Schemata Architects, 145 yıllık şehir evini Le Labo’nun amiral gemisine dönüştürüyor
Machiya olarak da bilinen bina, Kiyamachi bölgesinde yer alıyor ve 145 yıllık mimarisine saygı gösterirken Le Labo’nun tipik yüzeylerini de içerecek şekilde yenilendi .
Schemata Architects kurucusu Jo Nagasaka Dezeen’e yaptığı açıklamada, “Ayakkabıların giyildiği bir kültürün olduğu ABD’de doğup sevilen bir marka, ayakkabıların çıkarıldığı bir kültür olan geleneksel Japon mimarisinin değerleriyle nasıl uyum sağlayabilir ve Japon kültürüyle nasıl bütünleşebilir?” dedi.
“Proje ikisi arasında bir mücadeleydi.”
Le Labo mağazaları genellikle sade, modern beton binalarda yer alır; ancak Schemata Architects burada eski şehir evlerinin havasını korurken Batı geleneklerinden de ödün vermiş.
Nagasaka, “Mevcut yıpranmış dokuların ne kadarının korunması gerektiğini sürekli tartışıyorduk” dedi.
Markanın ürünlerinin sergilendiği birinci kat, diğer Le Labo mağazalarını andırırken, ofislerin, zanaatkar odasının ve “koku organının” bulunduğu ikinci kat daha geleneksel bir havaya sahip.
Nagasaka, “Birinci kat, ayakta ayakkabıyla vakit geçirilebilecek bir yer olarak döşenmişti ve ürünler sergileniyordu” dedi.
“İkinci kat ise zeminin yüksekliği ve döşemenin yapısı nedeniyle ayakkabısız çıkılabilecek bir yer olarak tasarlanmış, dolayısıyla ağırlıklı olarak alçak mobilyalardan oluşuyor.”
Mağaza antik bir şehirde yer aldığından (Kyoto 794’ten beri şehirdir) Schemata Architects, iç mekan düzenlemelerinin machiyanın geleneksel tarzına uymasını istedi.
Stüdyo, “Tezgahlar, duvar rafları, merdivenler ve diğer mimari elemanlar machiya dili kullanılarak oluşturuldu ve boya şeması mevcut olanla tutarlı olup, bengara’nın antik renkleri, kırmızı toprak pigmenti ve gösterilen çam isi kullanıldı” dedi.
Stüdyo, vitrinlerde çoğunlukla antika Japon mobilya parçalarını, aydınlatma tasarımında ise eski Batı tarzı metal lambaları kullandı.
Schemata Architects ayrıca binanın mevcut yapılarıyla uyumlu olacak şekilde iç mekanda çam ağacından bir merdiven ve raf tasarladı.
Nagasaka, “Merdiven ve rafların mümkün olduğunca mevcut yapıya yakın olmasını istedik, bu yüzden mevcut yapıya uygulananla aynı olan yaygın ahşap türünün üzerine ‘eski renk boya’ uyguladık” dedi.
“Eski renkli boya, hurma taneni ve yanmış çam isinin renk kontrollü bir karışımıdır.”
Schemata Architects’e göre, küçük bir avlunun karşısındaki bitişik binada bir kafe de bulunan mağaza, artık “Le Labo ruhunu” yansıtıyor.
Stüdyo, “Machiya binasını yeni armatürler, mobilyalar ve ürünlerle dikkatlice bir araya getirip harmanlayarak, zamana, yaşa, zanaatkarlığa, el işçiliğine ve dokulara büyük bir özenle yaklaşan Le Labo’nun ruhunu yansıtıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Schemata Architects’in son dönemdeki diğer projeleri arasında Seul’de beton ve tuğladan yapılmış bir galeri ve turkuaz çinilerle kaplı bir hamam yer alıyor .
Fotoğraflar Le Labo’nun izniyle kullanılmıştır.
Kaynak: Dezeen