Cam bir küp şeklinde tasarlanan giriş, dünyayla iletişim merkezi sayılan alanın yeni kentsel sembolü oldu.
Eski “Kongre Sarayı”nın (“Palais des Congrès”) görünürlüğünü arttırmak için, SQUARE diye bilinen Brüksel Toplantı Merkezi’nin giriş yapısı, cesur bir cam kutu şeklinde tasarlandı.
Ağaca benzer yapısı ve şeffaflık ile ışığa dayalı estetiği, peyzaja can veriyor, köklerini tarihten alırken yapıyı modernliğe taşıyor. Bu anıtsallık, yumuşak ve şiirsel bir biçimde, bahçenin görüntüsüyle diyaloga giriyor. Hem varlığı hem de çevresindeki peyzaj içinde erimiş hali ile, gün ışığı ve zamana göre maddeselliği değiştiriyor.
Dikkatli bir biçimde eklemlenen küpte, farklı katlarda yer alan girişleri, 50 bin metrekarelik komplekse bağlayan, şerit görünümlü merdivenler bulunuyor. Böylelikle daha fazla yerden ulaşılabilirliği arttırılarak bir bütün olarak kapasitesi ve etkinliği arttırılıyor.
SQUARE’in içinde bugün 40 ile 1200 kişilik, 6 metre tavan yüksekliğine sahip 27 toplantı salonu, bir restoran ve bir pastane yer alıyor.
Mekanların büyük bölümünün yeraltında tasarlandığı binanın bu yeniden organizasyonu ile, içerisinin gün ışığıyla aydınlatılması da sağlanıyor.
Yazı ve Görseller: World Architecture News
Çeviri: Mimdap



2 Yorum
ayhan deveci
süper bir çalışma uygulamayı yapanların ellerine saglık
umur sakızcı
çok temiz bir çalışma. müthiş bir yalınlıkla yer üstündeki şeffaflık ve yer altındaki toplantı salonu tasarlanmış. cam çelik görüntü açık renk kaplamalarla desteklenmiş.