Tasarım: jSPA Design

Shanxi eyaleti, Ningwu’da bulunan proje, ham yulafı un ürünlerine dönüştüren bir Yulaf ezmesi fabrikasının kurulmasından oluşuyordu. Çoğunlukla otomatik olan üretim süreci, yüksek hacimli makinelere sahip iki farklı üretim hattına ve mağaza, kafe ve ofis alanları ile halka açık alanlara ihtiyaç duyuyordu.

 

 

 

 

 

 

 

Yeni yapılan sanayi binaları, kuru peyzaj ve kömür ocakları ile projenin çevresi çok düşük kalite sunuyordu ve fabrikayı kendi doğal ortamını yeniden yaratacak içe dönük bir bina olarak geliştirmek ilginç görünüyordu. Tüm fonksiyonel gereksinimleri karşılamanın yanı sıra, insan duyularını harekete geçiren, ziyaretçiye şaşırtıcı bir deneyim yaşatacak bir yapı olarak projeyi düşündük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fikir, fabrikanın çeşitli teknik alanlarını opak bir zemin katına kapatmak ve gizlemek için bir tuğla duvar sistemi kullanmak ve programın tüm kamusal alanlarını barındırmak için bunun üstüne basit bir beton hacim yerleştirmekti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verandalar ve geniş bahçeler, fabrika içinde etkileyici mekansal genişlemeler yaratırken doğal ışık sağlamak için tüm binayı delip geçecek. Merkezi üretim alanları da beton barakalardan doğal ışık alacak ve çatı kuzey ışığına açılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuğla duvar sistemi, çocukların oynaması için banklar ve su havuzları ile gönüllü olarak yerel halkın kullanımına açık bir peyzaj alanının bırakıldığı fabrikanın önünden başlıyor. Tuğla duvarlar, tezgah şeklinden yavaş yavaş büyüyerek fabrikanın mülk çiti ve daha sonra tüm binanın cephesi haline gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuğla duvarların aldığı şekil, her biri belirli bir işleve sahip fabrikanın farklı girişlerini oluşturacak ve tanımlayacaktır: Hammadde teslimi, ürün yükleme, personel ve ziyaretçi girişi. Farklı yollara ayrılan personel ve ziyaretçi, fabrika içinde asla kesişmeyecek ve işçiler işlevsel bir organizasyonun keyfini çıkarırken, ziyaretçi planlı bir mekansal deneyim yaşayacak. Sadece bir an için üretim hattı, atölyeye bakan yükseltilmiş bir koridorda ziyaretçiye sergileniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personel yatakhanesi fabrikanın arka tarafında kurulmuş ve görünmez bir mimari olarak tasarlanmıştır. Tuğla çit duvar, binayı barındırmak için kalınlaştırıldı ve mahremiyetlerini koruyarak odalara ışık getirmek için avlular oluşturuldu. Fabrika ile yurt arasındaki boşluk, beton masa ve kare koltukların kurulduğu bir bahçeye dönüşüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İnşaat malzemelerinin seçimi güçlü bir anlam taşır: Gri tuğlanın kullanılması, yerel inşaat yöntemlerini kullanarak alanla derin bir ilişki kurmanın bir yoludur. Brüt beton ise yapının modernliğini vurgular ve yapı ile mimarinin birbirine bağlanmasını sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peyzaj tasarımı da tasarım sürecine tam olarak entegre edilmiş ve çatıda toplanan yağmur suyu, yerinde dökme beton su egzozları aracılığıyla farklı kotlardaki su havuzlarına yönlendirilerek, yağmur suyunun doğal sirkülasyonu mekan deneyiminin bir parçası haline getirilmiştir. Su, son bir şelalenin on iki metre konsol beton logo duvarıyla birleştiği fabrikanın girişine kadar akıyor ve ziyaretçiyi mimariye girmeye davet ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durum: Yapıldı

 

 

 

Yer: Ningwu, CN

 

 

Firma Rolü: Halkla İlişkiler

 

 

Ek Kredi: johan Sarvan – Kurucu

 

 

Florent Buis – Ortak

 

 

Danışman Mühendisler – Wuxing Zhubo Mimari Mühendislik Danışmanlık Hizmeti Stüdyosu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Archinect

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir