Yazar: Lizzie Crook

Tadao Ando Güney Kore müzesine somut meditasyon alanı ilave etti…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Işık, japon mimar Tadao Ando’nun Wonju’daki SAN Müzesi’nde tamamladığı ikinci meditasyon alanı olan “Işık Alanı’nın” çatısındaki dar yarıklardan süzülüyor.

 

 

 

 

 

Geometrik beton yapı, Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi Ando tarafından da tasarlanan Güney Kore müzesinin güney heykel bahçesindeki bir höyüğe dayanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Tadao Ando, Işık Alanı’nı tamamladı

 

 

 

 

 

 

 

Ando’nun ticari marka beton kullanımıyla tamamlanan meditasyon alanı, çatısındaki haç şeklindeki açıklıkla yumuşak bir şekilde aydınlatılır ve gün boyunca değişen ışığı yakalar.

 

 

 

 

 

 

 

Işığın Uzayı’nın tamamlanması, Ando’nun çalışmalarını vurgulayan ve SAN Müzesi’nin 10. yıldönümünü kutlamak için sergilenen Gençlik sergisiyle çakışıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meditasyon alanı Museum SAN’ın arazisindedir

 

 

 

 

 

 

“Yeni açılan Işık Alanı ile, izleyicileri bir kez daha ışığın değişmesiyle zamanın akışını keşfetmeye davet ederken, sergi boyunca Tadao Ando’nun olağanüstü vizyonunu deneyimliyoruz” diyor Museum SAN’daki bir sözcü.

 

 

 

 

 

 

Işık Mekân’ına gelen ziyaretçiler, açık, üçgen şekilli bir alana açılan yüksek beton duvarlarla çerçevelenmiş uzun doğrusal bir geçit ile karşılanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çatısındaki dar yarıklarla aydınlatılır

 

 

 

 

 

 

Buradan, dairesel çimenli bir höyüğe gömülü olan ana kare meditasyon alanına girerler. Sade beton oda sadece çapraz şekilli çatı açıklığı ile aydınlatılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Alan, Museum SAN tarafından Ando’nun 2019’da tamamladığı diğer daha “yumuşak” meditasyon alanıyla karşılaştırmayı amaçlayan “stoik ve katı” olarak tanımlandı.

 

 

 

 

 

 

Basitçe Meditasyon Salonu olarak adlandırılan Ando’nun ilk meditasyon alanı, müzenin kuzey tarafındaki Taş Bahçe’ye gömülü kubbe şeklinde bir yapıdır.

 

 

 

 

 

 

Müzenin sözcüsü, “Zıt ama birbirini tamamlayan iki alan, Museum SAN’da yeni bir dinamik denge kurmayı umuyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Işık Mekanı, Ando’nun imzasını taşıyan beton kullanımıyla tamamlandı

 

 

 

 

 

 

 

 

Ando tarafından tasarlanan diğer yeni projeler, Paris’teki Bourse de Commerce ve Guangdong’daki He Sanat Müzesi’nin yenilenmesi. Şu anda ayrıca, imzasını taşıyan geometrik beton formlarının yanı sıra içinde yansıtıcı bir havuz içerecek olan 2023 MPavilion’u da tasarlıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Şu anda Museum SAN’da sergilenen Gençlik sergisi, 24 yıl içinde Güney Kore’deki ilk sergisi. Daha önce Tokyo, Paris ve Şanghay gibi şehirlerde sergilendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

One Comment

  1. olağan üstü bir plan grafiği ile şekilcilik önde tutulan mimari çalışma. marka dizaynı gibi sanki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir