Demokrat Mimarlar Ön Genel Kurullarını Yaptı

5 Dakika Okuma Süresi

Demokrat Mimarlar grubu önceden ilan ettikleri gibi 28 Şubat günü İTÜ 127 nolu salonda yaklaşan İstanbul Şubesi Genel Kurulu ve Seçimleri dolayısıyla planladıkları ön genel kurulu gerçekleştirdi.

de-kurul-3

Aynı saatlerde Mimarlar Odası Karaköy binasında mevcut yönetim grubunun da bir toplantısı yapıldı.Demokrat Mimarlar Ön Genel Kurul toplantısını gruptan Aynur Savaş ve Ümit Bayrak yönetti. Öncelikle komisyonun hazırladığı program taslağı ve eylem planı okundu ve arkasından tartışmaya, önermelerle metinlerin geliştirilmesine açıldı.

de-kurul-2Söz alan Salih Şencan, dört adet Çağrı toplantısı yaptıklarını, şu anda seçim sürecinde iki yapının yürüdüğünü, bunu tekleştirmek istediklerini ama şu sıralarda Karaköy’de başka bir toplantının yapıldığını söyledi. Şencan, üyeler üzerinde bir tedirginlik hali oluşturulmaya çalışıldığını ama bugün dünyadaki değişimler ve mimarlık hizmetinin gelişmesi sürecinde artık eskisi gibi eski söylem ve yöntemlerle durulamayacağını belirtti. Şencan, 40 bin kadar var olan mimarın 14 bin kadarının üye olduğu İstanbul Şubenin kurulduğu günden beri TMMOB içinde demokratikleşmenin öncüsü olduğunu, ancak son yıllarda MO yönetim anlayışının katılımı ve temsiliyeti engelleyen bir yapıya dönüştüğünü vurguladı.

Ardından söz alan Yücel Gürsel, zaman ve mekan ilişkisinin her zaman istediğimiz gibi gelişmediğini söyledi. 1972 lerden 1980 lerden geçen odanın örgütlü mücadele geleneğinin bir program sunan, program etrafında tartışan bir geçmişi olduğunu, oysa 15 yıldır kendini ‘mükemmelleştiren’ bir yapının program tartışmalarını ve ona bağlı felsefi tartışmaları bir kenara bıraktığını anlattı. Aktarılan taslak programı yeterli bulduğunu söyleyen Gürsel, “bir fikirler manzumesi etrafında ortak çalışacak önermelerin bu ortamdan çıkması gerekir” dedi. Egemen güçlerin bileşenlerinin ve pozisyonlarının çok önemli değişimler yaşadığını, ülkenin politik ortamının yeniden yapılandırıldığını belirten Gürsel, bu durum karşısında hiçbir şey olmamış gibi davranmamanın zavallı bir durum olacağını söyledi.

de-kurul-8

 Yücel Gürsel sözünü bitirdikten sonra Sinan Şener söz aldı. Kendisinin akademisyenler tarafından bir bakışı sunabileceğini söyleyen Şener, şu anda mimarlık pratiğinden yasaklı olduklarını, odanın öğretim üyelerinin mimarlık pratiğine karışmalarını bir suç gibi algıladığını vurguladı. Odayı bu kadar mevzi gibi görüp hep orada kalma ve aynı yerde olma isteğini anlayamadığını belirten Şener, dünyada çok sesliliğin öne çıktığı bir dönemde bu kadar tek sesli ve üretimlere kapalı kalmanın kabul edilemeyeceğini söyledi. Artık diploma verilmeyen bir döneme geçildiğini ve meslek sonrası eğitimi ve ya masterini tamamlayan bir mimarın “yetkin” olduğunu MO sının sınavla belirleyebilecek bir durumu, görüşü ve vizyonu bulunmadığını belirten Şener, mimarlık eğitimi ve mesleğin kullandırılması konularına MO sının uzak bulunduğunu anlattı.

de-kurul-4

 Daha sonra söz alan Aydın Ufuk Yücel, mimarlık alanının ve odanın da içinde bulunduğu düzenin anaforlar içinde olduğunu ve kendilerini girdikleri olumsuzluktan kurtaramadıklarını söyleyen Yücel, “Dünyadaki değişim ve çeşitli olumsuzluklardan bahsedip sonuçta ne yapıyorsunuz? Gayrimenkul alıyorsunuz, mülk ediniyorsunuz” dedi.

de-kurul-7

 Mevcut durumdan çıkmanın platform haline gelmekle mümkün olabileceğini, farklı görüşlere kapıların açılması ile aşılabileceğini savunan Yücel, “başka bir mimarlar odası mümkün demenin bir paradigma değişikliği” anlamına geldiğini anlattı.

Aydın Ufuk Yücel, “Ülkemizde cemaatçi yapılanmanın esas olduğunu, bir lider ve bir grubun ortaya koyduklarına herkesin uymasının istendiği, örgütlenme anlayışının MO sında revaçta olduğunu” belirttikten sonra “Halbuki gelin inşa edelim, birlikte yapalım, geleceğimizi kuralım, …” düşüncesinin yeni ve farklı olduğunu belirtti.

de-kurul-6

 Aydın Ufuk Yücel, “Buradan geleceğe ve umuda bir davet yapalım, toplum umutsuzluğu kaldıramaz, umutsuzluk bir felakettir” diye sözlerini tamamladı.

Söz alan Fahri Doğu, devletin payandası olmayan, temsiliyeti olan bir MO hayalim var diye başladığı sözlerini MO sında sadece yöneticileri değil sistemi değiştirecek önermelerde bulunmak gerektiğini söyledi. Bizim başka bir MO istediğimizi programımız, yaklaşımlarımız ve icraatlarımızla göstermemiz gerekir diyen Doğu, temsiliyeti meclislerle genişletmeli, meclisleri yönetim kurullarını denetleyen, politikalarını çizen bir konuma yükseltilmesi gerektiğini söyledi ve ancak bu yolla farklı anlayış ve grupta olanların odanın içinde kendini bulabileceğinin altını çizdi.

de-kurul-5

 Toplantının ikinci bölümünde ağırlıkla adaylaşma süreci ve aday olması gerekenler üzerinde görüşmeler yapıldı.

Mimdap

5 Yorum

  1. salih şencan

    teşekkürler lalehan..
    biz zili çaldık..yola çıktık geliyoruz dedik..ve bekle bizi istanbul….katkı-katılım ve destek bekliyoruz artık…14 mart pazar karaköydeki binamızdaki seçime davet ediyorum sessiz muhalefeti..bu arada sandık orada olmasa o binaya gitmemeye yeminnli idim,zorunluluktan gidiyorum..siz de bu zorunluluğu hissediyorsanız gelin..bu arada listemiz sarı renkli kağıda basılacak…gelecek arkadaşlara şimdiden duyuruyorum..başka bir dünya mümkün-başka bir mimarlar odası mümkünse neden başka bir genel kurul olmasın……

  2. Lalehan

    Bugün mimarlar arasında şikayetleri bulunanlar ve yıllardır dışlananlar olmasına rağmen seçim denen şeyi önemsiz bulanlar var. Gereksiz görüyorlar odaya ait seçim ortamını. Odadan kişisel bir beklentileri yok ve odayı bir belge alma yeri gibi görmeye gayret ediyorlar. Şimdi bu günlerde daha sık duydukları şeylerin bir kısmını bilseler bile kendi üzerlerinden bir tavır belirlenmesine ve adlarının birtaraflarda geçmesine çok girişmiyorlar.
    Ancak bu durum dahi seçim denen şeyin gizil bir potansiyeli barındırdığını, bu durağan gibi görünen büyük çoğunluğun o Pazar günü akıllarına bir şey esip seçime gelme ihtimalini çoğaltıyor. Ortalığa çeki düzen vermek için, bütün tozları süpürmek ve evelerini temizlemek için yollara düşmeyi aynı zmanda içeriyor. O Pazar sabah zilinin kuvvetli çalması herşeyi değişitirebilir mi?
    Çabanızdan ve sabrınızdan dolayı kucak dolusu kutlar başarılar dilerim.

  3. aydin yücel

    Merhaba,

    sitenin iki kesim tarafindan hacklenmis olma ihtimali vardir. eger oda da taraf olmayan bir kesim tarafindan hacklenmis ise o kesim cesurca imzasini da birakir. Hacker kendisini gizliyor ise bilin ki %99 taraftir.

    Bu tür saldırılar bilişim suçları kapsamındadır. Gerekli hukuksal girişimlerde bulunulursa saldırıylara karşı ip uçları bulunur.

    Siyasi yorumunu daha sonra yapmak üzere …
    Selamlar.

