Editör: Jon Astbury

Hollandalı stüdyo Kaan Architecten, Margraten’deki Hollanda Amerikan Mezarlığı’na, Amerikan anıt mimarisine referans veren somut bir formla bir ziyaretçi merkezi ekledi .

Hollanda topraklarındaki tek Amerikan mezarlığı olan Hollanda Amerikan Mezarlığı (NEAC), 1960 yılında Maastricht yakınlarındaki 26,5 hektarlık bir alanda ikinci dünya savaşında ölen askerlerin anısına adandı.

Kaan Architecten, Hollanda Amerikan Mezarlığı’nda ziyaretçi merkezi oluşturdu

Kaan Architecten , 2017 yılında Amerikan Savaş Anıtları Komisyonu tarafından peyzajlı alana küçük bir sergileme alanı ve oditoryum sağlayacak bir ziyaretçi merkezi eklemek üzere görevlendirildi .

Mezarlığın mevcut “anıtsal topluluğuna” saygı göstermek ve Amerikan anıtsal mimarisine referans vermek amacıyla stüdyo, “daha büyük bütünle harmanlanırken kendi alanına sahip çıkacak” bir beton ve cam form yarattı.

Yapının “anıtsal” formu Amerikan anıt mimarisinden ilham alıyor 

Kaan Architecten kurucu ortağı Vincent Panhuysen, Dezeen’e “Amerika Birleşik Devletleri’nin anıtlar konusunda güçlü bir geleneği var” dedi.

“DC’de etrafınıza bir bakın; birbiri ardına anma törenleri” diye devam etti.

Beton bloklar binanın ön tarafında oturma alanı sağlıyor

Panhuysen, “Birçok savaş ve özgürlük mücadelesi anılıyor, hepsi bu fedakarlıkların sonsuza kadar korunması amacıyla çok sağlam bir şekilde tasarlanıp inşa ediliyor.” diye ekledi.

“Bütün bu anıtlar, nesiller boyunca ayakta kalması amacıyla taşa oyulmuş ve betona dökülmüş önemli yapılardır. Bu ilham verici konsept, bizim için bu binanın tasarımının tonunu belirledi” diye devam etti.

Katmanlı bir beton cephe yapının etrafını sarıyor

Mezarlığın merkezi şeref avlusunun doğusunda yer alan, ağaçlarla çevrili dolambaçlı bir yol, ziyaretçi merkezinin önündeki beton bir verandaya doğru yavaşça aşağıya doğru iniyor. Burada bir sıra beton blok oturma yeri sağlıyor.

Merkezin zemin katı, tamamen tam boy camla kaplanmış ve bu cam, onu “neredeyse görünmez” kılmak için minimum çerçeveyle yerleştirilmiş.

Yukarıda, katmanlı, dökülmüş betondan bir cephe üst katı çevreliyor. İç beton duvarlarla desteklenen bu, cephe ile çatı arasında küçük bir ışık boşluğunun oluşmasına olanak tanır.

Panhuysen, “Uzaktan bakıldığında bina çimlerin üzerinde yüzen bir taştan başka bir şey gibi görünmüyor” dedi. “Oyuk taşın içindeki ve altındaki müze dışarıdan pek görülemezken, manzara ve mezarlık içeriden her zaman mevcuttur.”

Ziyaretçi merkezi bir sergi alanı ve oditoryuma ev sahipliği yapıyor 

İçeride, ahşap kaplı oditoryum ve ziyaretçi tesisleri, dış cephenin görünümünü yansıtan dökülmüş beton duvarların arkasındaki alanın merkezinde yer alıyor.

Oditoryumun her köşesindeki kavisli köşeler, mezarlığa gömülenlerden bazılarının kişisel hikayelerinin anlatıldığı sergi alanları için “ferahlık algısını artırmayı” amaçlıyor.

Oditoryum ve tesisler ahşapla kaplıdır 

Kees Kaan, Panhuysen ve Dikkie Scipio liderliğindeki Kaan Architecten’in Rotterdam, São Paolo ve Paris’te ofisleri bulunuyor. Stüdyo daha önce Apeldoorn’daki Paleis Het Loo Müzesi’nin uzantısında anıtsallık fikirlerine odaklanmıştı .

Stüdyonun diğer yakın tarihli projeleri arasında , başka bir Hollanda savaş mezarlığında dinlenmek ve düşünmek için alan sunan Loenen Pavilion yer alıyor.

Fotoğraf Simon Menges’e ait .


Proje bilgileri:

Mimar: Kaan Architecten
Peyzaj tasarımcısı:
 Karres + Brandslandschapsarchitecten BV, Hilversum
Yapısal tasarımcı ve süpervizör: Pieters Bouwtechniek, Delft
İnşaat tasarımcısı ve süpervizörü: Smits Rinsma, Zutphen
Mekanik ve elektrik tasarımcısı ve süpervizörü: HP Engineers, Gent
Bina fiziği süpervizörü: DGMR, The Lahey
Yangın güvenliği mühendisi: DGMR, The Hague
Akustik danışmanı: DGMR, The Hague
Bina maliyet danışmanı: B3 Bouwadviseurs, Wassenaar
Saha koordinasyon sorumlusu: INEX Architecten, Maastricht
Ana yüklenici: Groep Van Roey, Rijkevorsel
Yapı mühendisi: DeClerk & Partners, Waregem
Yapı mühendisi yüklenici: CT de Boer, Nieuwegein
Makine mühendisi: Deltha, Diepenbeek
Elektrik mühendisi: Maris, Heusden-Zolder
İnşaat mühendisi: Dirix, Elsloo

Kaynak: Dezeen

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir