A111 Ofisleri olarak bilinen bina, biyolojik çeşitliliği desteklemeye adanmıştır ve her ofisin , toplam 1.380 m² teras alanını kapsayan, yemyeşil bitki örtüsüyle süslenmiş dış mekanlara erişimini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır . Proje , sürdürülebilirlik ve teknolojik ilerlemeye olan bağlılığını gösteren LEED Platinum ve Wiredscore sertifikasına sahiptir. Bina, 22@ bölgesinde, “Galletas Viñas” fabrikasının eski yerinde yer almaktadır ve endüstriyel kompleksin tarihi yapısıyla uyumlu bir şekilde bir arada bulunmaktadır. A111 Ofisleri, mahallenin ve tarihi yapının kolektif hafızasını yaşatmak amacıyla çevreye saygılı olarak tasarlandı.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

A111 Ofisleri projesi, ölçülü bir hacim, eski yapılardaki tuğlayı anımsatan oksitlenmiş bir cephe ve Barselona’daki Eixample’nin eğiminin bir kabulü olan A111 Ofisleri projesi, yeni kentsel peyzajın sorunsuz bir şekilde yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Poblenou’nun gelişen sahnesine uyum sağlayarak, aktif olarak ilgi odağı olmadan, bunu uyumlu bir şekilde yapmaya çalışıyor. Mahalle, endüstriyel bir alandan daha davetkar ve insan dostu bir ortama geçiş yaparak önemli bir dönüşüm geçiriyor. A111 Ofisleri tarafından uygulanan temel stratejilerden biri, doğayla etkileşimi kolaylaştıran yeşil eksenlerin dahil edilmesidir. Ek olarak, binanın bitişiğindeki Almogàvers aksı gibi sokaklar genel kentsel deneyimi geliştirmek için yayalara ayrılmıştır.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

A111 Ofislerinin Tasarım Konsepti

Doğanın ve insanların kentsel peyzajda hayati rol oynadığı bir gelecek kenti vizyonunu geliştiren A111 Ofisleri projesi, oluklar ve çatı boyunca geniş teraslar içeriyor. Bu teraslar bitki örtüsüne öncelik vererek onu cepheden aşağı doğru uzanan ve yaklaşan yeşil eksenle kusursuz bir şekilde bütünleşen bir odak noktası haline getiriyor. A111 Ofisleri’nin zemin katı iki ayrı hacimden oluşuyor ve cadde ile blok içindeki kamusal alan arasında bağlantı kuruyor. Bu proje, planlama yönetmeliklerinde öngörülen 15 metreyi aşan genişliği 30 metreye kadar genişleterek farklı bir mekan yaratma fırsatı sunuyor.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

Aynı şekilde A111 ofisinin zemin katı da tasarımında iki temel prensibi benimsiyor: geçirgenlik ve şeffaflık. Amaç, özel ve kamusal alanlar arasındaki sınırı bulanıklaştıran merkezi bir sundurma sunarak binanın gözenekliliğini sağlamaktır. 30 metre uzunluğa ve 5 metre yüksekliğe ulaşan bu kapalı alan, kamusal alan ile ofisler arasında bir geçiş alanı görevi görüyor. Hem iklimsel bir barınak hem de çok yönlü bir alan olarak işlev gören bu alan, A111 ofis ortamındaki çeşitli faaliyetleri barındırır.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

A111 Ofisleri projesinin temel amacı zeminde şeffaflığın sağlanmasıdır. Etkileyici lobi de dahil olmak üzere bu kattaki alanların, doğrudan görsel bağlantıyı kolaylaştıran geniş cam cephe aracılığıyla sokakla net bir ilişki geliştirmesini sağlamak için bilinçli bir seçim yapıldı . Bu strateji, yayalar ile A111 Ofislerinin iç mekan faaliyetleri arasında ve bunun tersi arasında aktif etkileşimi garanti ederek sokak güvenliğini artırır. Kapsamlı amaç, çok sayıda olası konfigürasyonu barındıracak şekilde tamamen açık zeminler tasarlayarak alanların esnekliğini ve çok yönlülüğünü optimize etmektir.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

A111 Ofislerinin katları tasarlanırken, iletişim ve hizmet çekirdeklerinin parti duvarları boyunca konumlandırılması ve böylece cephelerin ofis alanı için özgürleştirilmesi yönünde stratejik bir seçim yapıldı. Bu kasıtlı dağıtım, işlevselliği artırır ve mevcut alanın en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. Kolonların cepheye yerleştirilmesi, ofislerdeki esnekliği artırmak için bilinçli bir karardır ve 17,55 metre kolon mesafesiyle ferah bir iç açıklık elde edilmesini sağlar. Bu düzen, farklı ihtiyaçlara ve kullanımlara uyarlanabilirliği teşvik eder. Ayrıca cephede kolonların bulunması camlı yüzeyi en aza indirerek camlı ve opak alanlar arasında dengeli bir oran sağlar. Bu yaklaşım, ısı kazanımını yöneterek ve yapay aydınlatmaya olan bağımlılığı azaltarak binanın enerji verimliliğini artırır .

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

A111 Ofisi’nin bina tasarımı, kullanıcılarının refahını ve konforunu ön planda tutarak, doğayla fiziksel ve görsel bağları etkin bir şekilde teşvik ediyor. Girişte önemli bir su özelliği entegre edilerek soğutma adası etkisi yaratıldı. Doğal bir element olan su, serinletici özelliklerinin ötesinde mekanın genel deneyimini geliştirir ve biyolojik reaksiyonları tetikler. A111 Ofislerinin iç yerleşimi geniş ortak alanları vurgulayarak iç mekan hava kalitesinin yüksek tutulmasının önemini vurguluyor. Ek olarak, A111 Ofislerinde başta ahşap olmak üzere doğal malzemelerin kullanılmasına bilinçli bir vurgu yapılıyor ve bu da çevre dostu ve geri dönüştürülebilir yapı malzemelerine olan bağlılığı teşvik ediyor .

A111 Ofisleri

Kesit

Sonuç olarak, eğimli teraslara ve geniş ortak çatı terasına yeşil alan kazandıran A111 Ofisleri, kullanıcılar için doğayla sürekli bir bağlantı sağlıyor ve aynı zamanda şehrimizdeki biyolojik çeşitliliğin artmasına da katkıda bulunuyor. A111 Ofislerinin mimari tasarımı, binanın yönüne uyacak şekilde özenle planlanmış dış cephesiyle öne çıkıyor. Bu yöntem, her cephenin belirli konumuna bağlı olarak değişen yoğunluklara sahip çıtalar aracılığıyla elde edilen yeterli güneş korumasını garanti eder. Bu çözüm sadece estetik bir amaca hizmet etmekle kalmıyor, aynı zamanda A111 Ofislerinin genel tasarımına işlevsel bir unsur da katıyor.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

Bu strateji, A111 Ofisleri kullanıcılarının gün boyu doğal dönüşümleri gözlemlemelerine ve etkileşime geçmelerine olanak sağlayarak önemli bir avantaj sunuyor. Dinamik çıtalar, iç ve dış yüzeylere yansıyan, sürekli değişen gölgeler oluşturur. Işık ve gölgelerdeki bu değişiklikler canlı ve görsel olarak büyüleyici bir atmosfer yaratarak A111 Ofisi sakinlerinin günün gidişatına doğrudan tanıklık etmelerine ve dış ortamla bağlantı kurmalarına olanak tanıyor.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

Ayrıca gün içerisinde ışık yoğunluğundaki dalgalanmalar da algıyı etkilemektedir.Ayrıca gün içerisinde ışık yoğunluğundaki dalgalanmalar renk . Sonuç olarak, A111 Ofislerinin iç mekanları, sirkadiyen ritim farkındalığının geliştirilmesine, yani sakinlerin günlük döngünün doğal ritimlerine uyum sağlamasına aktif olarak katkıda bulunan incelikli kromatik değişimlere maruz kalıyor. Bu yaklaşım, günün saatlerine ilişkin farkındalığın artmasını teşvik ederek ve doğayla daha derin bir bağ kurulmasını teşvik ederek kullanıcıların sağlığına ve refahına aktif olarak katkıda bulunur.

A111 Ofisleri

© Antonio Navarro Wijkmark

Proje Bilgileri:
Mimarlar: Batleiroig
Alan: 24402 m²
Yıl: 2022
Fotoğraflar: Antonio Navarro Wijkmark
Sorumlu Mimarlar: Enric Batlle Durany, joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef
İşveren: La Llave de Oro
Tasarım Ekibi: Meritxell Moyà Vilalta, Annabel Barba Calpe , Adrià Loza Gutiérrez, Irene Escudé Moreno, Manel Ventura, María Ferrer Morey
Peyzaj: Clàudia Amías Roget
Ziraat ve Çevre Mühendisliği: Yago Cavaller Galí
Yapısal Mühendislik: STATIC Ingeniería
Tesis Mühendisliği: jSS
Teknik Mimarlar: G3
Cepheler: Ferrés Arquitectos y Consultores
Leed Danışmanlar: zeb3consulting
İnşaatçılar: Rubau
Şehir: Barselona
Ülke: İspanya

Kaynak:www.arch2o.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir