Iraklı Mimar Rifat Chadirji, Coronavirüse yakalanarak 93 Yaşında Öldü

Irak mimarisinin babası Rifat Chadirji, coronavirüse yakalanmasından sonra 10 Nisan’da 93 yaşında vefat etti. 1926 yılında Bağdat’ta doğdu. Irak’ta 100’den fazla binayı tasarladı.

En ikonik eserlerinden bazıları Tahrir Meydanı’nın Özgürlük Anıtı, 1965’teki Tütün Tekel Merkezi, 1975’te Bağdat’taki Merkez Postanesi ve 1959’da tasarlanan en kültürel açıdan önemli müdahalelerinden biri olan Meçhul Asker Anıtıydı ve 1982’de yıkılıp 2003 yılında Saddam Hüseyin’in bir heykeliyle değiştirilmişti.

Mimari eğitimini bitirdikten sonra Chadirji, Bağdat’taki “mimari denemesine” başladı. Bölgesel Irak mimarisinin temel özelliklerini ve çağdaş özelliklerini birleştiren Chadirji’nin çalışmaları genellikle gelenek ve modern zamanları uzlaştırmaya çalıştı. “Uluslararası bölgecilik” olarak adlandırılan mimarın yaklaşımı tüm Arap bölgesinin gelişimini etkiledi. Bazıları ona modernist diyebilirken, eserleri geleneksel binaların unsurlarını kavramsallaştırmak ve onları çağdaş bir ortamda yeniden üretmekti. Genellikle yeni bir forma ekleyerek yerel temelleri seçti.

Etkili bir aileden gelen babası Kamil Chadirji, Ulusal Demokrat Parti başkanıydı. 1950’ler ve 1970’ler arasında önemli bir kültürel figür, sanatın bir üyesi olan Modern Bağdat Grubu, aynı zamanda başarılı bir fotoğrafçı olan Chadirji, babası Irak yaşamının yanı sıra bölgesel mimari ve bölgenin modernizasyonu ile belgelendi.
“Uygulamamın başlangıcından itibaren, Irak’ın er ya da geç, kendisi için şu anki uluslararası avangard tarzın bir parçası olan, aynı zamanda modern, aynı zamanda modern bir mimari yaratmasının zorunlu olduğunu düşündüm.” demişti Rıfat Chadirji

1986’da Aga Khan Büyük Ödülü’nü kazanan Chadirji’nin çalışmaları dünya çapında beğeni topladı ve bu da İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü ve Amerikan Mimarlar Enstitüsü’nün onursal bursuyla sonuçlandı. 2017 yılında “Tamayouz Mükemmellik Ödülü” onuruna bir ödül verdi. Rifat Chadirji ödülü, “Irak’taki toplulukların karşılaştığı mevcut zorlukları vurgulayan ve yerel topluluk ihtiyaçlarına cevap veren” projelerin başarısının önünü açıyor.
Kaynak: Arch Daily



3 Yorum
cemil arıkan
Çok önemli bir mimarmış gerçekten.
Soner Ateş
Modernizmin babalarından, Ortadağu’da en uygulayıcılarındandı belki de.
reyhan gökdemir
Irak için çok önemli bir mimar, modernist ve aynı zamanda yerelci. Salgında çok kayıp veriyoruz.