  4. yılmaz kuyumcu

    Genel kurul öncesi tesadüfleri ve bir saptama:
    Geçen seçim döneminin, en aktif, en fazla izlenen internet yayınlarından birisi de mimdap.org’dur.
    Mimdap.org, demokrasiden, meslekten ve toplumdan yana olmasına karşılık, her kesimin görüşlerine açık olmasıyla tanınmaktadır. Kişinin kendisini ifade etmesi, bilgi çağında geçmişte olmadığı kadar önem kazanmıştır.
    Nitekim “Kendini ifade et” sloganı demokrat mimarların toplantısında da perdeden sürekli olarak geçti. Tüm katılımcılar da bunun önemini vurguladılar.
    Ancak bu slogan geçerken mimdap.org hacklenmişti ve yayınlanamıyordu…
    Mimarlar odasında meslektaşlarımızın görüşleri ne olursa olsun (bunun bazılarını çok rahatsız ettiğini biliyorum) kendilerini ifade etmeleri gerektiğini artık anladık. İfadesizlik, katılımsızlığı, katılımsızlık ise güçsüzlüğü, bölünmüşlüğü getirmektedir. Bunu gördük ve yaşadık. Toplantıda, bunun en güzel ifadesi olan Voltair’in sözü “düşüncelerinize karşıyım ama onları ifade etme özgürlüğünüz için canımı bile veririm” sözü bir kez de Salih Şencan tarafından dile getirildi.
    Ancak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde her kesimin kendisini aynı oranda ifade etmeye istekli olmadığı, açık tartışma ortamlarından kaçındıkları, hatta bazıları için bunun nedeninin mimarlık ortamına yaydıkları “yalanların” açığa çıkmasından korktukları olduğunu da biliyorum. Sayın X’leri hatırlayınız. İsimlerini bile ortaya çıkartamayanlar vardı…
    Bu nedenle hergün çoğu meslektaşımız olan binlerce kişinin ziyaret ettiği ve serbestçe görüşlerini açıklama olanağı bulduğu, “tarafların tümünün görüşlerini yayınlamaya açık olma” ilkesi üzerine kurulmuş bir yayının hack’lenmesi beni doğrusu çok üzdü.
    Kötü bir dönem, kötü bir zamanlama, bunlardan kaynaklanan bir de kötü ihtimal var ancak ben bu ihtimali aklıma bile getirmek istemiyorum.
    2004 tarihinden günümüze kesintisiz yayın yapan internet sitesi, altıncı yılında böyle bir durumla karşılaşmaktadır. Tüm görüşlerin açık bir şekilde, kısıtlama olmaksızın serbestçe ifade edildiği, karşılaştırma yapma imkanı sunan bir yayının uğradığı bu saldırı aslında düşünce özgürlüğüne ve mimarlık camiasına yapılmaktadır ve kabul edilemez.
    Mimdap.org internet mimarlık yayınını nedir?
    Mimdap.org ismi, “mimarlıkta demokratik açılım” grubu’nun kısaltılmasından gelmektedir. Geçmişte oda yönetimlerinden dışlanan, kendisini oda platformlarında ifade edemeyen bir grubun sesini duyurmak için kurduğu, giderek tüm mimarların serbestçe kendilerini ifade edebildikleri yayına dönüşen internet yayınıdır.
    Mimdap.org’un özellikleri:
    .Açık platform oluşturması: Her görüş, düşünce sadece nezaket kurallarıyla sınırlı olmak kaydıyla kendisini gerek forumlarda, gerekse her metnin altında yeralan bölümlerde serbestçe ifade edebilir, eleştirisini yada görüşünü açıklayabilmektedir. Nitekim, geçen genel kurul ve seçimlerde, tüm taraflar, sitemizde kendilerini özgürce ifade edebilmişlerdir.
    .Mimarlık ve mekanla ilgili en son gelişmeleri takip ederek ziyaretçilerine aktarmaktadır.
    .Dosya ve röpörtajlarında herhangi bir ön yargıya kapılmadan objektif haberciliğin gereklerini çok yönlü ve karşılaştırmalara olanak sağlayacak şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır.
    Bu aynı zamanda mimdap.org’un mimarlar odası için özlediği katılımcı, özgür, açık yönetim modelinin de bir uygulamasıdır.
    Diğer taraftan Mimdap.org ülkemizdeki tüm internet mimarlık yayınları (özel siteler ve meslek odalarının siteleri) arasında izleyici sayısı bakımından ikinci sırada yer almaktadır. Bu yönüyle mimdap.org, ülkemiz mimarlığının ve meslek odasında demokrasinin gelişmesinde gerek yayın ilkeleri gerekse izleyici sayısı bakımından son derece önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
    İstanbul Büyükkent Şubesinde yapılacak bir genel kurulun hemen öncesinde ortaya çıkan; düşünce ve haberleşme özgürlüğüne açık bir saldırı olarak gördüğüm bu saldırıyı kınıyorum.

    Yılmaz Kuyumcu

  5. Hasan Kıvırcık

    Güler yüzlü bir program ve güleryüzlü bir mimarlık ortamı için başarılar dilerim.
    Hasan Kıvırcık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir