Ayasofya’nın tarihindeki üç döneminin de farklı şekillerde tuvale aktarıldığ “Üç Dönem Ayasofya” Metin Asağ yağlı boya resimleri Ayasofya Müzesi’nde sergileniyor.
“Üç Dönem Ayasofya” Metin Asağ yağlı boya resim sergisi, Ayasofya Müzesi’nde gerçekleştiriliyor. Ayasofya ana mekanda sanatseverlerle buluşan sergide, ressam Metin Asağ’ın 48 yağlı boya tablosu sergileniyor.
Kaftan, ferman, çini, minyatür, İstanbul, Ayasofya, Sultan portreleri, Bizans eserleri, Anadolu kralları ve cami iç mimarisi gibi temaları işleyen Metin Asağ’ın, orijinal sanat eserlerini kendi geliştirdiği tarzla yorumladığı sergide 17 Ayasofya çılışması yer alıyor.
30 yıldır resim yaptığını ve bir çok sergi açtığını ifade eden Asağ, “İlkleri denemeyi seviyorum. Bu sergide de bir çok ilke imza attım. Ancak en sevdiğim tablom, hoşgörüyü anlatma adına iyi bir sentez çalışması olduğunu düşündüğüm ve Ayasofya’nın farklı dönemlerini anlatan, haçlı askeri ve Osmanlı muhafızının yer aldığı tablo” dedi.
YUNANİSTAN’DA DA SERGİLENECEK
Bugüne kadar pek çok sergi açan ressam Metin Asağ, resimlerinin yakın zamanda Yunanistan’da da sergileneceğini belirterek, şunları söyledi: “Yunanistan’ın İskeçe Belediye Başkanı Mihail Stilianıdis, Ayasofya’yı ziyaret ederken tesadüfen sergimi gezdi ve resimleri çok beğendi. Ülkesine döndüğünde Kültür ve Turizm Bakanı’na benim sergimden söz ederek Yunanis’tan’da sergilenmesini istemiş. Bakan da kabul edince, beni arayıp durumu ilettiler. Yakın zamanda da Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı’nın maddi katkılarıyla Yunanistan’ın çeşitli illerinde resimlerim sergilenecek.” Dünyanın en önemli mimari eseri Ayasofya’nın tarihteki üç döneminin de farklı şekillerde tuvale aktarıldığı sergi, 2 Kasım’a kadar açık kalacak.
Birçok ilki denedi
Resimlerinde daha çok desen, Türk sanatı, hüsnü hat, süsleme, rölyef, mozaik ve tezhip üzerine çalışmalar yapan ressam Metin Asağ, kendi geliştirdiği ve dünyada ilk defa denenen resimde eskitme yöntemiyle bir tabloya görüntü olarak bin yıllık bir görüntü veriyor. Metin Asağ, resimde
kullandığı bu yöntem için, “Resmi tarihselleştirerek zaman tünelinden geçiriyorum” diyor. Asağ, kağıt üzerine kalemle çizilen hat sanatını da ilk defa fırça kullanarak tuval üzerine uygulamış. Asağ’ın, resimde kullandığı bir diğer ilk ise, tuval üzerine gerçek mozaik görüntüsü vermek olmuş.
Kaynak: Yeni Şafak
Tebrik ediyorum. Sanatçımızı özentiden uzak resim dilinin gerçek özelliğini bilen biri olarak gördüm. modern resim yapıyorum hesabına ortaya çıkıp birbirinden saçma şekil veya şekilsizlikler üretip kendilerine bir sınıf oluşturmaya çalışan boş beyinlerin aksine resimin gerçek bir emek ve yetenek isteyen bütün dillerden yazımlardan daha evrensel olduğunu gösteren kişilik ve yeteneğini tebrik ediyorum. Ayrıca resam kimliği taşımak için illa tuhaf sakal ve saç modeli gerektirmediğini bunun bir yetenek olduğunu göstermiştir. Yeteneksizliği genel bir ressam tipine sokup saç ve sakallla örtmeye çalışan zavallılarada gerçekten acıyorum.