Tasarım: SEU-ARCH Zhou Qi Stüdyosu

jiulonghu Kampüsü’nün doğu kapısının yakınında yer alan Güneydoğu Üniversitesi Natatorium’u, spor salonunun kuzey tarafında gururla duruyor. 

 

 

 

 

 

Maket

 

 

 

 

 

 

 

Dikkate değer bir dönüm noktası olarak, Güneydoğu Üniversitesi’nin saygın tarihindeki ilk kapalı yüzme tesisi olma unvanını gururla taşıyor .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güneydoğu Üniversitesi Natatorium Tasarım

 

 

 

 

 

 

Geniş spor binalarının bazen heybetli görünebildiği bir kampüste, Güneydoğu Üniversitesi Natatorium’unun arkasındaki tasarım felsefesi, onu çevresiyle uyumlu bir şekilde bütünleştirmektir. Bunu başarmak için, yapının hacmini ustaca parçalayan ve her türlü yabancılaşma hissini ortadan kaldıran, sürekli dairesel kemerlerden oluşan çarpıcı bir düzenleme kullanıldı. Bu mimari harikası, tekrar eden yedi formdan oluşan, canlı ve davetkar bir aura yayan canlı bir çiçek şeklini alıyor. Geleneksel bir “çatı”nın olmaması, çatı ve duvarların tek bir bütün halinde kusursuz bir şekilde birleşmesi nedeniyle geleneklerden heyecan verici bir ayrılıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patlatılmış Diyagram.

 

 

 

 

 

 

 

Güneydoğu Üniversitesi Natatorium’u dahili olarak bir akışkanlık ve ritim arenasına dönüşüyor. Kavisli yüzeyleri büyüleyici bir mekansal uyum yaratır. Yüzücülerin dinamik varlığı, beton yapının statik ihtişamıyla bir araya gelerek ilgi çekici bir etkileşim oluşturuyor. Doğal ışık panjurların arasından dans ederek büyüleyici geometrik gölgeler yaratıyor ve hepsi farklı bir ambiyansa katkıda bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEU-ARCH Zhou Qi Studio’nun izniyle

 

 

 

 

 

Bu mimari şaheser, kampüsteki fitness ve su aktiviteleri için canlı bir merkez görevi görüyor. Güneydoğu Üniversitesi Natatorium’un planı, yeraltına akıllıca gizlenmiş su sirkülasyon makinelerine sahip, standart 20×50 metrelik bir yüzme havuzunu barındıran dikdörtgen bir harikadır . Zemin katta soyunma odaları ve havuz bulunurken, ikinci katta spor salonu ve derslikler bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titizlikle yürütülen inşaat sürecinde, yerinde dökme beton tercih edilen malzemeydi. Bu yöntem, kapsamlı manuel kalıp hazırlığı gerektiriyordu. 10 metreden fazla yüksekliğe sahip ve 120×40 metreye yayılan heybetli iskele, mimari bir gösteriydi. Havada kavisli kemerler oluşturmak gibi cesur bir hareket, endüstriyel normlara meydan okuyordu. Her kemer zarif bir şekilde zeminle buluştu ve fazla beton, geleneksel montajla imkansız bir başarı olan doğal kemer tabanları oluşturmak için ustaca “kesildi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güneydoğu Üniversitesi Natatorium’unun başlıca zorlukları açıklık ve nem etrafında dönüyordu. Çözüm olarak beton kavisli kemerler ortaya çıktı; yapısal gereksinimleri etkili bir şekilde karşılarken, havuz neminin aşındırıcı etkilerine karşı da dayanıklıydı.

 

 

 

 

 

 

Plan

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavan armatürleri olmadan, aydınlatmaya alışılmadık bir yaklaşım uygulandı; bunun yerine tüm aydınlatma armatürleri yanlara monte edildi. Beton yüzeylerde boya veya süslemelerden arındırılmış olması, malzemelerin özgünlüğünün öne çıkmasını sağladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modern teknolojiyi kullanan binanın dış kaplaması, 1200 santigrat derecelik kavurucu sıcaklıklarda dövülmüş, kuru olarak asılmış kırmızı pişmiş toprak karolardan oluşuyor. Bu karolar 150 yıla varan kullanım ömrüyle sürdürülebilirlik vaat ediyor. Ölçekleri, çapraz tepe birleştirme teknikleri kullanan geleneksel tuğlaları yansıtıyor ve anıtsal beton yapıyla zanaatkar bir kontrast yaratıyor. Her malzeme kendi doğal tonlarını sergileyerek tasarımı binadan ayrılamaz hale getiriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEU-ARCH Zhou Qi Studio’nun izniyle

 

 

 

 

 

İnşaat ekonomisinde bu düşünceli yaklaşım, uzun vadede önemli maliyet tasarrufları anlamına gelir. Bu nedenle, gerçekten olağanüstü bir mimarinin abartılı veya gösterişli olması gerekmez; doğanın özüne dair bir vasiyet olan saflığın ve özgünlüğün özünü özetlemeye ihtiyacı var. Güneydoğu Üniversitesi Natatorium’u bu kalıcı felsefenin canlı bir kanıtıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEU-ARCH Zhou Qi Studio’nun izniyle

 

 

 

 

 

 

 

Proje Bilgisi:

 

 

 

  • Mimarlar: SEU-ARCH Zhou Qi Stüdyosu 

     

  • Alan: 5650 m² 

     

  • Yıl: 2022 

     

  • Baş Mimar: Qi Zhou 

     

  • Tasarım Ekibi: jun Yang, Wenjun Yang, Die Hu, Xiuzhang Fu, Yangbo Guo, Xiang Li, Benlin Zhang, Zhihu Ma, Chuanguo Zang 

     

  • Mep & Hvac Danışmanları: Architects & Engineers Co., Ltd., Southeast Üniversitesi 

     

  • Yapı Mühendisleri: Architects & Engineers Co., Ltd., Güneydoğu Üniversitesi 

     

  • İnşaat Organizasyonu: Nanjing Hongya İnşaat 

     

  • Şehir:  Nan jing 

     

  • Ülke:  Çin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir