşmalarını ve yorumlarını oluşturmaya davet edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu insani çaba, dönüşümü sadece hayal edip tasarlayan değil, aynı zamanda iki eşit ortakla birlikte finanse etme sorumluluğunu da üstlenen Malik Mimarlık’ın vizyonu ve sarsılmaz özverisi ile hayata geçirildi. Kamusal alanın ve kurumların aşınmasına karşı cesur bir direniş eylemi ve inşa edilmiş tarihimizi korumaya yönelik daha sağlıklı bir tutum için harekete geçme çağrısıydı.

 

 

 

 

 

 

 

Buz Fabrikası Ballard Estate’in yolculuğu zorlu bir yolculuktu. Üç yıl boyunca, ekip Buz Fabrikası’nı arkeolojik bir alan olarak ele aldı, derin kazdı ve mekansal kelime dağarcığını anlamak için parçaları bir araya getirdi. Fabrikanın mirasını çözme ve kutlama tutkusuyla sahada yüzlerce çalışma saati harcandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buz Fabrikası Ballard Estate, restore edilmiş bir binadan daha fazlası haline geldi. Umudun, topluluğun ve paylaşılan değerlerin sembolü haline geldi. Azim ve şefkatle mimari mirasa yeni bir soluk getirebileceğimizi, bağlantıları, yaratıcılığı ve herkes için daha parlak bir geleceği besleyen alanları teşvik edebileceğimizi gösterdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgileri:

 

 

 

  • Mimarlar:Malik Mimarlık
  • Yüzölçümü: 10870 ft²
  • Yıl: 2022
  • Fotoğraflar: Bharath Ramamrutham
  • Üreticiler:Mascon Const. & Interior, Mohit Interiors, TRG International
  • Yapı Mühendisliği: Global Engg. Hizmetleri
  • Tasarım Ekibi: Kamal Malik, Arjun Malik, Sundeep Sarangi, Makarand Sathaye, Dhruvil Gandhi, Jignesh Vadhia, Hitesh Gwalani
  • Proje Koordinasyonu: Madiha Qureshi
  • HVAC, Sıhhi Tesisat, Elektrik: EMPH Engg. Tasarım Hizmetleri, Global Engg. Hizmetleri
  • Şehir: Mumbai
  • Ülke: Hindistan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch20.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir