78 yıldır kazıların devam ettiği Perge Antik Kenti’ndeki 5 bin kişilik stadyumun arenasındaki çalışmalar tamamlandı.
Anadolu’daki en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri olmasının yanı sıra mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti’nde 1946’dan beri kazı çalışmaları yürütülüyor.
Önemli anıtsal yapıların gün ışığına çıkarıldığı, kuleleri, tiyatrosu, stadyumu, hamamları, anıtsal çeşmeleri ve sütunlu caddesiyle geçmişin kapılarını aralayan antik kent 2009’dan beri UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.
Eski ihtişamına kavuşması için kazı, onarım ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Perge’de, 30 bin kişilik stadyumun arena alanındaki çalışmalar tamamlandı.
Perge Antik Kenti Kazı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe, “Stadyum içerisinde çok düzgün bir şekilde görülen 5 bin kişilik arenayı açığa çıkarttık. Şimdi yavaş yavaş stadyumun diğer alanlarına doğru kazı çalışmalarını genişleteceğiz. Stadyum tonozların üzerine oturuyor. Buradaki toprak dolguyu da boşaltarak stadyumu kente yeni bir yapı olarak kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Alan içerisinde de tarihe ışık tutan bulgulara rastladıklarını dile getiren Kepçe, şöyle konuştu:
“Arenanın özellikle ortasında kare şeklinde, içerisinde çukurlar olan taş bloklar dikkat çekici. Bloklar, tiyatrolarda da zaman zaman karşımıza çıkıyor. Bunların vahşi hayvanlarla yapılan mücadeleler için kullanılan bloklar olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşlarımız bununla ilgili bir makale hazırlıyor. Tamamlandığında bilim dünyasına tanıtacağız. Aynı zamanda da stadyum yapısının iç kısmındaki alanda da kazı çalışmalarına devam hedefliyoruz. Bu yıl içerisinde stadyumun tamamlanmasını planlıyoruz.”
TAŞLAR ÜZERİNDEKİ YAPRAK FOSİLLERİ İNCELENİYOR
Antik kentin yapılarındaki taşlar üzerindeki incelemelerde de çeşitli yaprak fosilleri keşfedildiğini belirten Kepçe, şunları kaydetti:
“Kenti oluşturan yapıların birçoğu traverten bloklardan inşa edilmiş. Bu bloklar nispeten yumuşak dokulu taşlar. Üzerlerinde çeşitli bitkilerin yapraklarının fosilleşmiş kalıntıları var. Bu yaprak fosillerinin kaç tür olduğunu saptamaya çalışıyoruz. Saptadığımızda burada bir iklim çalışması gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’dan akademisyenlerimiz 4 yıldır hangi tür yaprakların burada var olduğunu tespit etmeye çalışıyor. Yaklaşık 20 tür tespit ettiğimizde iklim çalışması gerçekleştirebileceğiz. Bu 20 türün 16 tanesini bulduk.” .
Kaynak: Sözcü
Perge için oldukça değerli bir çalışma. Oldukça dağınık bir durum vardı, bir miktar toparlanma şarttı.