Cheongna Bölgesi, Kore’nin Incheon şehrinde bulunan, denizden geri kazanılan arazi üzerine kurulmuş küçük bir topluluktur. Bölge evler, açık alanlar ve yamaçlardan oluşuyor ancak araçlara yoğun bir şekilde odaklanılması, insan merkezli bir çevre yaratılmasını zorlaştırıyor.  

 

 

 

Bu mahallede büyüyen çocuklar çoğunlukla apartmanlar ve ofis binalarıyla çevreleniyor ve bu da ağırlıklı olarak şehirli bir yetişmeye neden oluyor. Ancak kolaylık sağlayan tesislerin mevcudiyeti sınırlıdır ve sokaklar ile doğal çevre arasında entegrasyon eksikliği bulunmaktadır.

Hana Gündüz Bakım Merkezi Hakkında

 

Mimarın kreş için vizyonu, Hana Financial çalışanlarının çocukları için topluluk benzeri bir ortam yaratmaktı. Mimar, sınırlı alana rağmen mekanı stratejik olarak tasarlayarak bu atmosferi yakalamayı başardı. Merkezin alanı kuzeyden güneye 40m x 140m ölçülerinde bir dikdörtgendir. Zemin katta her biri 9 m’lik bir modülü takip eden 18 adet çocuk odası bulunmaktadır. Odalar doğu-batı doğrultusunda düzenlenmiş olup oyun alanları aralarında kusursuz bir şekilde entegre edilmiştir. Ayrıca, çeşitli büyüklükteki bahçeler, çocuk odalarının yanına stratejik olarak yerleştirilerek tüm tesis boyunca tekrarlanan uyumlu birimler oluşturuluyor. Tasarımın odak noktası çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin eşit değerde olduğu bir ortam yaratmaktı.

Tesisin Hana Gündüz Bakım Merkezi şeması iki ana bölüme ayrılmıştır. Bir bölüm 0-2 yaş arası bebeklere ayrılmış olup sitenin güney kısmında yer almaktadır. Diğer bölüm ise 3-5 yaş arası çocuklara ayrılmış olup sitenin kuzey kesiminde yer almaktadır. İki yaş grubu arasında net bir ayrım sağlamak için girişler ve ofisler stratejik olarak yerleştirildi. İki alanın kesiştiği noktada bir restoran ve 3,8 m genişliğinde geniş bir merdiven bulunmaktadır. Bu merkezi nokta aynı zamanda kitap alanı olarak da hizmet veriyor ve birinci kattaki çok amaçlı alan ve özel etkinlik odasına bağlanıyor.

Hana Gündüz Bakım Merkezi’nin iç mekanında, yakınlardaki düz manzara ile uzaktaki Cheongna manzarası arasında görsel bir bağlantı oluşturan , dalgalı, tepelik bir tasarıma sahip bir tavan bulunmaktadır. Avluların ulaşamadığı alanlara doğal ışık getiren tavan pencereleri, dışarıdan bakıldığında bir tepe üzerindeki kayalık çıkıntıları andırıyor.
Çatı, origami kıvrımlarına benzeyen benzersiz bir geometrik görünüme sahiptir. İçeriye adım attığınızda, yükseklikleri 2,5 m’den 6,6 m’ye kadar değişen dinamik bir iç mekan deneyimi yaşayacaksınız. Çatı arazisi birinci ve ikinci kattaki tüm alanı kaplamaktadır. Çatı arazisinin bir kısmı çocuklar için oyun alanı görevi görürken, geri kalanı “el değmemiş bir manzara” olarak kalıyor. Çocuk odası, oyun odası ve ofis alanını ayırmak için ahşap bir çerçeve kullanıldı. Bu ahşap çerçevenin 0,6 m derinlik, 2,2 m yükseklik ve 1,2 m genişlik gibi belirli boyutları vardır. Aynı zamanda depolama alanları ve geçişler dahil olmak üzere iç mekanın yataylığını da kontrol eder.

Hana Gündüz Bakım Merkezi, 4 metre yükseklikte güçlü ve sağlam bir batı çevre duvarı ile inşa edilmiştir. Bu duvar, Yeongjongdo, Incheon Havaalanı ve Seul’ü birbirine bağlayan ve sahaya paralel uzanan yüksek bir köprünün ürettiği gürültüyü engellemek için tasarlandı. Diğer tarafta doğuya doğru bina Hana Financial Group’un Global Plaza’sına bağlanıyor. Merkezin tasarımı, geniş, düz plazayla doğrudan etkileşime giren içbükey-dışbükeydir.

Merkezin dış duvarları cilalı ahşap damarlı betonla tamamlanırken, avlu duvarları ana renklerdeki çinilerle süslendi. Mimarlar , gölge ve ışığın , avluların ve iç mekanların yanı sıra çevredeki tepelerin de net bir şekilde görülebilmesini sağlamayı amaçladı .

Proje Bilgisi:

Mimarlar: ISON Architects
Alan: 3161 m²
Yıl: 2021
Fotoğraflar: Kim Jong Oh
Şehir: Incheon
Ülke : Güney Kore

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir