Brütalizm ve Kültür: St Peter Seminer Binası İskoçya

2 Dakika Okuma Süresi

Brütalizm ve Kültür: St Peter Seminer binası 1966 yılında inşa edilen yapı Bina Glaskow dışında bir ormanda gizlenmektedir. Kente 38 kilometremesafede yer almakta olan yapı yirmi yıl kadar dini eğitim amacı ile kullanıldıktan sonra terk edildi. Dramatik durumdaki brütalist yapı günümüzde bir restorasyon ile yeniden kullanıma hazırlanmaktadır. Yapı geçmiş süreçte dini fonksiyonlardan arındırıldıktan sonra bir süre uyuşturucu rehabilitasyon merkezi olarak kullanıldı.

2011 yılında vazgeçilen bir restorasyon girişiminden sonra, bu yılın mart ayı sonunda Glasgow merkezli kamusal sanat grubu, NVA yerleşimin potansiyelini göstermek için bir ışık ve ses gösterisi düzenledi. Daha sonra yapılan Mimarlık festivalinde sergi ve enstalasyonlar, performanslar için ev sahipliği yapabileceği gösterildi.

“NVA projesi gerçekten halkın hayal gücünü zorlamaktadır,” Neil Baxter, İskoçya Kraliyet Mimarlar Kuruluşu sekreteri festival organizatörü projeyi bu sözlerle tanımladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Döneminde Kubrik filimlerinin atmosferini andıran ortamı, ürkütücü dini törenler ile bütünleşen mimarisi kendi başına bir aktör niteliği taşıdı.

NVA örgütü yapıyı bir sanat ve eğitim merkezi haline dönüştürmek için fon aldı. Yapının parçalarının bir harabe olarak kalması düşünülmekte, kamu desteği ile bir agora olarak kullanılması planlanmakta. Böylece insani değerlerin sunulabileceği bir merkez olması ümit edilmekte.

 

Kaynak: Samuel Medine

Özetle çeviri: Mimdap 

 

 

1 Yorum

  1. Şevki Önay

    Mimariye bakar mısınız? Modernizmin ve tabi onun bir kolu bürütalizmin ne kadar güçlü ilkleri olduğu şu eskitilmiş, köhneleşmiş yapıdan bile belli. Korumaya alınıp restorasyon yapılacak olması devindirici.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir