Koçhan-Rönesans Ortak Girişim Grubu tarafından 470 dönümlük arazi üzerine kurulacak ve toplam 3 milyar dolarlık yatırım öngörülen Zeytinburnu Yat Limanı projesinin tüm izinleri alındı. İlk kazma 2008 Ocak’ta vurulacak ve tüm inşaatlar 2011’e yetişecek. Sea-Port’a 12 dev kruvaziyer gemi yanaşabilecek. Proje kapsamında yapılacak oteller, kongre merkezleri, fuar alanı ve yeme içme tesisleri için büyük gruplarla görüşmeler de sürüyor.

Koçhan-Rönesans Ortak Girişimi, 49 yıllığına işleteceği 470 dönümlük arsa için hazırladığı imar planlarını tamamladı. Projenin ön sözleşmesini Maliye Bakanlığı ile yapan firma, 1 ay içinde ana sözleşmeyi de imzaladıktan sonra 2008 Ocak’ta iskele, rıhtım, dolgu gibi deniz yapılarının inşaatına başlayacak. 2011 yılında tamamlanacak olan projenin koordinatörlüğünü ise yaklaşık bir yıl önce Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı görevini bırakarak özel sektöre geçen Ahmet Yoldar üstleniyor. 3 milyar dolar yatırımla hayata geçirecekleri projenin 2011’de faaliyete geçtiğinde yılda 6 milyon yolcuya hizmet vereceğini söyledi. Yoldar şöyle konuştu:
17 milyon yolcu
“Dünya Turizm Örgütü’nün araştırmasına göre, İstanbul’un yanı sıra Barcelona, Venedik, Napoli, Pire, St. Petersburg’un da içinde bulunduğu Akdeniz çanağında deniz turizmi yolcu sayısı 2020’de 16 milyona çıkacak. O zaman geldiğinde bunun 14 milyonuna tek başımıza biz hizmet vereceğiz. 3 milyon yerli müşteriyle birlikte yılda 17 milyon yolcuya hizmet vererek, Akdeniz çanağında deniz turizminin merkezi olacağız” Ahmet Yoldar, proje tamamlandığında Türk turizmine yıllık katkısının 4 milyar dolar, 2020’de ise 8 milyar dolara çıkmasını beklediklerini söyledi.
800 yat barındıracak
Galataport ve Kuşadası’na yer problemi ve proje konumundan ötürü günde ancak ikişer geminin yanaşabildiğini söyleyen Yoldar, “Bu noktalardan yılda sadece 450 kruvaziyer gemi ile 100 milyon dolar gelir elde edilebiliyor. Kazlıçeşme Projesi kapsamında ise biri 200 mega yat kapasiteli, diğeri orta büyüklükte 800 yatı barındırabilecek 2 adet yat limanı yapılacak. Liman maksimum 12 kruvaziyer gemi barındıracak” dedi.
Proje bünyesinde 2020’deki ihtiyaçlara cevap verecek gemi yanaşma rıhtımı, parmak iskeleler, 95 bin metrekare alanlı alışveriş merkezi yapılacak. Proje kapsamında uluslararası kongreler için 15 bin kişi kapasiteli, 40 bin metrekare alanlı bir kongre binası planlanıyor. Zeytinburnu Yat Limanı projesinde ayrıca kruvaziyer ve yat turizmine yönelik 70 bin metrekarelik bir fuar alanı bulunacak.
Projede 5 bin araç kapasiteli 60 bin metrekarelik devi bir otopark yapılması da planlanıyor.
Zeytinburnu 10 kat birden değerlenecek
1 milyon metrekare deniz kullanım alanı bulunan projede 470 dönüm arsa üzerinde 705 bin metrekare inşaat yapılacak. Alt ve üstyapı yatırımlarıyla çehresi tamamen değişecek olan kentsel dönüşüm bölgesi Zeytinburnu’ndaki gayrimenkullerin değerinin de ilerleyen yıllarda 10 kat kadar artacağı belirtiliyor.
3 milyar dolarlık projede yok yok
12 dev kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği ana rıhtım.
200 mega yat kapasiteli büyük marina.
800 yat kapasiteli 2 adet yat limanı.
95 bin metrekare alanlı alışveriş merkezi.
15 bin kişi kapasiteli kongre merkezi.
70 bin metrekare alanlı fuar merkezi.
45 bin metrekare yeme-içme tesisleri.
30 bin metrerakelik ofis binaları
50 bin metrekarelik eğlence merkezi.
45 bin metrekare alanlı spor kompleksi.
10 bin metrekare alanlı sağlık merkezi.
Toplam 4 bin yataklı 3-4 ve 5 yıldızlı üç ayrı otel.
3 bin 600 yataklı apart otel.
5 bin araç kapasiteli otopark ve 60 bin metrekarelik genel idare binaları.
Turistlere hızlı teknelerle Ayasofya ve Kapalıçarşı turu
Projede henüz plan dahilinde olan birtakım senaryolar da mevcut bulunuyor. Örneğin, turistlerin şehir trafiğini aksatmadan Sarayburnu’ndan hızlı gemiler ve teknelerle 3 dakikada Gülhane Parkı’na, oradan da nostaljik tramvay veya otobüslerle müzelere, Ayasofya’ya ve Kapalıçarşı gibi pek çok turistik mekanlara getirilmesi düşünülüyor.
Kaynak: Vatan



2 Yorum
TURHAN KARAÇAM
ÜLKE İÇİN FEVKALEDE KALICI BİR ESERİ GÖRMEK BENİ MUTLU DÜŞÜNME KAPASİTEMİ ARTIRDI.NİCE BAŞARILI PROJELERE SAYIN YOLDAR TEBRİKLER
sedat öztürk
Bütün bunlar yapılacağı için devlet şimdiden buradaki garibanların malını istimlah edece ve kenti cevrelerine rant oluşturacaklar bizim sonumuz ne olacal buralarda kenar mahallere veya ücra semtleremi göçe zorlanacağız adalet neresinde bunun alamıyorum benim atalarım bu topraklar için kandöksün 2 3 ecnebi buralara para harcamaya gelecek diye bizler semtlerimizden olalım varmı öyle yağma ırakdamı yaşıyoruz.