Editör: Lizzie Crook
Hem Pritzker Mimarlık Ödülü hem de RIBA Kraliyet Altın Madalyası sahibi Hintli mimar Balkrishna Doshi 95 yaşında öldü.

Balkrishna Doshi 95 yaşında öldü. Fotoğraf, Pratik Gajjar’a ait.

Yukarıda: Doshi, Indore’daki Aranya Düşük Maliyetli Konut’un arkasındaki mimardı. Fotoğraf john Panicker’a aittir.
“Sevgi dolu bir eş, baba, büyükbaba, büyük büyükbaba ve bu ülkenin insanlarına gerçek bir ilham kaynağı. Mimariye, sanata, hayata, kültüre ve felsefeye katkıları sonsuza kadar hatırlanacak.”
Doshi, Ağustos 1927’de Pune’da mobilyacı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Altmış yıllık mimarlık kariyeri, efsanevi mimarlar Le Corbusier ve Louis Kahn ile çalışmaya başladı.
100’den fazla inşa edilmiş projeden oluşan bir portföye sahip olan kariyeri, Hint mimarisinin yönü üzerindeki etkisi nedeniyle büyük övgüler alıyor.

Doshi, CEPT Üniversitesi’ni tasarladı ve kurdu. Fotoğraf, Vastu Shilpa Vakfı’nın izniyle kullanılmıştır.
Doshi, Bombay’daki jj Mimarlık Okulu’ndan mezun olduktan kısa bir süre sonra Paris’te Le Corbusier ile kıdemli tasarımcı olarak çalışmaya başladı ve daha sonra Ahmedabad’da onun amiri oldu.
Daha sonra Kahn ile çalışmaya devam ederek Ahmedabad’da on yıldan fazla süren bir işbirliğinin başlangıcına işaret eden Hindistan Yönetim Enstitüsü’nü kurdu.
Corbusier ve Kahn ile yaptığı işbirliklerinin yanı sıra, Doshi’nin projelerinin çoğu, 1955’te kurduğu kendi stüdyosu Vastu Shilpa Consultants’ın bir parçası olarak yaratıldı.
Önemli projeler arasında Indore’da 80.000 kişinin yaşadığı ve 1995’te Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanan Aranya Düşük Maliyetli Konut ve firmasının faaliyet gösterdiği Sangath adlı beşik tonozlu stüdyo yer alıyor.
Doshi ayrıca 1958’de Atira Konuk Evi’ni, 1994’te Amdavad ni Gufa sanat galerisini ve 1966’da hem tasarlayıp hem de kurduğu CEPT Üniversitesi’ni yarattı.
Başka yerlerde, 1963’te Shreyas Kapsamlı Okul Kampüsünü ve 1971’de 700 kişilik acımasız Tagore Hall & Memorial Theatre’ı tasarladı.
Doshi, 2018’de Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk Hintli mimar oldu ve kısa bir süre sonra 2022 RIBA Kraliyet Altın Madalyası’na da layık görüldü.
Kraliyet Altın Madalyası alıntısında, jüri tarafından “Hindistan’daki ve komşu bölgelerin çoğunda mimarinin yönünü belirlemeye yardımcı olduğu” olarak tanımlandı.

Doshi, bu beşik tonozlu stüdyoyu firması için tasarladı. Vastushilpa Vakfı’nın izniyle fotoğraf
2022’de RIBA Kraliyet Altın Madalyasını kazandıktan sonra Doshi, mimari tarzını “doğal” olarak tanımladığı ve felsefesini dört kelimeyle özetlediği özel bir röportajda Dezeen ile konuştu: “Gerçek mimari hayattır”.
Doshi, “Tasarım yaşam tarzlarını barındırıyor, onlarla birleşiyor” dedi.
“Bunun ölçülebilir olduğunu gerçekten söylemiyorum – bunların hepsi ölçülemez – ama çok, çok önemliler.”
Mimar olarak çalışmanın yanı sıra Doshi, çeşitli üniversitelerde eğitimci olarak çalıştı. Ayrıca Hindistan’da yerli tasarım ve planlama standartlarının geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla Vastu Shilpa Vakfı’nı kurdu.
Hindistan başbakanı Narendra Modi, ölüm haberini değerlendirerek Doshi’yi “parlak bir mimar ve dikkate değer bir bina kurucusu” olarak nitelendirdi.
“Gelecek nesiller, onun Hindistan’daki zengin eserlerine hayran kalarak onun büyüklüğünü anlayacaklar. Ölümü üzücü.”
Doshi, yakın zamanda aramızdan ayrılan önemli mimar ve tasarımcıların sonuncusudur. Aralık ayında, japon Pritzker Ödülü sahibi Arata Isozaki 91 yaşında ve punk tasarımcısı Vivienne Westwood 81 yaşında öldü.
Kaynak: Dezeen



1 Yorum
Mehmet Ali Dokuyan
Ne büyük usta. Çok önemli eserleriyle anılacak.