Çağdaş kültür için çağdaş kültür merkezi… Metz kentinde (Alsace Lorroine havzasında) inşa edilmiştir. 2010 yılında hizmete açılmıştır.
Shigeru Ban tarafından projesi hazırlanan yapının projesi bir yarışma ile elde edilmiştir. Yarışmayı kazanan ekipte ayrıca jean de Gastines, Philip Gumuchdjia. Yer almakta, peyzaj mimarı Michel Desvignes ve Arup Mühendislik proje hizmetlerini tamamlamıştır.




















Büyük bir altıgen taban üzerinde, bir dizi mekanın bir araya gelmesiyle oluşan plan şeması, 77 metre yüksekliğinde bir örtü ile örtülüdür. Toplam alanı 8000m2’dir. Çatı altıgen ahşap birimlerden oluşmakta, bir sepet örgüsünü anımsatmaktadır. Yapı suya dayanıklı bir fiber cam ve teflon örtü ile örtülüdür. (PTFE veya Poly Tetra Fluoro Ethylene)
Üç dikdörtgen yamuk biçiminde galeri, binada farklı kademelerde sergi alanları oluşturmakta, üst kısımda yeralan örtü ve açıklıkları, mekansal kaliteyi sağlamaktadır. Bunlar Metz Katedrali, Garı gibi güçlü Vistalara bakış olanakları sağlamaktadır.
Binanın içinde gün ışığı hakimdir. Soluk ışık ahşap çatıdan beyaz boyalı duvarlara yansımaktadır. Zemin gri renkli yıkama betondur. Yapının çevresinde 5000 m2’lik bahçe bulunmakta, toplam 10600 m2 sergi alanı sağlamaktadır. Heykel bahçesi, restoran teras, forum bu alanlarda yer alan diğer unsurlardır.
Kaynak: Archdaily
Çeviri:Mimdap












2 Yorum
qwerty
hariha bir yapı insanın beyni duruyor
cezbunur güvenç
Shigeru Ban Türkiye’ye de gelmişti. Oldukça yaratıcı bir mimar olduğu söylenebilir. Kendi yolundan ağır ve emin adımlarla ilerliyor.