Tarihî eserleri ile bilinen Bursa’da her gün yeni bir eser onarılarak gün yüzüne çıkarılıyor. Emir Sultan döneminden kalma hamam, müze yapmak amacıyla restore edilirken, Galle Han da tarihe yeniden kazandırılacak.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihî Emir Sultan Hamamı, yıl sonunda müze olarak hizmet vermeye hazırlanıyor. Bursa’nın manevi dinamiklerinden Emir Sultan Hazretleri’nin cami ve türbesinin yanında bulunan, ancak bakımsızlıktan harabeye dönüşen hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün projesi sayesinde yeniden hayat buluyor. Yıldırım Beyazıt’ın kızı ve Emir Sultan Hazretleri’nin eşi Hundi Sultan tarafından yaptırılan hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak restorasyon çalışmalarına başlandı. Yetkililerden alınan bilgiye göre, müzeye dönüştürülecek olan tarihî hamamda, halı, kilim, şamdan gibi tarihî eşyalar sergilenecek. 610 metrekare alana sahip olan hamamın, yaklaşık 600 bin YTL’ye mal olması bekleniyor. Haziran ayında onarıma başlanan hamamın restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Hamamın restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilerek, müze şeklinde hizmete girmesi planlanıyor.
Emir Sultan Camii’nin güneyinde yer alan tek hamam olan Emir Sultan Hamamı, Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından yaptırılmış. Hamamın soğukluk kısmı kubbeliyken yıkılmış, sonradan düz çatı ile örtülmüş. Soğukluktan 24 helezoni dilimli kubbenin örttüğü ılıklığa geçilen hamamda, tuvalet, usturalık ve iki halvetin bağlanmış olduğu ılıklıktan, üç eyvanlı ve iki halvetli sıcaklık kısmına geçiliyor.
Galle Han, gün yüzüne çıkıyor
Öte yandan Mimar Sinan’ın Bursa’daki tek eseri olan tarihi Galle Han da etrafını saran binalardan kurtarılarak gün yüzüne çıkartılacak. Merkez Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen çalışma sayesinde Bursa’daki en büyük hanlardan biri olan tarihi yapı, Bursa’ya yeniden kazandırılmış olacak.
‘Tahıl Han’ adıyla da anılan Mimar Sinan’ın Bursa’daki tek eseri Galle Han, en büyük hasarı 1855 depreminde gördü. Bunun ardından çeşitli duyarsızlıklara maruz kalan han, Cumhuriyet Caddesi’nin açılışı sırasında ise en büyük yıkımı yaşadı. Caddenin yapılması sırasında han ikiye bölünerek ortasından yol geçirildi. Bursa’daki en büyük hanlardan biri olan Galle Han’dan günümüze kalan birkaç duvar ve hücre de, etrafına örülen binalarla tamamen kapatıldı. Tüm bunların ardından harekete geçen Osmangazi Belediyesi, bölgede belediyenin kiracısı olarak faaliyet gösteren işyerlerinin sözleşmelerini tamamlayıp dükkanları boşalttı. Belediye, Cumhuriyet Caddesi ile İnönü Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan Galle Han’ı kapatan işyerlerini tamamen yıkarak tarihi hanı ortaya çıkarttı.
Osmangazi Belediyesi APK Müdürlüğü’nün hazırladığı ve Anıtlar Kurulu’nca da onaylanan proje doğrultusunda yapının ayakta kalan bölümleri restore edilecek. Restorasyon ihalesinin önümüzdeki birkaç gün içerisinde yapılması hedefleniyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen restorasyon çalışmalarının Osmangazi Belediyesi’ne yaklaşık 400 milyar liraya mal olması bekleniyor. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Yiğid Cedid Camii’nin çevresindeki dükkanların da yıkılarak tarihi yapının ortaya çıkartıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Restorasyon sayesinde, hem tarihi yapının kalan bölümleri gün ışığına çıkacak, hem de Cumhuriyet Caddesi yeni bir kimlik kazanmış olacak. Galle Han’ın da ortaya çıkarılmasıyla bölge önemli bir kentsel değerine daha kavuşmuş olacak. Restorasyon sayesinde Han’ın algılanırlığı artacak ve Bursalılar, böylesine önemli yapıyı da görmüş olacaklar.”
Kaynak: Zaman
tarihi yerlere yeni bir kullanım vermekte çok yavaşız. bu yüzden bir çok eser mezbele konumunda bekliyor. bu girişim o yüzden çok değerli kutluyorum