Başkan Topbaş; “Eski İETT Garajı’nın satışında son aşamaya gelindi. Bu iş öyle ya da böyle neticelenecek. Satıştan elde edeceğimiz kaynağı İstanbul’un ulaşımına harcayacağız” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Levent’teki eski İETT arazisinin satışında son aşamaya gelindiğini ve bu işin şöyle veya böyle neticeleneceğini söyledi. Açılan davalar nedeniyle satışın gecikmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, küresel sermayenin istikrar olan ülkeye gittiğini, tedirgin olduğu zaman da o ülkeden hemen kaçtığını hep dile getirdiklerini ifade etti. Arsanın imar planlarına ilişkin açılan davalar nedeniyle ihaleyi kazanan Sama Dubai Gayrimenkul firmasının kendilerinden ek süre istediğini hatırlatan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
“Satışta son aşamaya geldik. Herhalde bu iş öyle veya böyle neticelenecek. Rakam küçük bir rakam değil. Bu satıştan elde edeceğimiz kaynağı ulaşım için harcayacağız. Bu kaynağa ihtiyacımız var. İhaleyi iptal etsek, tekrar ihaleye çıksak zaman uzar. Biz yönetim olarak bunun güvencesini veriyoruz. Biz diyoruz ki, bu arsanın imarı var, üç emsali var. Tabii yargı süreleri var. Biz hukuk devletiyiz. ‘Verdim gitti’ olmuyor. Bu süreçleri beklemek durumundayız. Yargıyı bekliyoruz. Ancak, bu 3 emsale itiraz edenler o bölgede 7-8-9-10 emsal yapılan binalara neden itiraz etmediler yine soruyorum. Ülkemizde sürekli gelişmeyi engellemeye çalışanlar var. İhaleyi alan kişi kendi ülkenizden bir insan olsaydı, Nazif Zorlu’nun yaptığı gibi her şeye rağmen alır. Bunun parasını yatırır.”
Gelecek kaynak ulaşım yatırımlarına harcanacak…
Kadir Topbaş, ihale bedelinin yatırılmamasının kendilerini zor durumda bıraktığını dile getirerek, “Bu para ulaşım yatırımlarında harcanacak. Bizim para basma yetkimiz yok. Kredi bulmaya kalksak bunun da belli bedelleri var. Bunlar maliyetleri arttırıcı şeyler. Bu maliyeti de bizim çocuklarımız ödeyecek. Böyle bir yükü çocuklarımıza bırakmak istemiyoruz. Bu kentte ulaşım bir dertse, hep konuşuluyorsa, çözülmek için ciddi bir yatırım programı hazırlanmışsa, bu paralar gelecek ki biz bunları kullanalım. Başka nasıl çözeriz ki? İstanbullulara, ‘para getirin, şu kadar katılın’ diyemeyiz ki. Dolayısıyla ulaşımı çözmek durumundayız. Bu kaynağa ihtiyacımız var. Bu kaynak da arsamızı satarak, kendi kaynağımızı kendimiz oluşturmak istedik” diye konuştu.
“AKBİL düzenlemesiyle İETT’nin zararını biraz daha aşağı çektik”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKBİL’de yapılan yeni düzenlemeyle aktarmayı ilk binişin yarı fiyatına getirdiklerini ve vatandaşlara sıkıntı yaşatmamak için 2 saat içinde aynı indirimli fiyatla 5 aktarma imkanı sunduklarını belirterek, şunları kaydetti;
“İETT’nin bir yılda 192 milyon YTL zararı vardı ve bunun büyük bir bölümü bilet entegrasyonundan kaynaklanıyordu. İki biniş yapıyorsunuz. Neye binerseniz binin ikinci binişte garanti vermişiz. Halk otobüsleri ve deniz motorlarına her binişte 90 YKR vereceğiz demişiz. Bu para vatandaşımız tarafından ödenmemesine rağmen biz vermişiz. Niye? Toplu taşıma bilinci oluşsun diye. Bu uygulamanın Türkiye’de bir örneği yok. İşte bu yeni düzenlemeyle bu 192 milyon YTL’lik zararı biraz daha aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Ama yine de zararına taşıyoruz. Kaynakların doğru kullanımının bedelini bir yere kadar idare ediyoruz. Bunlar kamu yönetiminin gerekleridir.”
Kaynak: İBB