Editör: Tom Ravenscroft
İnsan hakları aktivisti Lina Alhathloul, Neom projesinde yer alan mimarlık stüdyolarının, Suudi Arabistan’daki mega projeye karşı protesto gösterisinde bulunan kişilerin serbest bırakılması için kampanya başlatmaları ya da projeden çekilmeleri gerektiğini söyledi .
Neom'daki Hat inşaat videosu

Mimarlık stüdyolarının Neom’a katılımlarını yeniden düşünmeleri gerekip gerekmediğini araştıran daha geniş bir çalışmanın parçası olarak Dezeen’e konuşan Alhathloul, çok bölgeli kalkınmanın ardındaki nedenleri sorguladı.

ALQST izleme ve savunuculuk başkanı Alhathloul, Dezeen’e “Ülkedeki mevcut şehirlerin mevcut durumu göz önüne alındığında, bu kesinlikle Suudi halkı için bir öncelik olmayan bir proje” dedi.”Uluslararası standartlara saygı göstermeyen ve hiçbir şeffaflıktan yoksun, tek adam yönetimi politikasıyla yönetiliyor.” diye devam etti. “Özetle, Batılı ve uluslararası şirketlerin çıkarı için Suudilerin ve göçmen işçilerin kanları üzerine inşa edilmiştir.”“Neom üzerinde çalışan mimarlık firmaları artık rol yapamıyor”

Neom , Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Suudi Arabistan ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırmaya yönelik Vizyon 2030 planının bir parçası olarak geliştirilen 14 giga proje arasında açık ara en büyüğü ve en tartışmalı olanı .

Proje, bildirilen insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirilere hedef oldu; ALQST, 2022’de Neom sahasından zorla tahliye edilen üç adamın ölüm cezasına çarptırıldığını bildirdi. Geçen yıl Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bu yaklaşan infazlar konusunda “alarm dile getirdi” .

Rapora verilen resmi yanıtta Suudi Arabistan, insan hakları ihlallerinin yaşandığını yalanladı ve idam edilecek üçlünün IŞİD ve El Kaide bağlantılı teröristler olduğunu iddia etti.

Eski Suudi istihbarat görevlisi Albay Rabih Alenezi ile yakın zamanda yapılan BBC röportajı, uluslararası dikkatin Neom’un insan hakları durumuna yeniden odaklanmasını sağladı. Alenezi BBC’ye , Neom’un bir parçası olarak inşa edilen The Line mega şehrine yer açmak için yer değiştirmeye direnenleri uzaklaştırmak için “öldürücü güç” yetkisinin verildiğini söyledi.

Alhathloul, “Neom üzerinde çalışan mimarlık firmaları artık yerel sakinlerin öldürüldüğü, tutuklandığı, ölüm cezasına çarptırıldığı veya zorla yerinden edildiği arazide çalıştıklarını bilmiyormuş gibi davranamaz” dedi.

” BM İş Dünyası ve İnsan Haklarına İlişkin Yol Gösterici İlkeleri ve ilgili şirket taahhütleri kapsamındaki hukuki ve ahlaki sorumlulukları üzerinde acilen düşünmeli ve insan hakları üzerindeki olumsuz etki giderilemediği sürece projeye katılımlarını tamamen yeniden değerlendirmelidirler.”

“Yerel halkın iradesine karşı geliştirilirse sürdürülebilir değildir”

Neom, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında, güneyde Kızıldeniz, batıda Akabe Körfezi ile çevrili yaklaşık 26.500 kilometrekarelik bir arazide geliştiriliyor.

Arazi, Huwaitat kabilesinin tarihi vatanıdır ve yaklaşık 20.000 kabile üyesinin planlanan kalkınmaya uyum sağlamak için yeniden yerleştirildiği tahmin edilmektedir. BBC makalesinde yıkılan üç köy vurgulandı ve Sharma köyünün yıkımın boyutunu gösteren öncesi ve sonrası görüntüleri yayınlandı.

Bildirilen idam cezalarının yanı sıra, tahliyeleri protesto eden Huwaitat kabilesi üyeleri de Suudi yetkililer tarafından tutuklandı. 2020 yılında kabile üyesi Abdul Rahim el-Huwaiti’nin, tahliyelere dikkat çekmeyi amaçlayan videoları internette yayınladıktan sonra Suudi güvenlik hizmetleri tarafından öldürüldüğü bildirildi .

ALQST İzleme ve Savunuculuk Başkanı Lina Alhathloul
Yukarıda: Lina Alhathloul, insan hakları örgütü ALQST’nin izleme ve savunuculuk bölümünün başkanıdır. Fotoğraf ALQST’in izniyle. Üstte: Neom’s The Line’da inşaat devam ediyor. Fotoğraf Giles Pendleton’un izniyle

Alhathloul, “Neom’da çalışan mimarlık stüdyolarına verilen mesaj, projeyi çevreleyen devasa halkla ilişkiler makinesine rağmen, yerel halkın iradesine karşı ve herhangi bir kontrol, denge veya şeffaf karar alma süreci olmaksızın geliştirildiği takdirde sürdürülebilir olmayacağıdır.” dedi. .

“Ya Neom’un insan haklarına ve yasal yükümlülüklere daha saygılı olmasına katkıda bulunmalısınız, ya da itibarınız tartışmasız şekilde etkilenecek ve projenin kötü yönetimi ve buna eşlik eden suiistimallerle bağlantılı olacaktır.”

“Neom üzerinde çalışan firmaların avantajı var”

Alhathloul, Neom’u tasarlayan mimarlık stüdyolarının ( şu ana kadar 23 tanesi tespit edildi ) insan hakları durumunu etkilemek için Neom geliştiricileri ve Suudi yetkililerle olan bağlantılarını kullanması gerektiğine inanıyor.

“Neom üzerinde çalışan firmaların, suiistimalleri araştırmak ve haksız yere tutuklananların serbest bırakılması için baskı yapmak için ilgili Suudi yetkililerle bir iletişim hattı ve nüfuzu var” dedi.

“Mimarlık firmaları, Neom ile bağlantılı olarak haksız yere hapsedilen herkesin serbest bırakılmasını savunmalı, bunu katılımlarının vazgeçilmez bir koşulu haline getirmeli ve bu çağrılar karşılanmazsa katılımlarını durdurmaya hazır olmalıdır.”

Suudi insan hakları aktivisti Alhathloul , seyahat yasağı altında yaşayan kız kardeşinin serbest bırakılması da dahil olmak üzere Suudi adalet sistemine daha fazla dikkat çekmek için kampanya yürütüyor .

Alhathloul’un kız kardeşi , 2018’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde kaçırılmadan önce Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanması yasağına karşı geldiği için birçok kez tutuklandı ve “krallığı istikrarsızlaştırmaya teşebbüs etmekle” suçlandığı Suudi Arabistan’a zorla sınır dışı edildi.

O dönemde İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu direktörü Sarah Leah Whitson, “Veliaht prensin hakları gündemine şüpheyle yaklaşan herkesin hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağı mesajı açık” dedi .

Alhathloul, ülkede çok az bağımsız raporlama olduğu için mimarlık stüdyolarını Suudi yetkililer tarafından yayılan yanlış bilgilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“Hala işin içinde olanlar veya dahil olmayı düşünenler, suç ortağı olmaktan kaçınmak için ellerindeki kozu kullanmalı ve gerekli özeni göstermelidir” dedi.

“Suudi Arabistan’da bağımsız bir insan hakları denetimi bulunmadığı ve 2017’den bu yana bağımsız STK’ların ülkeye girmesine izin verilmediği göz önüne alındığında, ALQST gibi konu hakkında bilgisi olan kuruluşlarla iletişime geçmeleri gerekiyor.”

Kaynak: Dezeen

2 Comments

  1. bize çok yabancı olmayan bir çalışma ortamıdır bu, daha istanbul havalimanı inşaatında örneklerini biliyoruz.

  2. Bu nasıl bir vahşi yaklaşımdır, düşünseniz ya sadece Suuidilerde olmuyor bu inşaat vahşeti, dikkatinizi çekerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir