Dünyanın Kesişme Noktasında Kentsel Bir İkon Yaratmak

2 Dakika Okuma Süresi

Yeni TKTS standı ve Father Duffy Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi, Times Meydanı’nı yeniden dünyanın en ünlü, popüler ve ikonik merkezlerinden biri haline getirdi.

12261_1_tkts2big.jPG

Proje, 1999 yılında başlatılan ve TKTS standının yeniden tasarlanmasını içeren bir tasarım yarışmasıyla başladı. Her ne kadar yarışmada istenen sadece mevcut bilet standının yerine yapılacak küçük ölçekli bir mimari yapı olsa da, Avustralyalı firma Choi Ropiha sorunu, Times meydanını yeniden canlandıracak ve merkez haline getirecek bir kentsel tasarım olarak ele alarak yarışmayı kazandı.

12261_2_tkts3big.jPG

2001 yılında, Choi Ropiha’nın şemasını değerlendirmek üzere Perkins Eastman çağrıldı. Eastman birkaç yeni bakış açısı geliştirdi ve bunlar içinden orijinal konseptten yola çıkılan ancak açıkça 21. yy düşüncesiyle şekillenen son tasarım ortaya çıktı: TKTS’nin camla kaplı çevresi merdiven haline getirilip, stand ise bu cam merdivenlerin içine yerleştirildi.

12261_3_tkts4big.jPG

Aydınlatma ve mekanik sisteminde de son teknolojiden faydalanıldı. LED ışıklarla, basamaklarda hareketli diziler oluşturuldu. Broadway’in altında 137 metre boyunca yerleştirilen su-glikol karışımı dolu kuyularla iç mekan yazın serin, kışın sıcak tutuluyor, basamakların ise buzlanması engelleniyor. Father Duffy Meydanı’non dönüşümünü tamamlamak için ise William Fellows, meydandaki yaya trafiğini arttırdı ve Father duffy heykelini yerleştirdi.

12261_tkts-1main.jPG

Yazı ve Görseller: World Architecture News
Çeviri: Mimdap

1 Yorum

  1. Hayati Binler

    Dünya ticaretinin merkezi durumunda olan New York ve oranın da merkezi konumunda olan Times Meydanı her zaman göz kamaştırmıştır. Bu kariyerlerini düşürmek istemeyen Amerikalılar daima gündemde kalabilmek için teknolojiyi takip ederek yarışmalar ile de iyi ve güzel bir şeyler yapmak gayretindeler.

    Izgara şeklindeki kent planı ve yüksek kuleleriyle, Dünya Ticaret Merkezinin 8 yıldır yokluğuna rağmen dünyanın ekonomi başkentliğini Çin’e kaptırmamaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir