La Shed Architecture, ineklere “daha iyi bir yaşam kalitesi” sağlamak için yarı saydam bir ahır yaratır
Tasarım: Cajsa Carlson

 

 

 

Mimarlık stüdyosu La Shed Architecture, Montérégie, Québec’teki bir çiftlik için polikarbonat kaplama duvarlara sahip büyük bir tarımsal ahır inşa etti.

 

 

 

 

Montréal stüdyosu, ahırı, Au Gré des Champs organik peynir çiftliğinde hem hayvanlar hem de işçiler için yaşam kalitesini artırmak için tasarladı.

 

 

 

 

 

 

Peyzaja uyum sağlayacak bir bina yaratmak için La Shed Architecture, ahırı inşa etmek için çiftliklerde yaygın olarak bulunan malzemeleri kullanmayı seçti.

 

 

Binanın iskeleti, duvarlar için kullanılan baldıran tahtalarla ladin ağacından yapılmıştır. Dik cephesi, biri şeffaf diğeri yarı şeffaf olmak üzere iki kat polikarbonat tabakadan yapılmıştır.

 

 

 

 

 

Ahır için yarı saydam bir dış cephe kullanma kararı, doğal ışığın hem refahı hem de üretkenliği artırdığı fikrine dayanıyordu.

 

 

La Shed Mimarlık koordinatörü Christian Laporte, “Ziyaretçiler için bu yarı saydam cepheler, iç mekanlar ile dış otlak alanları arasında bağlantı kurmalarına ve böylece ineklerin yaşam ortamını daha iyi anlamalarına olanak tanıyor,” dedi.

 

 

 

 

Mimara göre, gündüzleri duvarlar o kadar çok doğal ışık geçiriyor ki dışarıdaymış gibi hissettiriyor, gece ise ahır bir fener gibi yanıyor.

 

 

“Gündüz dışarıda gibi hissettiriyor,” dedi Dezeen’e.

 

 

“Geceleri ters etki meydana gelir ve ahırın içini aydınlatan yapay ışık bu yarı saydam duvarlardan süzülür. Bu nedenle ahır, büyük bir ışıklı fener gibi tarlaların ortasında bir dönüm noktası haline gelir.”

 

 

 

 

La Shed Architecture, duvarın iç yapısını ortaya çıkararak ahırın çağdaş karakterine katkıda bulunduğu için polikarbonat kaplama kullandı.

 

 

Çiftlik etkinliklere ev sahipliği yaptığında ziyaretçilere barınak sağlayan sarkan çatıda galvanizli sac kullanıldı.

 

 

Boylamasına duvarlardaki büyük panjurlar doğal havalandırma sağlar ve kışın alan ineklerin kendi vücut ısısıyla ısıtılır.

 

 

 

 

 

Stüdyo ayrıca, inekler için geniş alanların yanı sıra inekleri sağmak için özel yollar da dahil olmak üzere, serbest ahırla ilgili teknik kısıtlamaları hesaba katmak zorundaydı.

 

 

Laporte, “Çiftçi ailesi hem ineklerine hem de çalışanlarına daha iyi bir yaşam kalitesi sunmak istedi” dedi.

 

“İnekler için, bu yeni ahır, ineklerin ahırlarla hapsedildiği bağlama duraklarının sonu anlamına geliyordu; bundan böyle serbest duraklarda çalışacak ve onlara daha fazla hareket özgürlüğü sağlayacaktı” diye devam etti.

 

 

“Çalışanlar için bu yeni ahır, daha ferah, aydınlık ve hoş bir ortamda çalışmalarını sağlamalıdır.”

 

 

 

 

Mekansal kısıtlamalara ek olarak, stüdyo ahırın yeni sakinlerinin alışkanlıklarını da dikkate almak zorundaydı.

 

 

Laporte, “İneklerin binadaki hareketlerini gün içinde yapılacak görevlerin sırasına göre kolaylaştırmak için bir rota oluşturmamız gerekiyordu” dedi. “İnekler istikrarı ve rutini sever.”

 

 

 

 

 

Diğer yenilikçi ahır binaları arasında HilberinkBosch Architects’in kendi arazisinden kesilen ahşaptan yapılmış asimetrik ahırı ve yerel toplulukla birlikte inşa edilen Motiv Architects’in Swallowfield Barn’ından Asher deGroot yer alıyor.

 

 

 

 

Fotoğraf: Maxime Brouillet

 

Kaynak: Dezeen

 

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir