Dünya Mimarlık Festivali’nde 17 farklı ödül

2 Dakika Okuma Süresi

Barselona’da düzenlenmekte olan Dünya Mimarlık Festivali’nin ikinci gününde, Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nin kazananları açıklandı.

17 farklı ödül kategorisinin yer aldığı yarışmada, mimarlar, sektörden uzmanlar, eleştirmenler ve müşterilerden oluşan bir jürinin değerlendirmesiyle, kazananlar belirlendi. jüri başkanlığını ise ünlü mimar Lord Norman Foster üstlendi.

Smithsonian binasıyla “Yeni & Eski” kategorisinde ödül kazanan Foster, bu sebeple jürinin final oylamalarına katılmadı.

Festivalin yöneticisi Paul Finch, birincileri açıklarken sıra “Yeni & Eski” kategorisine geldiğinde şunları söyledi:

“Norman’a iyi bir haberim var: Kendisi yarın jüri üyeleri arasında bulunmayacak. Norman, seni jürinin başında görmek iyiydi, ancak yarın Barselona’da bir günlük ufak bir tatil yapacak fırsatın olacak.”

Aşağıdaki 17 proje, bugün “Dünyada Yılın Binası” olabilmek için yarışacak:

Kent – Guangzhou Baiyun Uluslararası Kongre Merkezi, Çin (Buro II)

Eğitim – Luigi Bocconi Üniversitesi, İtalya (Grafton Architects)

Doğa – Olimpik Heykel Parkı, ABD (Weiss/Manfredi Architects)

Enerji & Geri Dönüşüm – ‘La Vall d’en joan’ çöplüğünün peyzaj restorasyonu, İspanya (Batlle & Roig Architects)

Sağlık – Kadın Sağlığı Merkezi, Burkina Faso (FAREstudio)

Tatil – Nk’ Mip Çölü Kültür Merkezi, Kanada (Hotson Bakker Boniface Haden Architects)

Kültür – Oslo Opera Binası, Norveç (Snøhetta)

Konut – Dağ Evleri, Danimarka (BIG-Bjarke Ingels Group)

Yeni & Eski – Robert ve Arlene Kogod Bahçesi, Smithsonian Enstitüsü, ABD (Foster + Partners)

Ofis – Duoc Yönetim Binası, Şili (Sabbagh Arquitectos)

Eğlence – Koyun Ahırı, Hollanda (70F Architecture)

Üretim – BMW Welt Etkinlik, Sergi ve Otomobil Satış Merkezi, Almanya (Coop Himmelb(l)au)

Din – Dornbusch Kilisesi, Almanya (Meixner Schlüter Wendt Architekten)

Spor – Spor Merkezi, Hırvatistan (3LHD Architects)

Alışveriş – K:fem, İsveç (Wingårdh Arkitektkontor AB)

Özel Konut – Final Ahşap Evi, japonya (Sou Fujimoto Architects)

Ulaşım – Nordpark Cable Demiryolu, Avusturya (Zaha Hadid Architects)

Kaynak: Bustler

5 Yorum

  1. kamil kaptan

    -İstanbul imar yönetmeliği 2.04.17 maddesine göre kat bahçeleri tanımlanmış ve 2.04.7 maddesindede emsalde nasıl hesaplanacağı açıklanmıştır.
    2.04.7. Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) (EMSAL):
    Yapının bütün katlardaki alanları toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır.
    ………Bu yönetmeligin 2.04.17 maddesinde tanımlanan kat bahçelerinin ait oldugu kat alanının %10’unu geçmeyen bölümü……………… Katlar Alanına (KA) katılmazlar.
    2.04.17. Kat bahçeleri: Binaların çesitli katlarında, baglı bulundugu kata veya katlara hizmet edecek ve hizmet edecegi bagımsız bölüm veya bölümlerin eklentisi olarak tapuda gösterilecek sekilde, plan ve yönetmelikte belirtilen çekme mesafeleri dısında, bitki yetistirmek için gerekli toprak dolgu kullanılarak ve iklimlendirilmesi saglanarak………….
    Kat bahçesi yapmak isteyenler için en azından İstanbul’da iyi bir fırsat. Değerlendirmek lazım::)))

  2. Kenan Açıkalın

    Bu durum Türkiye’deki sistemin nasıl bir güvensizlik üzerinde kurulduğunu göstermeye yetiyor. İmar durumu üzerine sadece siyaset savaş vermiyor, onun zararları üzerine halkı korumaya çalışan oda, meslek kuruluşu, stk ve benzerlerinin yalan yanlış tahakkümleriyle oluşan kaotik durum mimarlığın gelişmesine hiç uygun değil.
    O yüzden aslında çok katlı apartman formunda bile değişiklikler yapmak ülkemizdeki imar ve fen koşullarına uymaz. Eğer siz istediğiniz kadar dolu dolu birşey yapmak isterseniz, söz gelimi Kadıköy’de köşe otel gibi 8 kat yerine 13 kat kondurmak isterseniz onu yasallaştırabileceğiniz başka yollar vardır. Önce merkezi siyasete yani iktidara “bir şey” veririsiniz. Muhtemelen o yeterli olmaz, dönüp yerel yönetime yani şua andaki yerel belediye yönetimine “bir şey” verirsiniz. O da yetmez aslında “yasal 13 kat” projenizi mimar odasına yollarsınız oraya da “vize ücreti” veririsiniz ve ilave olarak onlar da buraya yapı yapılmasına itiraz etmiş olurlar. Böylece herşey o yapıyı oraya istediği kadar yapmak isteyenin dilekleri doğrultusunda olmuyor, meslek odası buna karşı çıkıyor zannetmeye devam ederken o dirençli bizi tehlikelere karşı savunan kuruluş bu işi bırakır ya da unutur artık ne ise ve 13 kat dolu dolu yapı biter. Herşey kanunidir, imar şartları isteyen-veren-itiraz edenler önünde alenen oluşur.
    Bu hikayede mimarlık nerede kısmını pek sormak gerekmez. Zaten mimarlık bizde pek sorulmaz sadece üzerine büyük harflerle konuşulur. Onun üzerinden kavga çıkartılır ama mimarlık konuşulmaz.
    Bu yüzden bu ölçekte mimarlık kalitesi olan yapılar zor tasarlanır.
    Saygılar

  3. Anonim

    Bizde imar mevzuatının en son tartışıldığı toplantı sanıyorum 1984 yılında İTÜ’de yapılmıştı. Aradan geçti çeyrek yüzyıl ve bu konu bir daha hiç tartışılmadı.
    Sayın Sabuncu çok haklı, Türkiye’de bu düzeyde bir mimarlık yasa, yönetmelik, eğitim,… her alanda dışlanmış yasaklanmış durumda. Hatta mimarların eserlerini imzalamaları bile çok önemli değil başta meslek odamızın güzide yöneticileri olmak üzere toplumun imar bürokrasisi açısından…”habersiz imzalar” hala daha heryerde uçuşuyor.
    Bize de yutkunmak, trafikde boğulmak, binalara bakıp hayattan küsmek kalır.

  4. ayşe mert sabuncu

    Şili de bulunan ve bu gerçekten mimarlığı araştırarak oraya gelmiş jüri tarafından ödül verilen Ofis – Duoc Yönetim Binasını Türkiye imar mevzuatında yapmak mümkün değildir. O kat boşluklarını emsal dışı tutarak proje onaylatamazsınız. Belediyeler buraları emsale katarlar ve o iş asla olmaz. Bu arada söyleyelim, eskaza belediyeyi ikna etseniz (olmaz birşey ama diyelim oldu) bir kaç sene sonra bina idaresi oturup karar alırlar ve o boşlukları doldururlarç
    Şimdi Türkiye’de tasarımın hali üzerine gelin konuşmaya devam edelim.
    Herşeye bir niye ve nasıl sorusu ekleyelim.
    Saygılar

  5. sacit odabaş

    İspanya’daki enerji & Geri Dönüşüm – ‘La Vall d’en Joan’ çöplüğünün peyzaj restorasyonu projesi bence fevkalede. Yarattığı mekanlar ve değiştiridiği imajla büyük iş başarmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir