010 Binası, Japonya’nın Asya’ya açılan kapısı olarak bilinen Kyushu bölgesindeki en büyük şehir olan Fukuoka Şehrindeki Hakata semtinin kalbinde yer almaktadır. Site, Nakasu’nun (gece hayatı ve sokak satıcılarıyla ünlü canlı bir eğlence bölgesi) ve zıt modern ticari kompleks Canal City’nin yanında, Naka Nehri üzerinde yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geliştirici, başlangıç ​​şirketi Zero-Ten, Fukuoka’nın gelişmekte olan kültürünü ve yerel ve küresel yeteneklerin renkli karışımını bünyesinde barındıran yeni bir merkez yaratmayı düşündü. Yeni 010 Binası, barları olan çok amaçlı sürükleyici bir tiyatroya, ünlü şefler Goh Fukuyama ve Gaggan Anand tarafından işletilen, nehir kenarındaki geniş bir terasa açılan yaratıcı bir restorana, en üst katta şehrin çarpıcı manzaralarına sahip kaliteli bir yemek mekanına ev sahipliği yapıyor. VIP salonu ve çatı terasları.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çevredeki şehir dokusuna ve nehir kenarına bağlanmak için en büyük hacme sahip çift katlı tiyatro, zemini serbest bırakmak için havaya yükseltildi. Temel geometri, birbirine 45 derece döndürülmüş simetrik olarak istiflenmiş saf kare kütlelerden oluşur. Genel hacim, enerjik şehrin benzersiz ruhunu güçlendiren dinamik bir form ve çeşitli mekansal deneyim yaratma amacıyla, iç programlara ve çerçeveleme görünümlerine yanıt veren spiral bir kompozisyonda hafifçe kıvrılan paslanmaz çelik “perdeler” ile sarılmıştır. Açık bir alandan tam olarak yararlanan dönen perdeler, insanları birden fazla yaklaşımdan davet ederek her yöne açılır. Sonuç, önü ve arkası olmayan, yüzer gibi görünen bir mimari, uzaktaki köprülerden ve şehrin dört bir yanından tanımlanabilen ikonik bir siluet. Binanın geleneksel bir cephesi yok, tercih edilen cepheler yok, yontulmuş formu her yöne eşit bakıyor – şehirdeki bir aktör gibi. Saten metal perdeler, gündüzleri havanın ve açık gökyüzünün sürekli değişen sıvı aurasını, geceleri ise parıldayan şehir ışıklarını ve neonları yansıtıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İçeride, merkezi tiyatro hacmi, uzun alanı bir parıltıyla dikey olarak birleştiren canlı bir kırmızı ile kaplanmıştır. Spiral perdelerin iç yüzü doğal olarak atriyumdan yukarı çıkan merdivenleri desteklemektedir. Eşsiz bir üçlü yüksekliğe sahip boncuklu aydınlatma armatürü, her katı birbirine bağlar ve konukları tiyatroya giden merdivenlerden yukarı çeker. İki kademeli tiyatronun içinde, konukları sürükleyici bir deneyime çekmek için özel bir kaldırma sistemi ile bir sahne hem yatay hem de dikey olarak seyircilerin içine doğru uzanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bina, çevresinde açık sirkülasyona izin verecek şekilde yerden kaldırılır, çıkıntıların altındaki sıkıştırılmış alanlar, halka açık topluluk olanakları olan bir terasa ve nehir kıyısındaki parka doğru genişler. Peyzaj tasarımı ayrıca alışılmadık şekiller ve renklerle tropikal türlerin benzersiz bir karışımını kullanarak tuhaf bir izlenimi pekiştiriyor. Nehir kıyısındaki esintiler, hareket katmak için yaprakları ve otları sallar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir